Pretraga

Održao se summit čelnika europskih zemalja: Dogovorili izgradnju vjetroelektrana u Sjevernom moru

A- A+

Održao se summit čelnika europskih zemalja uz Sjeverno more u belgijskom Ostendeu. Tom prilikom su obećali da će vrlo brzo povećati energije vjetra u Sjevernom moru, kako bi ojačali energetsku sigurnost.

Foto: Unsplash

Na summitu su sudjelovali čelnici sedam zemalja Europske unije (uključujući Francusku, Njemačku i Nizozemsku), kao i čelnici Norveške i Velike Britanije. Obećali su ubrzati izgradnju vjetroelektrana, raditi na projektima s vodikom u toj regiji i razviti energetske otoke. Energetski otoci su povezana mjesta za proizvodnju obnovljivih izvora energije na moru, piše Index.hr.

Glavni cilj je smanjiti korištenje fosilnih goriva CO2 (koja su i dalje dominantna), ali i ograničiti ovisnost o ruskom plinu. Prošle godine, nakon što je Rusija prekinula isporuke plina Europi zbog invazije na Ukrajinu, Norveška je postala najveći europski dobavljač plina.

– Zbog brutalnog rata Rusije protiv Ukrajine potpuno je jasno da moramo sami proizvoditi više energije, rekla je danska premijerka Mette Frederiksen dodavši da je masovno širenje obnovljivih izvora energije ključno za borbu protiv klimatskih promjena.

Izdvojeni članak

Otvorena nova vjetroelektrana u Ljubaču: Projekt vrijedan 37 milijuna eura

Četverostruko povećanje

U priopćenju koje potpisuju svi čelnici navedeno je da cilj proizvesti ukupno 120 gigavata energije iz vjetroelektrana do 2030. u Sjevernom moru i susjednim morima, uključujući Irsko more, te 300 gigavata do 2050. godine. Trenutni kapaciteti u Sjevernom moru su 25 gigavata, pa se očekuje četverostruko povećanje.

Belgija, Danska, Irska i Luksemburg, koji nema izlaz na more, također su potpisali zajedničko priopćenje. Premijer Ujedinjenog Kraljevstva, Rishi Sunak, nije bio na summitu, ali Ujedinjeno Kraljevstvo potpisalo deklaraciju. Neke zemlje su najavile projekte za poticanje korištenja zelene energije, što će zahtijevati veća ulaganja od planiranih.

Nizozemska i Britanija planiraju izgraditi najveću europsku prekograničnu elektroenergetsku vezu povezanu s pučinskom vjetroelektranom. Međutim, europske tvrtke, uključujući Orsted i Equinor, rekle su da je sektor trenutačno premalen za širenje infrastrukture i da će za postizanje ciljeva biti potrebna veća državna potpora.

Izdvojeni članak

Kinezi uložili 200 milijuna eura u ‘Vjetroelektranu Senj’: Plenković je pustio u probni rad

Izgradnja vjetroelektrana na moru

Francuski predsjednik Emmanuel Macron naglasio je da izgradnju vjetroelektrana na moru moraju potaknuti europski proizvođači kako bi se izbjeglo širenje obnovljive energije koja stvara nove ovisnosti o stranom uvozu. Rekao je kako je ovo vrlo važna prilika u smislu suvereniteta i otpornosti.

Ulaganja u europske offshore vjetroelektrane su 2022. godine bile na najnižoj razini u posljednjih deset godina jer su se investitori suočili s rekordno visokom inflacijom, skokovitim kamatnim stopama i nestabilnim energetskim tržištima. Ukupni troškovi bi mogli biti ogromni. Prije skoro tri godine, krajem 2020. je Bruxelles procijenio da im treba 800 milijarda eura, ako EU želi proizvodnju električne energije iz morskih vjetroelektrana povećati na 300 GW do 2050. godine.

Ulaganja u vjetroelektrane su bila na najnižoj razini 2022. godine, ali su se od tada oporavila. Ipak, u nadolazećim godinama će i dalje biti ispod cilja, što bi značilo i povećan rizik od oslanjanja na uvezene dijelove iz Kine i drugih dijelova svijeta, rekli su analitičari Wood Mackenzieja za Reuters. EU i Norveška također su se obvezale razviti infrastrukturu za hvatanje i skladištenje CO2 iz industrijskih emisija u iscrpljenim plinskim poljima u Sjevernom moru.

Copy link
Powered by Social Snap