Pretraga

[VIDEO] Svjetski poznata tvrtka započela s izgradnjom ‘pametnog grada’ za svoje zaposlenike i umirovljenike

A- A+

Toyota je započela s izgradnjom pametnog grada u kojem bi jednog dana trebalo živjeti više od 2000 zaposlenika s obitelji, umirovljenika, znanstvenika i partnera u industrijskoj proizvodnji. ‘Tkani grad’ nastat će u podnožju planine Fuji, a Toyota je objavila kako bi mogao izgledati.

Toyota Woven City | foto: Toyota

Woven City‘ ili ‘Tkani grad’ bit će i zona testiranja brojnih novih tehnologija, robotike i umjetne inteligencije.

Japanski proizvođač automobila, Toyota Motor Corporation, započeo je s izgradnjom pametnog grada u podnožju planine Fuji, nešto više od 100 kilometara udaljenoj od Tokya. Grad, koji će nositi ime ‘Woven City’ ili ‘Tkani grad’ započet će kao zona testiranja novih tehnologija u kojoj će živjeti 360 ljudi, a cilj je da se grad razvije u pametni grad za više od dvije tisuće stanovnika.

– Projekt ‘Tkanog grada’ danas službeno započinje, rekao je Akio Toyoda, predsjednik korporacije Toyota na ceremoniji otvaranja radova pametnog grada te je izrazio izrazitu zahvalnost za sve one koji su sudjelovali i dali potporu u ovom projektu.

Toyota Woven City | foto: Toyota

Grad vječnog razvoja

Pametni grad zamišljen je kao zona testiranja novih tehnologija, upravo zbog toga u prvom periodu razvoja grada u njemu će živjeti 360 izumitelja, ali i mladih obitelji s djecom i starijih građana koji će sudjelovati u isprobavanju novih tehnologija, robotike i umjetne inteligencije kojima će grad biti ispunjen.

Ideju o razvijanju grada budućnosti potvrdio je i predsjednik Toyoda koji je rekao da su ideje ‘Tkanog grada’ usmjerene na čovjeka, ‘živi laboratorij‘ i kako se uvijek razvijaju.

Izdvojeni članak

Arhitektura budućnosti danas: Rotirajući neboder koji proizvodi električnu energiju

Prvi stanovnici u grad bi trebali doći kroz pet godina,a živjet će u pametnim kućama ispunjenim robotima koji bi im trebali pomagati u svakodnevnim zadatcima. Osim robota kuće će sadržavati i senzore umjetne inteligencije koji će pratiti zdravlje i ostale potrebe ukućana.

Toyota Woven City | foto: Toyota

Grad protkan tehnologijom

‘Tkani grad’ svoje ime dobio je i zahvaljujući tome što će biti protkan ulicama za pješake, cestama kojima će voziti pametni automobili bez vozača i cestama za vozila kojima upravljaju ljudi, ali i cestom ispod površine zemlje koja će se koristiti za prijevoz dobara. Grad, protkan novim tehnologijama, bit će u potpunosti samoodrživ, što ga čini i gradom koji će imati pozitivan utjecaj na klimatske promjene.

No, iako je riječ o gradu koji će biti prepun robota, umjetne inteligencije i nove tehnologije, iz Toyote navode da je cilj koji se želi postići životom u ovom gradu povezivanje ljudi.

Tkani grad je projekt koji će pokazati pristup razvoju zajednice usmjeren na čovjeka, navode iz Toyote

Copy link
Powered by Social Snap