Pretraga

Milatić i Orešković se raspravljali: ‘Na natječaj za energetsku obnovu prijavljuje se najbržim prstom’

A- A+

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić najavio je u utorak u Saboru kako će, uz 390 milijuna kuna za energetsku obnovu obiteljskih kuća, značajna sredstva za istu namjenu biti dodijeljena i tvrtkama. Točnije, 400 milijuna kuna iz NPOO-a bit će dodijeljeno tvrtkama koje su prije bile na natječaju, ali nisu uspjele dobiti sredstva, jer ih nije bilo dovoljno.

ivo milatić

Ivo Milatić | Foto: Screenshot, YT, Internet TV Hrvatskoga sabora

Tomislav Okroši je u utorak dopodne u saborskoj raspravi o konačnom tekstu zakona o obnovljivim izvorima energije spomenuo kako je na natječaj za energetsku obnovu kuća i izgradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije stiglo više od 8850 prijava, a na raspolaganju je 390 milijuna kuna, pa ga je zanimalo hoće li to biti dovoljno i hoće li se natječaji nastaviti.

Milatić se nada da će sredstva biti dostatna, a „ako ne budu, jasno da će se nastaviti, iz nove financijske perspektive i sredstva Fonda za zaštitu okoliša koja nisu neizdašna“.  Nada se i da će sva ta ulaganja rezultirati ugradnjom „ozbiljne količine solarnih panela“ do konca 2022.

Prijavljivanje ‘najbržim prstom’

Zastupnica Dalija Orešković istakla je kako se na natječaj prijavljuje ‘najbržim prstom’, a kako je poticanje energije iz obnovljivih izvora, kako je sročeno u zakonu, ‘lista lijepih želja.’

– Ovo nije lista lijepih želja, a što se tiče ‘najbržeg prsta’, prisutan je samo kod Fonda za zaštitu okoliša u dijelu gdje je interes velik, a sredstva nema dovoljno, odgovorio joj je Milatić. Pohvalio se i kako su trendovi ugradnje tzv. mini solara „odlični“.

Do 2030. najmanje 36,6 posto obnovljive energije u krajnjoj potrošnji 

Zvane Brumnić (Klub SD) replicirao je kritikom kako je između dva čitanja zakon doživio promjene koje upućuju da će investitori ostvariti ‘enormnu dobit na račun hrvatskih građana.’

– Ne vidim gdje ste to pronašli, to uopće ne stoji. Kategorički odbijam da će privatnici ostvariti enormnu dobit, to ne dolazi u obzir, odgovorio mu je Milatić. Dodao je kako ‘idu poticanje na referenu cijenu,’ a koju će odrediti u natječaju (od 58 do 60 eura). ‘Ako je preko toga na tržištu, nećemo dati ni lipe,’ dodao je.

Ovim zakonom, Hrvatska postavlja nacionalni cilj da najmanje 36,6 posto obnovljive energije bude u krajnjoj potrošnji energije u 2030. godini, istaknuo je državni tajnik na kraju izlaganja.

Saborsku raspravu na ovu temu možete pogledati u sljedećem videu od 40.50 minute.

Copy link
Powered by Social Snap