Pretraga

Video: Koje se vrste tipla najčešće koriste i kako funkcioniraju

A- A+

Tiple su specijalizirani pričvršćivač čija je namjena montažu i spajanje različitih konstrukcija. Postoji mnogo različitih tipova tipli, a koji će biti upotrijebljen u određenoj situaciji ovisi o materijalu koji se učvršćuje i težini koju mora podnijeti.

vrte tipla

vrste tipla | foto: screenshot Tik Tok

Tiple se koriste najčešće kada nema pristupa rubu klipnjače konvencionalnog vijka, odnosno kada treba konstruirati tzv. ‘slijepu rup’. Obično u slučaju montaže polica, držača, ogledala ili ormarića. Idealni su za montažu na šuplje zidove.

Tipla je cilindrična šipka izrađena od polipropilena, najlona, ​​polietilena ili čak metala. Strukturno, tipla ima dva dijela. Osnovni je odstojnik koji je postupno širi za vrijeme ugradnje, sigurno se učvršćuje u radnom materijalu. Neke vrste tipli imaju i graničnik kako bi se spriječilo da padnu u izbušenu rupu. Upoznajte ih sve u popularnom videu autora Survival Daily:

@survival_daily The Best Anchors#shorts ♬ original sound – Survival Daily

Vrste tipla koje se najčešće koriste za DIY projekte su: stezaljka, leptir i tipla za čavao. Stezaljka tipla izgleda kao mala omča od plastike s tankim izbočinama po rubovima. Stezaljke su namijenjene za montažu električnih instalacija na zid. Leptir tipla predviđena je za ozbiljne instalacijske radove jer može izdržati ogromna opterećenja, čak i kod pričvršćivanja u šuplje zidovi. Tipla za čavao omogućuje pak brzo i učinkovito pričvršćivanje prozora, letvica, lajsni, greda, kabelskih kanala, metalnih profil. Izrađena je od polipropilena.

Metar na izvlačenje nalazi se u svakoj kutiji za alat. Koje značenje nose njegove oznake doznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap