Pretraga

Savjetujemo kako oronulim PVC prozorskim okvirima jednostavno vratiti stari sjaj

A- A+

Plastična ili PVC stolarija, baš kao i drvena, s vremenom gubi izgled novog, a time i svoj sjaj. Unatoč brojnim mišljenjima da se jednom izgubljeni novi izgled ovog tipa stolarije teško može vratiti, to nije slučaj. U samo nekoliko koraka PVC stolarija, poput plastičnih prozorskih okvira, može izgledati kao da je netom postavljena i nikad korištena.

PVC prozori | foto: srednja.hr

U samo nekoliko koraka lakiranjem vratite stari sjaja vašim PVC prozorskim okvirima.

Od ideje lakiranja okvira prozora neki će odustati odmah, dok će drugi objeručke prihvatiti kist i krenuti u avanturu ‘sam svoj majstor‘. Kako bi svojim plastičnim prozorskim okvirima vratili izgled približan onom kojeg su imali kada su tek postavljeni trebat ćete tek nekoliko osnovnih alata, malo truda i vremena.

Pratite naše korake i krenite u novi proljetni projekt uljepšavanja vlastitog doma.

U nekoliko koraka do novih prozora

Za ovaj pothvat ne trebate mnogo alata. Prije bojenja prozora kupite tanak kist ili valjak, soboslikarsku traku i temeljnu boju i lak prikladne za PVC plohe. Prije nego li se upustite u DIY projekt prozorske okvire dobro operite, ako je potrebno i nekoliko puta, koristeći pritom toplu vodu i deterdžent.

Nakon što su se okviri prozora osušili dijelove koje nećete bojiti obložite soboslikarskom trakom kako ih ne biste zaprljali. Poželjno je staviti i stari novinski papir na staklo koji ćete također pričvrstiti korištenjem trake. Prije bojenja, to jest lakiranja, s prozora uklonite kvaku za njegovo otvaranje/zatvaranje.

Kada ste napravili sve pripremne korake vrijeme je za rad. Tankim kistom temeljnu boju nanesite na kutove prozorskih okvira. Nakon manjih površina temeljnom bojom pobojite i ostalu površinu.

Izdvojeni članak

Renovacija stana: Savjeti i trikovi koje morate znati prije upuštanja u avanturu bojenja zidova

Temeljnu boju ostavite da se suši barem nekoliko sati, a potom slijedi lakiranje. Kada ste nanijeli prvi sloj laka pregledajte je li došlo do njegova cijeđenja koje morate ukloniti. Lak pažljivo nanosite i to u koliko je god moguće jednakom sloju na svim dijelovima.

Nakon što ste lakom prešli sve manje površine i kutove vrijeme je za lakiranje preostale površine prozorskog okvira. Lak nanesite u jednakom sloju laganim potezima kista ili manjeg valjka.

Odmah nakon lakiranja pažljivo uklonite soboslikarsku traku kako ne bi došlo do sušenja laka, a samim time i njegova pucanja, za vrijeme uklanjanja trake. Pustite da se okvir dobro osuši pa potom vratite prethodno uklonjenu kvaku.

Savjetujemo kako oronulim PVC prozorskim okvirima jednostavno vratiti stari sjaj
Share via
Copy link
Powered by Social Snap