Pretraga

Natječaj za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća ovog puta nije ‘crashao’: Prijavilo se 8432 građana

A- A+

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost danas je započeo sa zaprimanjem prijava za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Podnošenje prijava u sustavu ePrijave omogućeno je danas od 10 sati. U nepuna dva sata prijavu za sufinanciranje za neke od mjera energetske obnove podnijela su 8432 građana.

Solarni paneli | Foto: Unsplash

Kako je ranije najavljeno, Fond je zbog očekivanog velikog interesa osigurao dodatna sredstva pa ukupan budžet za provedbu ovog Javnog poziva iznosi 390 milijuna kuna. Sredstva su osigurana putem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Plana korištenja financijskih sredstava dobivenih od prodaje emisijskih jedinica stakleničkih plinova. Zaprimljene prijave bit će obrađivane redoslijedom zaprimanja, dok god bude dostupnih sredstava.

Spomenimo i kako je državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić najavio u utorak u Saboru kako će, uz 390 milijuna kuna za energetsku obnovu obiteljskih kuća, značajna sredstva za istu namjenu biti dodijeljena i tvrtkama. Točnije, 400 milijuna kuna iz NPOO-a bit će dodijeljeno tvrtkama koje su prije bile na natječaju, ali nisu uspjele dobiti sredstva, jer ih nije bilo dovoljno.

Cilj? Povećanje broja energetski obnovljenih obiteljskih kuća

Programom energetske obnove obiteljskih kuća, kojeg je donijela Vlada Republike Hrvatske na prijedlog Ministarstva graditeljstva, prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, predviđeno je sufinanciranje cjelovite energetske obnove, vanjske ovojnice i stolarije, ali i financiranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. Za obnovu pojedine kuće je, ovisno o mjerama, moguće od Fonda dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava, izvijestili su na stranicama Fonda, a o čemu smo i ranije pisali.

Cilj ovog poziva je povećanje broja energetski obnovljenih obiteljskih kuća u Republici Hrvatskoj, što će rezultirati uštedom energije i smanjenjem emisije CO2, a sve kao dio ostvarenja strateških ciljeva smanjenja potrošnje energije u zgradarstvu.

Više o raspravi koja je nastala u utorak u saboru za vrijeme predstavljanja konačnog teksta zakona o obnovljivim izvorima energije možete čitati u ovom članku:

Izdvojeni članak

Milatić i Orešković se raspravljali: ‘Na natječaj za energetsku obnovu prijavljuje se najbržim prstom’

Natječaj za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća ovog puta nije ‘crashao’: Prijavilo se 8432 građana
Share via
Copy link
Powered by Social Snap