Pretraga

Kako to radi soboslikar: Od pripreme alata do visoke estetike

A- A+

Nemojmo se ‘farbati.’ Nije lako biti soboslikar. Mogli bi čak reći da su oni u svijetu građevinskih poslova zapravo pravi umjetnici. Zidovi su njihovo platno. Oni stupaju na scenu nakon zidara, fasadera i ostalih građevinskih radnika kako bi sve radove priveli kraju i estetski oblikovali prostor. U razgovoru s Filipom koji kao soboslikar radi već pet godina, otkrili smo kako izgleda jedan njegov radni dan te koji alati su mu potrebni za rad.

Soboslikanje

Soboslikanje | Foto: Rawpixel.com na Freepik.com

Soboslikar Filip ispričao nam je kako izgleda jedan njegov tipičan radni dan. Jasno je da nijedan majstor ne može doći na posao bez alata koji mu je potreban za obavljanje posla. Filip stoga nikada ne ide na posao bez svojih valjaka i kistova različitih oblika i veličina. Sa sobom uzima i ljestve za bojenje stropa, posude za miješanje boja, trake za maskiranje, platnene pokrivače te neophodnu zaštitnu odjeću i rukavice.

Izdvojeni članak

Boja za zidove koju je moguće prati i s nje brisati prljavštinu, koliko je stvarno učinkovita?

Ništa bez dobre zaštite

– Prije nego što počnem bojati zidove, moram postaviti zaštitne pokrivače po prostoriji u kojoj bojim kako bih izbjegao prskanje boje po predmetima na kojima ju ne želim, rekao je Filip i dodao da za zaštitu od prskanja boja koristi tzv. trake za maskiranje i plastične folije kojima prekriva namještaj, ukoliko ga ima u prostoriji. Doznajte ovdje kako prostor možete zaštiti sami.

Koriste se trake različitih širina, ovisno o površini koju treba prikriti. Soboslikar u ovoj početnoj fazi priprema, prije samog bojenja, škarama reže traku za maskiranje na odgovarajuću duljinu. Traka mora pratiti liniju koja se želi zaštititi. Prilikom zaštite prozora, traka se postavlja na staklo uz rub okvira. Na stropovima se traka postavlja na spoju zida i stropa. Prije samog bojenja, valja pregledati postavljene trake kako bi se uvjerili da nema otvora kroz koje bi boja mogla procuriti.

Temeljna boja i sušenje

Nakon zaštite svih površina od neželjenog prskanja boje, vrijeme je za pripremu i bojenje zidova temeljnom bojom. Odabir temeljne boje ovisi o vrsti podloge i tipu završne boje koja će se koristiti. Postoji nekoliko vrsta temeljnih boja, a neke od njih su one na bazi vode koje se suše najbrže, onda one na bazi otapala koja često ispuštaju isparljive spojeve pa u zagušljivim prostorijama to može biti opasno. Zatim su tu temeljne boje za drvo, metal i ostale materijale. Boja se mora dobro promiješati prije upotrebe kako bi se postigla homogenost.

– Nakon što se temeljna boja nanese na zid, treba pričekati da se ona posuši. Brzina sušenja ovisi o mnogo faktora. Naprimjer, ako nanosim tanje slojeve, oni će se posušiti brže. Preporuka za debljinu nanosa obično je zapisana na samoj boji, odnosno na kanti u kojoj se ona nalazi, dodaje Filip.

boja i kistovi

Boja i kistovi | foto: Josipa Vrankulj

Brzina sušenja ovisi i o temperaturi same prostorije u kojoj se boja suši. Ukoliko u prostoriji ima vlage, sušenje će trajati duže. Ponekad temeljnu boja treba nanositi više puta. Primjerice, ukoliko se radi o podlozi koja je vrlo upijajuća, poput gipsanih ploča, ili ako se temeljna boja koristi za prekrivanje boja i mrlja nastalih ranije.

Izdvojeni članak

Revolucija u završnim građevinskim radovima: Nova boja koja štedi energiju i izgleda odlično!

Nije svaki valjak isti

Boja se na površine nanosi valjkom ili kistom, ravnomjernim dugim potezima. Takva ravnomjerna distribucija boje sprječava nastajanje neravnina na zidu. Kistovi se za razliku od valjaka u pravilu koriste kako bi precizno obojili površine oko rubova, kutova i drugih mjesta koje valjak teže može dosegnuti. Postoje kistovi s prirodnim čekinjama, obično od svinjske dlake ili vlasulje te sintetički kistovi, obično bolji za rad s vodotopivim bojama.

– Kod valjaka pak razlikujemo one s kraćim i dužim vlaknima. Oni s dužim vlaknima ravnomjernije raspoređuju boje na neravne površine. Vlakna mogu biti pamučna, poliesterska i od mikrofibera, objašnjava Filip.

Na kraju se nanosi završni sloj boje. Obično se to radi u dva sloja za postizanje pune pokrivenosti. Vrijeme sušenja, kao i kod temeljne boje, ovisi o vrsti površine i količini vlage u prostoriji. No, prije nego što je soboslikar u potpunosti gotov s poslom, trebao bi dobro očistiti valjke i kistove. Valjci se mogu staviti u plastičnu vrećicu kako bi se spriječilo isušivanje boje, ako se planira koristiti ista boja u sljedećim danima. Pri korištenju boje na bazi vode, valjak se može prati sapunom i toplom vodom, a pri korištenju boje na bazi otapala, za pranje se koristi određeno otapalo. Isto vrijedi i za kistove. Isto tako, uklanjaju se i sve trake za maskiranje s namještaja i ostalih površina te zaštitne folije s poda.

Želite li sami obojiti svoj dom, pogledajte ovdje što savjetuju profesionalni majstori.

Copy link
Powered by Social Snap