Pretraga

īmāno – Novi brend u svijetu interijera za kojim će poludjeti baš svi, evo i zašto

A- A+

Volite prirodne materijale i pastelne boje? Onda je īmāno studio brend za vas. Isti nudi dekorativne predmete za dom poput vaza i raznih pladnjeva, a iza njega stoji Eman Ahel. Tko je Eman i u čemu leži posebnost njezinih proizvoda, saznajte u nastavku.

Eman / foto: Privatna arhiva

– Zovem se Eman Ahel, imam 27 godina i po struci sam grafička dizajnerica. Nedavno sam nadogradila svoje znanje magisterijem za Dizajn Menadžment na University of Arts London, otkriva naša sugovornica.

Moglo bi se reći da je u naravi dizajnera potreba uvijek nešto novo stvarati pa je tako i Emanina želja za dekoracijama koje reflektiraju njezinu osobnost proizašla iz neke vrste potrebe jer takve proizvode bi s teškoćom pronašla.

– Najčešće bih se našla u situacijama gdje bih radila kompromis oko boje proizvoda radi njegovog dizajna ili obratno. Tako sam došla na ideju da sama sebi izradim dekoracije koje mi najbolje odgovaraju bez kompromisa. Tada sam odlučila da želim istu mogućnost pružiti i drugima: custom – made proizvode. īmāno studio je vrlo nedavno stavljen na scenu te je još uvijek u razvoju, tako da se nadamo da ono najbolje tek dolazi, priča nam Eman.

īmāno / foto: Privatna arhiva

Kupac sudjeluje u kreiranju proizvoda

Što īmāno studio nudi, odnosno kakve proizvode i po čemu su isti posebni, pitali smo našu sugovornicu.

īmāno studio nudi ručno izrađene proizvode za uređenje prostora. Zamisao je da kupac sudjeluje u kreiranju svog proizvoda odabirom uzoraka i boja iz naše ponude, da bude dio procesa stvaranja te da ga doživljava kao neku vrstu vlastitog umjetničkog izražaja. Ono što īmāno proizvode čini posebnima je njihova neponovljivost. S obzirom na to da se radi o ručnom radu, tehnikama i uzorcima koji su vrlo prirodni i spontani u svom nastajanju, te bojama koje se svaki put ručno miješaju, nemoguće je proizvesti dva identična proizvoda. Iz istog razloga proizvodi mogu imati površinske nesavršenosti za koje mi smatramo da samo daju jedinstveni karakter svakom proizvodu, ističe Eman.

īmāno proizvodi / foto: Privatna arhiva

Prirodni materijali i unikatnost proizvoda – glavni aduti brenda

Poželjeli smo doznati koje tehnike i materijali posebno inspiriraju Eman.

Tako nam je vlasnica brenda īmāno otkrila da ju najviše inspiriraju proizvodi koji u svojem nastajanju imaju na umu očuvanje prirode.

– Smatram da se često nađemo u situaciji kada mislimo da pitanje održivosti nije u našim rukama, ali naša je odgovornost da zaista damo svoj maksimum kako bismo što manje negativno utjecali na okoliš. U našem procesu je ekološka odgovornost prisutna od ideje, kroz izvedbu pa sve do ambalaže. Proizvodi su izrađeni od ekološki prihvatljivog kompozitnog materijala Jesmonita koji ne sadrži toksične tvari te je na bazi vode. Također i sam kreativni proces je prilagođen ekološkoj prihvatljivosti. Sav višak materijala u procesu izrade se ponovno iskorištava za dizajn novih uzoraka, objašnjava naša sugovornica.

Kakvom tipu uređenja najviše odgovaraju vaši proizvodi, također smo pitali Eman.

– Mislim da je jedna od najljepših odlika īmāno proizvoda to što nisu nužno kreirani da bi upotpunili određeno uređenje prostora već nečiju osobnost i karakter. Danas postoji hrpa stvari koje su fora i u trendu, ali možda već sutra više neće biti. Voljela bih da kada kupac primi svoj naručeni īmāno proizvod, u čijoj kreaciji je i sam sudjelovao, pomisli: “Ovo je totalno ja”. Smatram da takav proizvod, koji reflektira nečiji karakter, a ne trend, jednostavno ne izlazi iz mode, ističe ova rukotvorka.

Izdvojeni članak

Ne postoji interijer u koji se kaktusi Martine Lucin ne bi savršeno uklopili, evo što ih čini tako posebnima

Minimalizam i eklektika – vječna inspiracija

Za kraj smo Eman pitali što ju najviše inspirira u radu.

– Iako krajnji proizvod ne mora nužno odavati neki specifični utjecaj, moram priznati da se u mom kreativnom procesu uvijek na nekoj razini vide elementi i karakter dva vrlo kontradiktorna stila: minimalizma s jedne strane i vrlo živahnog, žarkog i zaigranog Memphisa s druge, otkriva Eman.

Copy link
Powered by Social Snap