Pretraga

Vješte ruke umirovljenika izradile su originalan organizator alata, ali i edukativnu igru za sve uzraste

A- A+

Koliko često ste se našli u situaciji da tijekom radova ne možete pronaći sitan alat koji vam je u tom trenutku potreban? Iako se na tržištu mogu pronaći brojni organizatori alata nama je za oko zapeo jedan posve originalan držač bitova iza kojeg stoje vješte ruke kojima ovo nije jedini projekt na kojima rade.

Držač za bitove | foto: Neno Saboci

Dvije drvene pločice nakon malo obrade i boje postale su najoriginalniji držač bitova.

– Majstori, jel’ vi imate držač za bitove, napisao je Neno Saboci uz fotografije svog držača, novog i posve neuobičajenog. Priča iza ovog unikatnog, ali praktičnog rješenja je simpatična, a uz nju nam je Neno pokazao i druge projekte na kojima trenutno radi, a na koje je itekako ponosan.

Zubalo za bitove

Neno Saboci, inače umirovljeni branitelj, priču o svojim rukotvorinama započeo je 2003. godine kada je otvorio domaću radinost za izradu drvenih igračaka. No, kao i svaki majstor, ponekad se nađe u situaciji da ne zna gdje mu se nalazi alat, posebno onaj najsitniji.

– Zubalo držač sam napravio jer sam umjesto ” gdje su mi bitovi ” jednom prilikom izgovorio “gdje su mi zubi za aku odvijač”, objašnjava Neno.

Držač za bitove | foto: Neno Saboci

I tako je nastalo zubalo za bitove.

– Od obične je crnogorice, napravim to za dva sata.

Dvjema drvenim pločicama zaobljeni su vrhovi, a potom su spojene šarnirom od kože.

– Izbušio sam rupe za “zube”, potom sam dijetlom izdubio radijus između “zubiju” i pobojao, kaže Neno koji je držač pobojao u crveno kako bi ga lakše našao kad je ‘frka’.

Držač za bitove | foto: Neno Saboci

Edukativne igračke za male i velike

Ipak, projekt kojim se ovaj umirovljenik i kreativac posebno ponosi je igračka ‘9 otoka‘.

– Napravljena je da promovira naše otoke, objašnjava Saboci.

Igračku izrađuje od drva crnogorice, materijala koji je, kako kaže, lagan i mekan, nije opasan poput bukve i hrasta kad ga djeca bace jedno prema drugom u igri.

– To je drvo lagano, kao stiropor.

Igračka ‘9 otoka’ | foto: Neno Saboci

Igračka se sastoji od devet otoka čiji se oblik postiže približnim rezanjem daske koja se potom dodatno obrađuje brušenjem. Nakon uređivanja drva svakom otoku dodaje se njegova znamenitost.

Cres ima svoju kulu iz doba Mletačke Republike, Krk starohrvatsku crkvicu sv. Dunata iz devetog stoljeća, Rab svoje poznate zvonike, Ugljan tvrđavu Svetog Mihovila. Brač ima stijenu Koloč, Mljet rimsku palaču, Lastovo svjetionik Struga na visini 90 metara iznad mora, Vis kapelicu Gospe od Planice, a Hvar svoju poznatu zgradu kazališta, objašnjava nam Neno.

Igračka ‘9 otoka’ | foto: Neno Saboci

S igračkom dolaze i brodovi koji na otoke razvoze teret, a na svakom piše na koji otok ide.

– Igračka je poučna, djeca se susreću sa slovima, razmišljaju gdje što ide, a i bitno promiče naše otoke, navodi Neno uz napomenu da će igračka uskoro biti zaštićena kao intelektualno vlasništvo.

Igračka ‘9 otoka’ | foto: Neno Saboci

Copy link
Powered by Social Snap