Pretraga

Nezadovoljni Vladom: Stranka FOKUS donosi vlastite prijedloge za rješavanje energetske krize

A- A+

Bliži nam se jesen, a samim time i hladnije vrijeme. Iako su zimi uvijek veće režije zbog troškova grijanja, ove godine nas očekuje vjerojatno najskuplja zima do sada. Vlada je na prošloj sjednici već iznijela neke prijedloge, ali vodstvo stranke FOKUS smatra kako to nije dovoljno dobro za rješavanje ovog problema.

radijator

Radijator | Foto: Unsplash

Poskupljenje cijena energenata je vrlo vjerojatno jedan od najvećih problema s kojima se trenutno suočavamo, odnosno s kojim ćemo se tek zapravo suočiti. Osim što se s njima moraju baviti i građani kao privatne osobe, poskupljenje cijena energenata utječe i na lokalne jedinice. Upravo zato su iz stranke FOKUS uputili priopćenje javnosti, u kojem su dali svoje prijedloge za rješavanje ovog problema.

– Svi smo u ovome zajedno – čak i da Plenković sazove izvanredne izbore, što je očito plan s obzirom na premijerovu predizbornu turneju po cijeloj zemlji i dijeljenje novca umirovljenicima, ovaj problem neće nestati. Meni je jasno da je HDZ spreman spaliti Hrvatsku samo kako bi bio na vlasti još koju godinu, ali ako pobjede, to će značiti samo produljenje agonije za naše građane. Strpljenje i politička apatija građana Hrvatske ima svoje granice, poručio je ekonomist i predsjednik stranke FOKUS Davor Nađi.

Kako su istaknuli u priopćenju, gradonačelnici i načelnici stranke FOKUS su se već ranije pripremili na ovu situaciju zahvaljujući infrastrukturnim ulaganjima. Tako su u Dugom Selu već ranije svu rasvjetu promijenili na LED, stavili solare na krovove javnih zgrada i proveli projekte energetske učinkovitosti.

Izdvojeni članak

Održana sjednica Vlade: Najavljeno smanjenje PDV-a na solarnu energiju na 0 posto

Energetska obnova

– Napravljena je energetska obnova mnogih zgrada u vlasništvu grada, a sva rasvjeta je modernizirana LED rasvjetom. Jedini izazov predstavlja plinsko poslovanje koje smo prije nekoliko godina htjeli prodati, ali tada je oporba na čelu s HDZ-om to spriječila. Dakle, jedinu štetu koju sada trpimo, trpimo zbog populizma HDZ-a, istaknuo je gradonačelnik Svetog Ivana Zeline, Hrvoje Košćec.

Načelnici općina Križ, Marko Magdić, i Pirovac, Ivan Gulam također su javnu rasvjetu prebacili na LED, a isto je napravio i Grad Sveta Nedelja na čelu s Darijem Zurovcem. Sveta Nedelja je provela i energetsku obnovu mnogih objekata, a sada gradi i školu gotovo nulte potrošnje energije. Svi JLS-ovi kojima upravlja FOKUS su i financijski stabilni, stoga mogu podnijeti energetska poskupljenja koja su zbog svih ranije provedenih mjera manja nego u drugim gradovima čiji su se gradonačelnici ovih dana žalili, pa čak i spominjali da bi mogli gasiti javnu rasvjetu, istaknuli su u priopćenju.

Iz stranke FOKUS su također upozorili i na to da unatoč brojnim investicijama u energetsku učinkovitost infrastrukture, lokalne vlasti su i dalje ograničene svojim ovlastima i proračunskim sredstvima. Smatrajući kako Vladini prijedlozi ipak nisu dostatni za rješavanje nadolazeće energetske krize, iznijeli su niz prijedloga za koje smatraju da bi smanjili potrošnju i povećali proizvodnju energije na nacionalnoj razini, što bi se prelilo u manju cijenu na tržištu.

1. Deregulacija ulaganja u području energetike

Opsesivna potreba Vlade da birokratizira svaki dio poslovanja je doveo do brojnih barijera koje obeshrabruju ulaganje u solarne elektrane, dizalice topline i slično. Ukidanjem navedenih mjera bi se omogućila veća proizvodanja od strane kućanstava i poduzeća te jednostavnije dijeljenje proizvedene energije među građanima i poduzećima

2. Konsolidacija državne birokracije

Baš kao što je početak pandemije pokazao kako je moguće ubrzano digitalizirati pojedine procese u javnoj upravi, tako poskupljenja cijena energenata predstavljaju odličnu priliku za izrazito nužnu racionalizaciju javnog sektora spajanjem pojedinih ureda kako bi se smanjio volumen grijanog prostora.

3. Reorganizacija školskog kalendara i porezne olakšice za roditelje

Škole predstavljaju velik udio u potrošnji energije, što je vidljivo iz trendova potrošnje energije koji snažno koreliraju s terminima školskih praznika – kada nema škole, potrošnja plina pada i zbroj ukupno potrošene energije je manji. Zato predlažemo produljenje zimskih praznika kako bi se mogle ostvariti značajne energetske uštede, s obzirom da je to razdoblje najhladnijeg dijela zime s najdužim noćima kada se troši najviše energije. Vlasnicima kućanstva, odnosno roditeljima koji griju kućanstva može se dodatno povećati koeficijent za izračun poreznog odbitka za djecu što bi se odrazilo na veličinu neto plaće.

4. Dodatna porezna rasterećenja

Iako program Vlade uključuje porezna rasterećenja na pojedinim kategorijama, FOKUS smatra kako navedene mjere nisu dovoljne. Stranka poziva na ukidanje PDV-a te trošarina na goriva i energente kako bi se obuzdao rast ulaznih cijena i posljedično zaustavila inflacija. Također, zalažemo se općenito za smanjenje poreza na dohodak s ciljem povećanja kupovne moći građana.

5. Dodatni dugoročni infrastrukturni projekti

Vlada je najavila ograničen broj investicija u energetsku infrastrukturu, među kojima je i povećanje kapaciteta LNG terminala, no Hrvatskoj su potrebni veliki i značajni projekti poput gradnje elektrana na Savi, gradnja energana na otpad te proširenje NE Krško u suradnji sa Slovenijom. Nuklearna energija pruža najbolji omjer ekonomske isplativosti i ekološke prihvatljivosti te predstavlja najbolju alternativu fosilnim gorivima po pitanju konzistentnosti proizvodnje.

Nađi je kritizirao Vladino ponašanje, odnosno kasno reagiranje na trenutni problem.

– Energetska kriza koja nas očekuje je aktualna tema već skoro godinu dana i druge države su to vrijeme utrošile na poboljšanje svoje pozicije. Hrvatska je na vrijeme uočila rizik od oslanjanja isključivo na ruske energente što je dovelo do pokretanje izgradnje LNG terminala od strane Vlade Zorana Milanovića, no tu prednost smo prokockali općom neaktivnošću. Njemačka koja je krenula od nule planira imati funkcionalne LNG terminale već krajem ove godine. Plenković predviđa da će proširenja postojećih kapaciteta biti u funkciji tek za dvije godine. Vlada je jednostavno usporena i anemična te gasi požare, umjesto da anticipira probleme. To se ne vidi samo iz ove situacije, nego i problema s nabavkom lijekova ili ulaganjem u kanadere, poručio je Nađi.

Copy link
Powered by Social Snap