Pretraga

Arhitektica Martina Kapuđija Ljulj ističe kako cijene stanova u Zagrebu konstantno rastu, a ona ima bolju ideju za vaš dom

A- A+

Ured Cigla arhitektura je osnovan u srpnju 2014. godine, a pokrenula ga je Martina Kapuđija Ljulj nakon rada u nekoliko arhitektonskih ureda u Zagrebu i s dovoljnim elanom za takvu avanturu. Želja joj je bila imati vlastiti projektni ured sa sjedištem u Svetoj Nedelji, gdje je provela djetinjstvo, zbog manjka arhitekata u ovom gradu te potencijala koji grad ima.

Martina Kapuđija Ljulj / foto: Privatna arhiva

Na pitanje na što je posebno ponosna kada govorimo o njezinom poslovnom pothvatu, Martina nam daje iskren odgovor.

– Mislim da svaki arhitekt sve svoje projekte doživljava osobno, a odnos s klijentom zbog prirode posla i dugotrajnosti postupka, od idejnog rješenja preko dozvole do izvedbe i useljenja, nadilazi strogo poslovni odnos arhitekt – klijent. Pri projektiranju obiteljskih kuća, što je glavnina našeg poslovanja, saznajemo mnoge detalje iz života klijenta ne bi li mu, na temelju tih informacija i njegovog projektnog zadatka, stvorili funkcionalan, suvremen, kvalitetan životni prostor. Stoga sam ponosna na činjenicu da sam s većinom klijenata ostvarila odnos povjerenja i prijateljstva što uvijek rezultira novim preporukama i novim poslovima, kaže naša sugovornica.

Kuća 3D – projekt Cigla arhitekture / foto: Privatna arhiva

Kuća 3D – projekt Cigla arhitekture / foto: Privatna arhiva

Možete li izdvojiti uzore, imena, trendove i materijale koji vas posebno inspiriraju, bilo je naše sljedeće pitanje.

– Moji arhitektonski uzori su suvremeni hrvatski arhitekti koji plivaju u moru zakona i pravilnika i svejedno iznjedruju dobru arhitekturu. Inspirira me i drago mi je vidjeti dobre izvedene primjere koji pokazuju da se može, usprkos nejasnoj zakonskoj regulativi, neredu u prostoru i (niskom) standardu prosječnog građanina. Pri odabiru materijala, namještaja, uzora… uvijek ću prednost dati hrvatskom dizajnu i proizvodu jer oni savršeno odgovaraju na lokalne potrebe i nude prilagođena rješenja. Mi nismo ni Skandinavci ni Amerikanci i nitko nam ne može ponuditi bolje od onog što možemo izumiti i izraditi sami, iskrena je Martina.

Kuća/izvedba – projekt Cigla arhitekture / foto: Privatna arhiva

Kuća/izvedba – projekt Cigla arhitekture / foto: Privatna arhiva

Sada svi traže kuću s vrtom u manjoj sredini

Nadalje nas je zanimalo jesu li, prema Martininom mišljenju, događanja u posljednje dvije godine utjecala na svijet arhitekture i općenito na način na koji živimo, projektiramo i gradimo.

– Ja ovu situaciju vidim kao prekretnicu u životu prosječnog građanina koji je npr. do jučer bio zadovoljan trosobnim stanom u nekom zagrebačkom naselju, a sad traži kuću s vrtom u manjoj sredini. Dok nije suočen s činjenicom da ne može izaći iz stana jer nema ni balkon, čovjek nije ni znao što zapravo želi. Definitivno je ovo razdoblje bilo lakše preživjeti ako ste mogli izaći na vlastito dvorište ili barem na balkon, smatra naša sugovornica.

Kuća 3D – projekt Cigla arhitekture / foto: Privatna arhiva

Kako vi vidite sadašnjost, ali i budućnost s obzirom na događanja u posljednje dvije godine, bilo je naše sljedeće pitanje.

– Vidim da se trend raseljavanja u gradove oko metropole kao što je Sveta Nedelja povećava i mislim da će se nastaviti u budućnosti. Kuća s vrtom blizu glavnog grada odluka je mnogih obitelji u protekle dvije godine. S obzirom na to da cijene stanova u Zagrebu konstantno rastu, za cijenu jednog prosječnog stana ili uz manju razliku može se kupiti građevinska parcela i izgraditi kuća ili barem kupiti postojeća kuća za adaptaciju, ističe Martina.

Kuća/izvedba – projekt Cigla arhitekture / foto: Privatna arhiva

Kuća/izvedba – projekt Cigla arhitekture / foto: Privatna arhiva

Zgrade se trebaju uklopiti u okoliš te odražavati vrijeme u kojem su građene

Zanimalo nas je  i kako izgleda rad na jednom arhitektonskom projektu te što u konačnici čini takav projekt uspješnim, ali i tko je pak uspješan arhitekt, odnosno što njega čini uspješnim.

– Rad na projektu počinje detaljnim definiranjem projektnog zadatka (želja investitora), proučavanjem lokacije i odredbi prostornog plana. Ako se taj početak dobro odradi i producira kvalitetno idejno rješenje, i put do dobrog konačnog rezultata je zagarantiran. Uspješan arhitekt je onaj koji uspijeva odgovoriti na želje i potrebe investitora, a istovremeno isproducirati suvremenu zgradu koja će se uklopiti u okoliš te odražavati vrijeme u kojem je građena. Pri tome mislim da ne treba imitirati povijesne stilove ni druge kulture, već suvremeno reinterpretirati tradiciju, graditi suvremenim materijalima, koristiti suvremenu tehnologiju. Kuća iz 2021. ne bi trebala izgledati kao da je sagrađena 1990. godine. To ne podrazumijeva skuplju zgradu, samo bolje promišljenu, smatra naša sugovornica.

Izdvojeni članak

Ljubimica hrvatskih medija, arhitektica Petra Sučić Roje inspirira svojim likom i djelom iz više razloga

Za kraj smo Martinu zamolili da udijeli koji savjet svima koji se upuštaju u kupnju stana ili kuće ili se pak upuštaju u renovaciju svog životnog prostora. Evo koji su njezini savjeti redom.

– Savjetujem angažiranje stručnjaka (ovlaštenog arhitekta), strpljenje s administracijom, izvođačima i rokovima te uštedu na manje bitnim stvarima kao što su trendovski, lako zamjenjivi detalji, a ne na kvalitetnoj projektnoj dokumentaciji. Savjeti vrijede kod bilo kakvog zahvata, kupnje i renovacije ili gradnje od nule, poručuje ova arhitektica.

Copy link
Powered by Social Snap