Pretraga

Ljubimica hrvatskih medija, arhitektica Petra Sučić Roje inspirira svojim likom i djelom iz više razloga

A- A+

Ljubimica hrvatskih medija, i to ne samo onih vezanih uz arhitekturu i interijere, već i onih modnih, arhitektica i vlasnica Studija za uređenje interijera P.S. Roje, Petra Sučić Roje, žena je koja itekako plijeni pozornost svojom pojavom. Iza nje je 20 godina uspješnog rada, dok čak i svojim odjevnim kombinacijama utire put novim trendovima na našim prostorima.  O da, ne manjka razloga zašto bi čovjek poželio popričati s estetom kakva je Petra.

Petra Sučić Roje / foto: Privatna arhiva

Dizajn interijera je moje primarno zanimanje, no interesi su mi širi i mogu reći da sam se do sada okušala u gotovo svim područjima dizajna. Interesantno mi je sve, od tipografije, vizualnih identiteta, produkt dizajna, modnog dizajna, a posebno zadovoljstvo mi pričinjava izrada uzoraka za tkanine, tapete i slično. Sva su ta područja zapravo usko vezana i sve navedeno je vrlo primjenjivo i dobrodošlo i u samom dizajnu interijera, za sebe će reći Petra Sučić Roje.

Na pitanje koje bi projekte u svom dugogodišnjem radu spomenula, kaže da niti jedan projekt i niti  jednog investitora ne bi izdvajala.

– U skoro 20 godina samostalnog rada veliki je broj odrađenih poslova iza mene, a nove gotovo uvijek dobivam putem preporuke. Uvijek se trudim izvući maksimum iz klijentovih želja i mogućnosti te sam najsretnija kada to na obostrano zadovoljstvo i uspijem, objašnjava.

Ako ju pak pitate za uzore, reći će kako su imena kroz povijest brojna.

– Cijeli period od začetaka Art Decoa pa do 70-ih godina prošlog stoljeća pravo je vrelo inspiracije. Na trenutnoj dizajnerskoj sceni, pojedinci čiji rad cijenim i koji su po širini opusa najbliži onome što i mene interesira su Klaus Haapaniemi, Jaime Hayon, Elena Salmistraro, Orla Kiely. Ljepota je baš u njihovoj različitosti, kaže nam Petra.

Petra se bavi i dizajniranjem specijalnih tepiha

Načuli smo kako se naša sugovornica bavi i dizajniranjem tepiha pa smo poželjeli doznati više o tome.

– Posebno mi je zadovoljstvo dizajnirati tepihe pogotovo u sklopu cijelog uređenja prostora. Ponekad mi se klijenti obraćaju isključivo za tu uslugu, a ponekad se tokom rada stvori prekrasno povjerenje pa klijenti na kraju žele svojevrsni total dizajn s mojim potpisom. Tepihe dizajniram posebno za svaki prostor tako da oblikom, motivom, teksturom i bojom prate uređenje. Proizvodi ih SagaSaga, hrvatski proizvođač, a ovisno o tome što prostor traži izrađuju se od vune, viskoze ili svile, u čvoranoj ili šišanoj tehnici ili kombinaciji svega navedenoga ovisno o ideji, objašnjava Petra.

Izdvojeni članak

Ovim bračkim betonskim ljepoticama oduševljeni su svjetski arhitekti, a i vi ćete poželjeti odsjesti u njima!

Ne angažiraju se arhitekti i ostali stručnjaci bez razloga

Za kraj smo Petru pitali ima li kakav savjet kao arhitektica za sve koji se upuštaju u radove u svom životnom prostoru.

– Prvi savjet bi bio da angažiranjem stručnjaka zapravo često uštedite novac, a djelomično i živce. U cjelokupnoj investiciji cijena naše usluge je skoro pa zanemariva, počinje Petra.

Drugi savjet joj je da je potrebno imati povjerenje u osobu koju ste angažirali, a to je lakše ako kriterij odabira nije isključivo cijena usluge, već kvaliteta rada i estetska kompatibilnost, nadalje objašnjava naša sugovornica.

– Treći savjet je glavni za šparanje živaca, a to je da je kad se kreće s radovima najbolje angažirati tvrtku koja ima sve izvođače za kompletnu adaptaciju. Tada imate jednu osobu s kojom komunicirate i koja se brine da sve teče kako treba. Ponuda od takvog izvođača je obično skuplja nego ako zasebno uzimate majstore, ali u konačnici, budući da je puno manja mogućnost da se dogodi neki propust, vrlo često ispadne povoljniji način rada. Navedeno se odnosi na uređenje do finala kada u prostor ulaze stolar, tapetar i slično  jer tu je pak najbolje prihvatiti izvođača koji inače surađuje s dizajnerom/arhitektom, zaključuje Petra i dodaje kako bi bonus savjet bio da, iako je to obično svojevrsni stres, probate što optimističnije ući u tu avanturu i shvatiti da radite nešto lijepo i kreativno što će vam oplemeniti život.

Ljubimica hrvatskih medija, arhitektica Petra Sučić Roje inspirira svojim likom i djelom iz više razloga
Share via
Copy link
Powered by Social Snap