Pretraga

Foto: Samostalno napravili cigleni zid u dnevnom boravku, uštedjeli duplo od potrošenog

A- A+

Prilikom uređenja doma, velik broj ljudi se odlučuje dio raditi samostalno, bez pomoći profesionalaca. Nekada to i ne bude toliko uspješno, ali često se dogodi i da bude fantastično. Takav primjer donosimo danas, gdje su supružnici samostalno napravili zid u dnevnom boravku od pravih cigla.

Cigleni zid

Cigleni zid | foto: Biljana Jovanoska

U renovaciju stana su supružnici krenuli ove godine, a ideju za cigleni zid su dobili još prije dvije. Kako nam je objasnila Biljana Jovanoska, željeli su kombinaciju kamena, drva i metala, ali da se i dalje osjeti toplina doma. Znali su da će zid sigurno biti od pravih cigla, a ne od dekorativnog kamena, a ideje su skupljali u Facebook grupama i na Pinterestu.

– Nismo razmišljali da unajmimo profesionalca jer se moj suprug bavi građevinom i ovo je bio zajednički podvig. On je prvi put radio ovakvo nešto, ali je bio dosta siguran u sebe da može to da uradi, možda ne na najbolji način, ali da će na kraju ipak ispasti nešto lijepo. I naravno, imao je moju punu podršku, rekla nam je Jovanoska.

Izdvojeni članak

Sam svoj majstor: Donosimo upute kako isprazniti bojler

Cigleni zid – proces

Cijeli proces je trajao oko mjesec dana, a to je zato što je suprug preko dana bio na poslu, a zidu se mogao posvetiti samo popodne i uvečer. Materijal koji su koristili su bile prave cigle od kuće stare 60 godina, na kojoj je radio suprug građevinarac. Svaku ciglu su morali sjeći, a to je radio s ‘fleksericom’.

– Nakon toga je trebalo oprati i osušiti cigle, a tek onda su se lijepile na zid. Za lijepljenje je koristio ljepilo Ceresit, a na samom početku si je pomogao i s laserom za nivelaciju kako bi sve bilo ravno. Zatim se moralo istrugati zid i na kraju nalakirati s lakom za kamen u nekoliko slojeva. Fuge između cigla su napravljene od cementnog maltera, pojasnila nam je Jovanoska.

Cigleni zid – rezultati

Ono što im je predstavljalo najveći izazov je bilo iščekivanje samog kraja – kako će to izgledati, hoće li biti onako kako su zamišljali i hoće li na kraju krajeva biti ponosni na svoj rad. I srećom, uspjeli su u svemu, a kako nam je Jovanoska rekla, bilo je još ‘slađe’ jer je njezin suprug uspješno obavio svoj zadatak, odnosno podvig.

– Ukupan trošak zajedno i s osvjetljenjem je bio oko 250 eura. Poprilično smo uštedjeli jer bi nas majstor koštao oko 750 eura, a zid ima ukupno 15 kvadrata. Ne mislim da bilo tko može napraviti ovako nešto sam, jer treba imati iskustva u ovom poslu, znanja i prije svega, strpljenja. Svima onima koji bi krenuli u ovakav projekt bih poručila da prvo znaju što žele i da budu sigurni je li to to što su zamislili. Da se naoružaju s puno strpljenja i da uvijek misle na ono kako će sve na kraju izgledati i uživati, zaključila je Jovanoska.

Copy link
Powered by Social Snap