Pretraga

Govorili mu da ima ‘ludu ideju’, a danas je ovaj tip kamenog zida njegov najtraženiji proizvod

A- A+

OTK d.o.o. tvrtka je za građevinsko – kamenarske usluge. Izvode sve građevinske radove, a specijalizirani su za izradu svih vrsta zidova, raznovrsnih veličina, i to u izuzetno kratkom vremenskom roku. S osnivačem, vlasnikom i prokuristom Đemilom Husićem razgovarali smo o radu tvrtke, a Đemil nam je otkrio i to kako se našao u ovom poslu.

Montažna kamena kuća / foto: Privatna arhiva

OTK je osnovan 2000. godine i od prvog dana rade punom parom. Nalaze se u Rijeci na adresi Škrljevo 49 u blizini industrijske zone Kukuljanovo.

U početku su se bavili ‘klasičnim’ građevinskim radovima kao što su šalovanje, armiranje, betoniranje, iskopi, zemljani radovi i slično. Prvih par godina rada su pretežito radili kao kooperanti većih građevinskih poduzeća, no kasnije su dosegli ugled u smislu stručnosti i profesionalnosti te dovoljne kapacitete da sami preuzimaju projekte.

Danas gotovo isključivo rade sami i to uglavnom kamenarske radove. Od kamenarskih radova su najpopularniji njihovi montažni kameni zidovi i montažne kamene kuće. Rade i zidne te podne kamene obloge, a po potrebi i razne vrste kamenih predmeta poput kamenih vaza, stolova, sudopera i ostalog.

Izdvojeni članak

Evo zašto su Hrvati oduševljeni kamenom i mramorom bosansko – hercegovačke tvrtke Modra Stijena

‘U građevinu me odvukao život’

Što se tiče toga kako se Đemil našao u ovom poslu, čini se da ga je nešto oduvijek vuklo prema istom. Nakon završene osnovne škole upisao je zanat u Sloveniji te je postao školovani zidar. Potom je upisao srednju građevinsku školu u Zagrebu i stekao zvanje organizatora građenja V. stupnja. Do 2000. godine je radio kao poslovođa u većim poduzećima, no 2000. godine se odvažio i otvorio nešto svoje.

– S velikim ambicijama sam svojoj tvrtki dao i ambiciozno ime ‘Od temelja do krova’ i mogu vam priznati da sam od otvaranja imao prilike radili apsolutno sve vrste radova. Danas bi mi možda bolje odgovaralo ‘Od temelja do krova sve u kamen’, ali što je tu je. U građevinu me odvukao život i kako se kaže išao sam ‘trbuhom za kruhom’, no danas mi nimalo nije žao. Zavolio sam ovaj posao i danas uživam gledati sreću svojih zadovoljnih klijenata, otkrio nam je Husić.

Montažni kameni zidovi / foto: Privatna arhiva

Montažni kameni zidovi / foto: Privatna arhiva

Montažni kameni zidovi: ponos OTK-a

Husić je ponosan na sve radove njegove tvrtke, no ako bi morao izdvojiti neki projekt, to bi bili Bazen Kantrida, rekonstrukcija okoliša kule Nehaj u Senju i izrada potpornih zidova za hotel Hilton na Costabelli.

– Posebno mi je drago gradilište na hotelu Hilton jer sam upravo tu dobio priliku pokazati sve prednosti naših montažnih kamenih zidova, istaknuo je Husić.

Rekonstrukcija kule Nehaj / foto: Privatna arhiva

Rekonstrukcija kule Nehaj / foto: Privatna arhiva

Jednom ‘luda’ ideja, a danas najtraženiji proizvod

Što se tiče OTK-ovih montažnih kamenih zidova s pravom se diče ovim proizvodom. Riječ je o uistinu posebnom proizvodu koji predstavlja pravu inovaciju, dok iza njega stoji dojmljiva priča.

– Spletom okolnosti ili bolje rečeno srećom, uvijek su nas dopadali radovi s kamenom. Osobno se do tada nisam puno susretao u samom radu s kamenom, a pronaći dobrog radnika klesara je kao i danas i tada bilo jako teško, te sam ovisio sam o sebi i svojoj domišljatosti. S vremenom sam uspio pronaći dovoljno informacija, djelomično što sam naučio od iskusnijih osoba, djelomično osobnim eksperimentiranjem i poznatom istraživačkom tehnikom ‘pokušaj – promašaj’, te sam sebe i svoje djelatnike usavršio u obradi i radu s kamenom, priča nam Husić.

Prvi radovi koje je izvodio bili su klasični kamenoklesarski radovi poput cijepanja, klesanja i slaganja, a Husić nam je priznao da su bili poprilično dugi i mukotrpni. Istaknuo je da su više kao umjetnost.

Montažni kameni zid / foto: Privatna arhiva

Montažni kameni zidovi – blokovi / foto: Privatna arhiva

Kako je osoba koja nema puno strpljenja, nakon dugog razmišljanja i smišljanja je došao na ideju montažnog kamenog zida te je isti dan napravio prototip. Na početku su mu svi govorili da je njegova ideja ‘luda’ i da nikada neće zaživjeti. No, upravo montažni kameni zid je Husiću danas najtraženiji proizvod.

– Naše montažne kamene zidove odlikuje visoka kvaliteta i izdržljivost modula. Napravljeni su od armiranog betona na vibro stolovima, te su prilikom montaže višestruko povezani kako s temeljem, tako i međusobno s dodatnom armaturom i sidrima, ističe Husić.

Specifičnog njegovog dizajna je u tome da su spojevi između blokova oku gotovo nevidljivi te sve izgleda kao da je rađeno na licu mjesta. Svakako treba naglasiti i to da je jedna od najvećih prednosti koju investitori najviše cijene kod OTK-a brzina.

– U mogućnosti smo dnevno postaviti do 100 metara kvadratnih kamenog zida, što je klasičnom izvedbom nemoguće, objasnio je Husić te je dodao kako svoje module prvenstveno koriste za izgradnju potpornih zidova i slobodno stojećih zidova, ali i za izradu montažnih kamenih kuća.

Nepravilna kamena obloga / foto: Privatna arhiva

Masivna nepravilna kamena obloga / foto: Privatna arhiva

OTK-ovi kameni zidovi nisu njihov jedini ponos

No, spomenuti montažni kameni zidovi nisu jedina inovacija na koju je Husić ponosan. Uz njih, izuzetno je ponosan na montažni rimski vez – kocku.

– Radi se o specifičnom dizajnu za opločenje poda, a ja sam taj dizajn pretočio u montažne lepeze koje ubrzavaju proces postavljanja. U ovom slučaju se ne radi o inovaciji nego o zaštićenom dizajnu vaza u stilu istarskog veza, objasnio je Husić.

Istarski vez / foto: Privatna arhiva

Rimski vez / foto: Privatna arhiva

Riječ je o dizajnu napravljenom od masivne kamene obloge različitih visina i posebnim načinom slaganja kamena sivca.

– Upravo ovaj dizajn sam iskoristio pri projektiranju ukrasnih vaza koje krase riječku obalu i Rivu Boduli na kojima je postavljeno više od 100 primjeraka, istaknuo je Husić.

Kamene vaze / foto: Privatna arhiva

Kamene vaze / foto: Privatna arhiva

Obrada kamena mukotrpna, ali ne i ugovaranje projekata

Ako ste se pitali kako izgleda jedan OTK-ov projekt, za razliku od mukotrpne obrade kamena, proces ugovaranja istog ide prilično glatko.

Nakon što Husić stupi u kontakt s novim klijentom najvažniji korak mu je poslušati ideje i želje investitora. Potom sam sebi predoči investitorovu ideju, te onda zajedno izlaze na teren i prema situaciji prilagođavaju investitorovu ideju prilikama na terenu i OTK – ovoj tehnologiji.

Potom se kreira ponuda i nakon što se posao ugovori, u roku od par dana započinju s radovima. U toku rada može doći do promjena želja investitora čemu se OTK bez problema uvijek prilagođava.

Montažna kamena kuća / foto: Privatna arhiva

Mladi ljudi, samo hrabro u građevinu

Na samom kraju Husić nam je otkrio i to da je vrlo zadovoljan stanjem u hrvatskoj građevini. Kaže kako posla ima i kako pristojno živi. Ipak, na neke probleme morao je naići, a isti se očituju u vidu nedostatka radne snage.

– Najveći problem koji nije ni mene zaobišao jest nedostatak radne snage. No što se može, pronaći će se rješenje i za to. Mladim ljudima bi definitivno poručio da se odluče za ovu struku jer smatram da je puno bolje raditi na otvorenom i okružen ljudima. Znam da danas postaju modernije struke gdje se po cijeli dan sjedi u uredu za kompjutorom, no meni ništa ne može zamijeniti marendu s mojim djelatnicima na otvorenom i vlastiti ponos kada mogu odvesti obitelj i prijatelje i pokazati im što sam izgradio, poručio je Husić.

Govorili mu da ima ‘ludu ideju’, a danas je ovaj tip kamenog zida njegov najtraženiji proizvod
Share via
Copy link
Powered by Social Snap