Pretraga

[VIDEO] Toyota gradi futuristički grad: Bit će savršena simbioza čovjeka i tehnologije

A- A+

U Japanu se gradi futuristički grad Woven City zvan ‘živi laboratorij’. Gradi ga Toyota i očekuje se da će se tu smjestiti dvije tisuće stanovnika. Sve će biti građeno koristeći najnoviju tehnologiju i implementirajući umjetnu inteligenciju.

Woven City, Japan | Screenshot/Youtube

Gradilište je pri dnu planine Fuji, na najvećem japanskom otoku Honshu. Glavni arhitekt na ovom projektu je Danac Bjarke Ingels koji je isplanirao grad na 175 jutara zemlje nekadašnje tvornice. Cilj Woven Cityja isti je kao i svakog modernog grada, biti energetski neovisan. Gradit će se uglavnom od drva i svi krovovi bit će prekriveni solarnim panelima. U slučaju da ponestane energije, uskočit će vodikove gorive ćelije, piše Freethink.

– Naš pristup pokreću tri nepokolebljiva načela: poštovanje usmjereno na čovjeka i davanje prioriteta potrebama i preferencijama ljudi; ‘Živi laboratorij’ koji omogućuje besprijekorno testiranje novih tehnologija u stvarnom svijetu; i stalno razvijanje pristupa prema kojem takve nove tehnologije i usluge kontinuirano rastu i poboljšavaju se, piše na stranicama grada.

Woven City, Japan | Screenshot/Youtube

Svi domovi u gradu imat će senzore umjetne inteligencije koji će konstantno nadgledati zdravlje građana, nutricionistički unos i kvalitetu života. Grad će imati tri vrste ulica: jednu za automobile velike brzine, drugu za pješake i treću za mješoviti promet, pješaka i bicikala. Ulična mreža bit će jednostavna kako bi se jednog dana implementirali autopiloti u automobilima.

– Izgradnja potpuno novog grada od nule jedinstvena je prilika da se iskoriste najnovije tehnologije. Uz to ćemo implementirati digitalni operacijski sustav za svu infrastrukturu grada, rekao je predsjednik Toyote Akio Toyoda.

Izdvojeni članak

Kako obnoviti gradove na koje padne atomska bomba: Japanu je trebala godina i pol dana

U početku će biti 360 stanovnika: uglavnom radnici u tehnološkom sektoru, nekoliko starijih građana i mladih obitelji. Iako je i 2.000 stanovnika mala brojka u usporedbi s najboljim gradovima svijeta, Toyota cilja na gustoću naseljenosti jednog San Francisca. I dalje nije definirano hoće li stanari plaćati najamninu za stanove ili će ih kupiti. Također, nije poznato hoće li stanovnici biti vlasnici trgovina i sličnog sadržaja ili će sve kontrolirati grad.

Iz Toyote pozivaju stručnjake iz svih sektora, poput obrazovanja, agrikulture i energije, da slobodno daju svoje prijedloge. Oni čiji će prijedlozi biti prihvaćeni, mogu postati partnerima projekta i sudjelovati u oblikovanju grada budućnosti. Projekciju grada možete vidjeti u videu.

Izgradnja grada počela je u veljači 2021. godine. Pogledajte i timelapse video prvih godinu dana radova.

Copy link
Powered by Social Snap