Pretraga

U Koreji se gradi grad koji pluta na vodi: Može imati do 100.000 stanovnika

A- A+

Plutajući grad projektiran je kao dio drugog najvećeg korejskog grada imena Busan. Pošto je Busan obalni grad i korejska najveća luka, klimatske promjene i podizanje razine mora prijete njegovoj egzistenciji, kao i svim obalnim gradovima.

Oceanix Busan | Oceanix Busan

Grad će plutati na vodi pomoću platformi koje će međusobno biti povezane. Površina će mu biti oko 63 tisuće kvadratnih metara. Projekt je izradila firma Oceanix s arhitektonskim studijima Bjarke Ingels Group i Samoo Architects & Engineers, a sufinanciran je od strane Ujedinjenih naroda. Projekt je predstavljen u glavnom sjedištu UN-a ranije ove godine, a očekuje se da će biti dovršen u 2025. godini.

Kako grad može plutati?

Grad će plutati na debelim, ali šupljim platformama koje će u sebi zadržavati velike količine zraka. Prostor u šupljini platforme bit će veličine prosječnih podruma, a osim zraka, u njemu će se skladištiti energija i sistemi za zbrinjavanje otpada. Donji dio platformi bit će povezan s morskim dnom kako bi se minimalizirala bočna pomicanja uzrokovana morskim strujama, vjetrovima i valovima.

Oceanix Busan | Oceanix Busan

Inženjeri zaduženi za projekt tvrde kako se grad ne može potopiti jer se diže paralelno s razinom mora. Također, tvrde kako stanovnici grada neće osjetiti ljuljanja uzrokovana jakim valovima. Osim razvijanja ljudske kvalitete života, podvodnim dijelom platformi grada namjerava se privući morski život i stvoriti nove koraljne grebene.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Toyota gradi futuristički grad: Bit će savršena simbioza čovjeka i tehnologije

Grad će u početku biti dom 12.000 ljudi

Prvotni plan je napraviti grad za 12.000 ljudi, no ako se potražnja za nekretninama u gradu nastavi, on se može proširivati do čak 100.000 stanovnika. Planiraju ga proširivati po uzoru na pčelinje saće, u obliku heksagona. U početku su mislili dizajnirati grad u obliku kruga zbog boljeg podnošenja jakih valova i vjetrova. No, izgradnja grada u obliku kruga je preskupa i jako teško međusobno poveziva.

Oceanix Busan | Oceanix Busan

Zato su se i odlučili za šesterokutni oblik jer ima sličnu otpornost na valove i vjetrove kao i kružni oblik, a puno je praktičniji. Grad će se nalaziti pored Busana zbog velike dubine mora nedaleko od kopna. Dodatno, blizina drugog najvećeg korejskog grada će im samo ići u korist jer ima već izgrađene velike brane i nasipe koje štite luku, pa će tako biti zaštićen i novi plutajući grad.

Oceanix Busan | Oceanix Busan

Grad će se graditi na tri vrste platformi. Prva vrsta platformi namijenjena je za stanovanje i sadržavat će stambene zgrade i hotele, a najviše je dozvoljeno pet katova. Druga vrsta platformi namijenjena je za posao i sadržavat će poslovne zgrade, trgovine, obrte, barove i slično. Treća vrsta platformi namijenjena je za znanstvena istraživanja mora i okoliša. Svaka vrsta platformi imat će prostor za vozila u kojem će građani moći mijenjati između kopnenih i vodenih vozila.

Izdvojeni članak

Nizozemska gradi svoj teritorij: Godinama se šire u Sjeverno more, sagradili novu provinciju

 Potpuno energetski neovisan o kopnu

Ideja iza ovog grada je da bude potpuno energetski neovisan o kopnu. Većina zgrada imat će solarne panele na svojim krovovima za proizvodnju električne energije. Također, imat će velik broj vlastitih farmi za uzgajanje namirnica. Plutajući grad je ekološki odgovor na konvencionalna rješenja protiv dizanja razine mora. Primjer konvencionalnog rješenja je širenje kopna prema moru kao što se to radi u Nizozemskoj. Detaljnije o tome možete pročitati ovdje.

Oceanix Busan | Oceanix Busan

Autori ideje plutajućeg grada tvrde kako njihovo razmišljanje tijekom stvaranja ovog projekta nije potaknuto zaradom od prodaje nekretnina. Njihova ideja je pokazati put ostatku svijeta prije nego što bude prekasno i razine mora budu devastirajuće za ljudske zajednice na kopnu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap