Pretraga

Testirali smo sredstva protiv najizdržljivijih kukaca u domaćinstvu: Evo čime se oboružati u borbi protiv žohara

A- A+

Goste koje apsolutno nitko ne želi u svom domu jedni su od najizdržljivijih insekata za koje znanstvenici u posljednje vrijeme tvrde da ih je gotovo nemoguće u potpunosti otkloniti. No, unatoč tome na tržištu su danas, kao rješenja za prvu ruku, dostupna brojna sredstva protiv žohara. Nekoliko njih smo testirali, a evo koji su uistinu i djelovali.

žohari

Žohari, ilustracija | foto: Pexels

Žohari, jedni od najizdržljivijih insekata na svijetu ujedno su i najveći prijenosnici brojnih bolesti stoga ne čudi to što ih apsolutno nitko ne želi vidjeti u svom domu.

Iako će djelatnici deratizacije, dezinsekcije i dezinfekcije reći da je borba protiv žohara u domu dugotrajan proces koji za čovjeka ne mora nužno imati uspješan završetak vjerojatno ne postoji osoba koja će od nje zbog toga i odustati. Na internetu je moguće pronaći brojna rješenja, od klopki s vodom, do klopki s maslacem od kikirikija pa sve do onih u kojima se koriste prirodni insekticidi.

No, koliko god metode u kojima se ne koristi kemija mogu zvučati privlačno, jer rijetko tko u svom domu želi sredstva koja mogu naštetiti i čovjeku, borba protiv žohara u većini slučajeva bez njih bit će u potpunosti bezuspješna, skoro i uzaludna.

Sredstva protiv žohara u spreju

Kada se u domu pojave žohari isprobat će se svaka metoda uklanjanja insekata za koje se danas tvrdi da su postali otporni na gotovo sva sredstva koja protiv njih postoje. Prvi korak rješavanja pitanja žohara u domaćinstvu u većini slučajeva bit će odlazak u kupovinu po sredstva koja obećavaju brzo i jednostavno uklanjanje insekata. No, djeluju li i koliko sredstva protiv žohara?

Među prvim stvarima u košarici gotovo uvijek će se naći sprejevi, odnosno kemijska sredstva protiv insekata pa tako i žohara. Od ponuđenih na tržištu isprobali smo tri: BioKill, Raid sprej protiv insekata i Arox sprej za gmižuće insekte.

sredstvo protiv insekata

Biokill sredstvo protiv insekata

Bio Kill universal je, kako navodi upozorenje na njemu, sredstvo koje je vrlo otrovno za vodeni okoliš i ima dugotrajne učinke. Nakon korištenja ovog proizvoda prostor je potrebno dobro prozračiti te, po mogućnosti, ne boraviti odmah u njemu. Bio Kill nanosi se vrlo jednostavno, raspršivanjem zbog čega je moguće dobro ga usmjeriti i u najmanje rupice u zidu iz kojih insekti, poput žohara, mogu izlaziti. Djelotvornost se pokazala relativno dobrom. Nakon raspršivanja žohari se nisu pojavili otprilike tri tjedna nakon kojih se sredstvo ponovno moralo koristiti.

sredstvo protiv insekata

Raid sredstvo protiv insekata

Raid sredstvo protiv insekata, kao i Arox sprej za gmižuće insekte, nisu se pokazali toliko uspješnima kao i Bio Kill. Nakon nekoliko nanošenja sredstva na razne površine u domu žohari su se pojavili istog dana u razmaku od nekoliko sati. Čak i u slučaju direktnog nanošenja sredstva na žohare ono na njih nije imalo pretjerano velik učinak, čak ni omamljivanja, a ovi ‘neuništivi’ insekti u domu su se javljali kao i prije nanošenja sredstva. Da navedena sredstva nisu imala velikog učinka može potvrditi i teorija prema kojoj otrovani žohari ugibaju nakon čega ih ostali žohari jedu što direktno utječe na njihovo trovanje pa i smrt.

sredstvo protiv žohara

Sredstvo protiv gmižućih insekata

Klopke za žohare

Nakon isprobavanja sredstava u spreju došlo je vrijeme za klopke protiv žohara. Sve klopke funkcioniraju po više-manje jednakom principu. Unutar njih nalazi se smjesa kikiriki maslaca i otrova za insekte koju žohari konzumiraju i u sebi odnose do ostalih žohara koji ih nakon njihova ugibanja jedu tako se trujući što uzrokuje i njihovo ugibanje, a samim time i rješavanje problema žohara u domu.

klopka za žohare

Raid klopka za žohare

Raid klopke za žohare nisu velikih dimenzija zbog čega ih je moguće staviti u gotovo svaki kutak doma. U kutiji se nalazi njih šest, a preporučuje se staviti ih u svaku prostoriju doma u kojoj se pojave žohari i to po nekoliko komada. Nakon nekog vremena korištenja ovih klopki nisu bili vidljivi posebno izraženi rezultati. Broj žohara bio je manji, no svejedno su dolazili bez obzira na učestalost mijenjanja klopke.

Klopka za žohare

Sličan tip klopke za žohare poput Raidovih moguće je kupiti u trgovinama s materijalima i alatima za kućanstvo. Klopke su gotovo jednakih dimenzija kao i Raidove, a jedina razlika je u boji. Učinak je bio gotovo pa nikakav. Nakon nekog vremena korištenja broj žohara nije se umanjio.

Izdvojeni članak

Trik kojeg su svi s nestrpljenjem iščekivali: Uz dvije sitnice zauvijek se riješite muha

Posljednja investicija i posljednja nada bila je kupovina klopke za žohare Swissinno. Riječ je dimenzijom nešto većim klopkama crne boje koje se lijepe na površine na koje se postavljaju. U vrlo kratkom vremenskom roku nakon postavljanja ove klopke broj žohara se smanjio, a ubrzo su gotovo pa nestali.

Iako ovakva privremena rješenja ne mogu u potpunosti riješiti pitanje insekata u domu, mogu biti prva pomoć u situacijama kada je možda nemoguće doći do djelatnika DDD službe.

klopka za žohare

Klopka za žohare Swissinno

Copy link
Powered by Social Snap