Pretraga

Kina proizvodi 86% solarnih panela na svijetu: Europa ispod 3%

A- A+

Iako je Kina jedan od najvećih, ako ne i najveći zagađivač okoliša na svijetu, daleko prednjači u proizvodnji solarnih panela. Te panele izvozi ostalim, eko-prijateljskim zemljama.

Solarni paneli i vjetrenjače | Pixabay

U jeku energetske krize, mnogi su se okrenuli ulaganjima ili barem razmišljanju o ulaganju u obnovljive izvore energije. Najčešće je tu riječ o solarnoj energiji koja je svima na dohvat ruke, od velikih tvrtki i postrojenja pa do kućanstava. Mnoge Vlade danas svojim građanima preporučuju prelazak ili barem djelomični prelazak na solarnu energiju, pa se kao i u Hrvatskoj daju razno razne povlastice za one koji se odluče na takav potez. No, za prikupljanje solarne energije potrebni su, između ostalog i solarni paneli, a čini se da jedna zemlja drži tu priču pod svojom kontrolom, piše Lider media.

Izdvojeni članak

Nova aplikacija za lakši prijelaz na solarne izvore energije: Izračunat će kad ćete biti u plusu

Kina posjeduje gotovo cijelu proizvodnju solarnih panela na svijetu. Prosječni udio Kine u proizvodnji solarnih panela cijelog svijeta je 84 posto. Za usporedbu, Europa je na 2,9 posto, a Sjeverna Amerika na 2,8 posto. No, Kinezi ne misle stati. U prvoj polovici 2022. godine uložili su 41 milijardu dolara više nego prošle godine, što je porast od 173 posto. Nakon Kine, vodeća država u udjelu u svim procesima proizvodnje solarnih panela je Indija s 1,3 posto.

Izdvojeni članak

Održana sjednica Vlade: Najavljeno smanjenje PDV-a na solarnu energiju na 0 posto

Što se tiče potražnje za solarnim panelima, Kina je također pri vrhu s 36,4 posto od ukupne potražnje. Europa i Sjeverna Amerika zajedno imaju 34,4 posto potražnje (EU 16,8%, SA 17,6%), a njihov udio u proizvodnji je ispod 6 posto. Znači, gotove sve solarne panele koje Europa i Sjeverna Amerika kupuju, nabavljaju iz Kine. Treba napomenuti kako je Kina u 2021. godina izgradila više vjetroturbina na moru nego cijeli ostatak svijeta zajedno u zadnjih pet godina.

Copy link
Powered by Social Snap