Pretraga

Radite od kuće? Onda bi bilo dobro da akustično tretirate prostor, a kako i zašto zna dvojac Anthill Audio Factorya

A- A+

U potrazi za mladom, kreativnom ekipom koja izrađuje nešto, naišli smo na Anthill Audio Factory, tvrtku koja se bavi proizvodnjom i prodajom proizvoda za akustično tretiranje prostora. Odmah su nam zapeli za oko, iz već spomenutog razloga, ali i zbog pitanja buke. Naime, nije neka tajna da su visoki toni sastavni dio života u zgradi pa i u gradu općenito, a kako su nas prilike zadnje dvije godine natjerale da više vremena provodimo u zatvorenim prostorima, zanimalo nas je kako učiniti ovo bivanje ugodnijim iskustvom i za sebe, i za druge. Na ovo pitanje nam je odgovor dao Goran Egić, suosnivač Anthill Audio Factorya.

Projekt Anthill Audio Factory-a / foto: Privatna arhiva

– Službeno smo počeli tek u 12. mjesecu 2020., iako je sam proces razvijanja ideja, izrade prototipova, testiranja, dogovora s dobavljačima te popratne poslovne strategije trajao neki duži period. Kolega i ja smo suosnivači branda, a obojicu nas veže dugogodišnje bavljenje glazbom i svim stvarima vezanim uz glazbu, uključujući iskustvo projektiranja akustičnih tretmana, ali i realizaciju istog u raznim studijima i prostorima, započinje Goran.

Iako je Anthill Audio Factory mlada tvrtka, zanimalo nas je mogu li izdvojiti neki projekt koji im je posebno drag.

– U dosadašnjem radu najdraža nam je upravo jedna od naših prvih suradnji s njemačkom grupacijom United Pop koja posluje u većini zemalja EU te smo im našim akustičnim proizvodima opremili većinu učionica/poslovnih prostora u Hrvatskoj i Sloveniji te nekolicinu u ostalim zemljama, otkriva nam Goran.

Anthill home office / foto: Privatna arhiva

Kamena vuna – koristi se u građevini, ali i za apsorbere zvuka

Specijalnost Anthillovaca su studijski apsorberi, no iako samo ime daje naslutiti da upijaju buku, laiku je možda bitno objašnjenje ovih pojmova. Stoga smo Gorana zamolili da nam objasni što studijski apsorberi uopće jesu, kako se izrađuju i od čega, te možemo li ih koristiti samo u profesionalnim studijima ili i u privatnim stanovima.

Akustični paneli nisu novost, koriste se već dugi niz godina u raznim namjenama. Glavna komponenta je kamena vuna koja do dan danas nema adekvatnu zamjenu s boljim karakteristikama apsorpcije zvuka; ista kamena vuna koja se koristi pri stambenoj gradnji za toplinsku i zvučnu izolaciju. Razlika je u tome što kada se postavi unutar prostora, onda ona pomaže akustici istog upijajući visoke i srednje frekvencije sprečavajući jeku te neugodno nakupljanje niskih (bas) frekvencija, objašnjava Goran.

Studijski apsorberi Anthill Audio Factory-a / foto: Privatna arhiva

Akustični panel je u suštini širokopojasni apsorber zvuka čiji je glavni materijal kamena vuna u drvenom okviru, obložena tkaninom sa svih strana, pa je finalni produkt kombinacija građevinskog materijala pretvorenog u funkcionalan proizvod uz pomoć stolarije i tapeciranja.

– Ima naravno puno kompliciranijih varijanti i objašnjenja ovog proizvoda, ali možemo danas stati na ovome, kaže nam Goran te ističe da je njegova namjena raznovrsna.

Kao prvo, akustični paneli su najbolji proizvod za akustično tretiranje glazbenih studija za snimanje, odnosno miksanje ili pak običnih soba koje mogu poslužiti za kućno snimanje. Također, slušanje glazbe kao takvo je puno ugodnije iskustvo ako se prostor adekvatno akustički tretira.

– Međutim, bilo koji prostor koji neugodno ječi i onemogućava jasno razumijevanje govora zahtijeva bar neku vrstu akustičnog tretiranja. To može uključivati sobe u kojima ljudi razgovaraju telefonom, podcastere koji snimaju svoj glas u svojim sobama, učionice u školama, na fakultetima, velike konferencijske dvorane i drugo, objašnjava Goran.

Projekt Anthill Audio Factory-a / foto: Privatna arhiva

Projekt Anthill Audio Factory-a / foto: Privatna arhiva

Projekt Anthill Audio Factory-a / foto: Privatna arhiva

U ovom razdoblju sve češćeg rada kod kuće i online sastanaka, akustično tretiranje prostora oko govornika može njegove online sastanke učiniti puno ugodnijim iskustvom, kako za njega, tako i za njegove kolege koji ga slušaju, također smatra naš sugovornik.

Izdvojeni članak

Mnogi ga znaju kao rock zvijezdu, no on je više od toga! Njegov Život Design studio briljira na području interijera

Nije neka novost da građani svih gradova svijeta pa tako i Zagreba imaju problema s bukom, bila ona s ulice ili najčešće od susjeda. Na koji način se možemo obraniti od ovog problema, pitali smo Gorana.

– Nažalost, akustika i izolacija su dvije različite stvari, iako se koriste isti ili pak slični materijali. Izolacijom sprječavamo zvuk da izađe van iz prostorije, a akustičnim tretiranjem zvuk unutar prostorije činimo puno ugodnijim. Naši proizvodi su isključivo namijenjeni za akustično tretiranje prostora, dok izolaciju prepuštamo majstorima, objasnio nam je Goran.

Projekt Anthill Audio Factory-a / foto: Privatna arhiva

Projekt Anthill Audio Factory-a / foto: Privatna arhiva

Copy link
Powered by Social Snap