Pretraga

Planirate preurediti staru garažu ili radionicu u moderan dom? Onda morate čuti savjete Adriane Kolar Combaj

A- A+

Adriana Kolar Combaj zapela nam je za oko iz dva razloga. Kao prvo, njezin Instagram profil Green Plantern koji se bavi temama kao što su dom, vrt i bilje, prava je inspiracija, a kao drugo, Adriana i njezin suprug Mislav latili su se preuređenja obiteljske autoradionice u unikatan i moderan dom s dvije sobe i kupaonicom, što je samo po sebi fascinantno. K tome su u dvorištu izgradili šarmantnu sjenicu kojoj također treba odati počast, no više o svemu reći će nam sama Adriana.

Adriana Kolar Combaj / foto: Privatna arhiva

– Moje ime je Adriana Kolar Combaj, vlasnica sam cvjetnog studija Bouqueterija i stojim iza Instagram profila @green_plantern. Instagram profil @green_plantern pokrenula sam u periodu kada sam sa suprugom uselila u naš novi dom, gdje smo nakon svih grubih radova započeli s uređenjem interijera. Jednu od glavnih uloga u uređenju preuzele su biljke i tako došla ideja da pokrenem ovaj zeleni profil s ciljem dijeljenja savjeta vezanih uz uzgoj kućnog bilja, ali i učenja novih stvari. Zajednica je brzo rasla kao i vrsta sadržaja koju sam dijelila, pa je tako profil sada pun šarenih kockica različitih tema. Od priča o kućnom bilju, preko uređenja našeg doma i dvorišta, do ljubavi prema cvijeću i vanjskom bilju, započinje naša sugovornica.

Upravo ljubav prema cvijeću i zelenilu zaslužna je za Adrianin najnoviji projekt – cvjetni studio Bouqueterija u sklopu kojeg izrađuje cvjetne aranžmane u epoksi smoli. Ipak, svakako najdraži projekt joj je stvaranje njezinog i Mislavovog doma te uređenje, odnosno totalni makeover dvorišta.

Adrianin i Mislavov dom prije uređenja / foto: Privatna arhiva

Adrianin i Mislavov dom nakon uređenja / foto: Privatna arhiva

– Zahvaljujući Instagram profilu i divnoj zajednici naša priča o preuređenju skladišta autoradionice i zapuštenog odlagališta automobila stigla je do mnogo ljudi, i divno je kada možeš pokazati da je moguće ostvariti sve što želiš, ako zasučeš rukave… Bilježili smo svaki trenutak tog velikog projekta i lijepo je imati toliko uspomena u svakom kutku doma kojeg izgradiš sa svojim partnerom. Najveći izazov s kojim se inače ne susrećeš kada krećeš u izgradnju doma iz snova bio je čišćenje i zbrinjavanje velike količine autodijelova i otpada. Tek nakon tri mjeseca čišćenja počeli su se nazirati obrisi onoga što gradimo. Potom je uslijedilo skidanje starog krova, provođenje instalacija, postavljanje glazure, zidanje i svi ostali grubi radovi, objašnjava Adriana.

Visina novog krova omogućila im je i postavljanje galerije pa su tako dobili dodatne kvadrate prostora. Željeli su otvoren prostor i vidljive grede i to je bila njihova cijela vizija.

– Donosili smo odluke od situacije do situacije i učili smo po putu. S puno stvari susreli smo se po prvi puta i bilo je potrebno puno googlanja kako bi bili sigurni da znamo što radimo, ali to nas nije spriječilo da puno stvari napravimo sami. Nakon kuće došao je red na dvorište gdje je do prve posađene biljke prošlo godinu dana. Prvo smo kao i u slučaju kuće, morali zbrinuti velike količine auto dijelova, očistiti šikaru i korov, izravnati teren i navesti novu zemlju, te posijati travu. Kada smo osigurali osnovne uvjete krenula sam sa sadnjom drveća i biljaka, ogradili smo dvorište i izgradili smo pergolu/sjenicu. I ovdje smo se vodili D.I.Y. politikom i sve napravili sami, dodaje naša sugovornica.

Dvorište ovog mladog bračnog para prije preuređenja / foto: Privatna arhiva

Dvorište nakon preuređenja / foto: Privatna arhiva

Savjet koji bi sada dala njima samima na početku, kao i svim ostalima koji kreću u slične avanture je da budu strpljivi i da vjeruju u sebe i svoje ideje. Cijeli proces traje dugo i uključuje puno odluka, ali kada projekt završi sreća je neopisiva.

– Što možeš napravi sam. Vjerojatno će trajati duže, no i sam budžet trajat će duže. Pronađi balans na kojim stvarima se isplati štedjeti, a na kojima ne. Primjerice, ne trebaš potrošiti čitavo bogatstvo na stolić u dnevnom boravku, ali na stvarima poput izolacije nemoj štedjeti, savjetuje Adriana.

Izdvojeni članak

Odlazite iz grada u prirodu? Earth Wind Desire će za vas pronaći nekretninu, renovirati ju i urediti interijer

Vezano uz bilje, bilo kućno ili vanjsko, ne treba potrošiti mnogo novaca za zelenu oazu. Najbolji način za proširivanje svoje kolekcije je putem reznica.

– Razmjenjuj i razmnožavaj biljke sa svojom obitelji, prijateljima ili putem zelene zajednice na društvenim mrežama koja je zaista velika. Ako kupuješ biljke, centri često imaju police sa sniženim asortimanom. Uz malo njege i pažnje, a po povoljnijoj cijeni možeš imati prekrasno bilje, zaključuje naša sugovornica.

Copy link
Powered by Social Snap