Pretraga

Savjetujemo kako oronulim PVC prozorskim okvirima jednostavno vratiti stari sjaj

A- A+

Plastična ili PVC stolarija, baš kao i drvena, s vremenom gubi izgled novog, a time i svoj sjaj. Unatoč brojnim mišljenjima da se jednom izgubljeni novi izgled ovog tipa stolarije teško može vratiti, to nije slučaj. U samo nekoliko koraka PVC stolarija, poput plastičnih prozorskih okvira, može izgledati kao da je netom postavljena i nikad korištena.

PVC prozori | foto: srednja.hr

U samo nekoliko koraka lakiranjem vratite stari sjaja vašim PVC prozorskim okvirima.

Od ideje lakiranja okvira prozora neki će odustati odmah, dok će drugi objeručke prihvatiti kist i krenuti u avanturu ‘sam svoj majstor‘. Kako bi svojim plastičnim prozorskim okvirima vratili izgled približan onom kojeg su imali kada su tek postavljeni trebat ćete tek nekoliko osnovnih alata, malo truda i vremena.

Pratite naše korake i krenite u novi proljetni projekt uljepšavanja vlastitog doma.

U nekoliko koraka do novih prozora

Za ovaj pothvat ne trebate mnogo alata. Prije bojenja prozora kupite tanak kist ili valjak, soboslikarsku traku i temeljnu boju i lak prikladne za PVC plohe. Prije nego li se upustite u DIY projekt prozorske okvire dobro operite, ako je potrebno i nekoliko puta, koristeći pritom toplu vodu i deterdžent.

Nakon što su se okviri prozora osušili dijelove koje nećete bojiti obložite soboslikarskom trakom kako ih ne biste zaprljali. Poželjno je staviti i stari novinski papir na staklo koji ćete također pričvrstiti korištenjem trake. Prije bojenja, to jest lakiranja, s prozora uklonite kvaku za njegovo otvaranje/zatvaranje.

Kada ste napravili sve pripremne korake vrijeme je za rad. Tankim kistom temeljnu boju nanesite na kutove prozorskih okvira. Nakon manjih površina temeljnom bojom pobojite i ostalu površinu.

Izdvojeni članak

Renovacija stana: Savjeti i trikovi koje morate znati prije upuštanja u avanturu bojenja zidova

Temeljnu boju ostavite da se suši barem nekoliko sati, a potom slijedi lakiranje. Kada ste nanijeli prvi sloj laka pregledajte je li došlo do njegova cijeđenja koje morate ukloniti. Lak pažljivo nanosite i to u koliko je god moguće jednakom sloju na svim dijelovima.

Nakon što ste lakom prešli sve manje površine i kutove vrijeme je za lakiranje preostale površine prozorskog okvira. Lak nanesite u jednakom sloju laganim potezima kista ili manjeg valjka.

Odmah nakon lakiranja pažljivo uklonite soboslikarsku traku kako ne bi došlo do sušenja laka, a samim time i njegova pucanja, za vrijeme uklanjanja trake. Pustite da se okvir dobro osuši pa potom vratite prethodno uklonjenu kvaku.

Copy link
Powered by Social Snap