Pretraga

Kako ofarbati dom sami? Poslušajte sve savjete profesionalnog soboslikara

A- A+

Kako ofarbati dom sam je pitanje koji su si mnogi kad-tad postavili. Možda nekima na prvu farbanje zidova djeluje jednostavno, ali puno stvari može poći po zlu. Kroz tekst ćemo proći sve korake i trikove kroz koje će nas provesti naš sugovornik koji je soboslikar po struci. Kako zaštiti podove, koji je savršen omjer boje i vode, kako farbati kuteve zidova…

foto: Pexels; Blue Bird

Kako ofarbati dom sami? U tekstu ćemo proći kroz sve faze soboslikanja, od početne pripreme, samih radova, do završetka. Za ovaj tekst imamo idealnog sugovornika koji ima više kilometara na valjku nego na autu. Soboslikarska škola, rad u struci godinama, i odlični savjeti kako da što lakše i profesionalnije odradite posao farbanja sami kod kuće.

Izdvojeni članak

Pripremate se bojati strop? Slijedite ovih osam savjeta kako biste bili zadovoljni s rezultatom

Kako ofarbati dom – priprema

Prvo treba napraviti zaštitu svega što se neće bojati. Na lajsne parketa treba zalijepiti ličilačke trake (žarg. pik trake) koje štite rubne dijelove koji su najbliži zidovima. S trakom se spajaju i najloni kao zaštita poda iznad kojeg će se farbati. Uz zaštitu poda, treba zaštiti utičnice, prekidače za svijetlo i štokove.

Što se tiče miješanja boje i vode, pripremili smo vam tri videa kao tri opcije kakva smjesa može biti, idealna, pregusta (premalo vode) i prerijetka (previše vode).

Ako je boja prerijetka, smanjit će se pokrivnost podloge, a ako je pregusta, neće ju se moći dovoljno dobro razvući i vidjet će se svi pokreti valjkom.

Farbanje

Svaki ćošak između dva zida, zida i stropa, zida i štoka, potrebno je proći prvo s kistom, nakon kista treba proći s malim valjkom, a tek onda na kraju se prolazi velikim valjkom. Prvo se radi taj ‘okvir’ na zidu s kistom i malim valjkom, a velikim se puni sredina. Što se tiče same boje, pravilo stvarno i jest, što je skuplja to je kvalitetnija i dugotrajnija.

Izdvojeni članak

Boja za zidove koju je moguće prati i s nje brisati prljavštinu, koliko je stvarno učinkovita?

Ako se farba zid koji je već nekoliko puta farban, potrebno je samo izbrusiti prljave i masne dijelove pa zatim nanijeti ‘dvije ruke’, točnije dva puta, boju na površinu zidova. Ako su zidovi ‘goli’, da nikada nisu obojeni, prvo treba nanijeti impregnaciju. Impregnacija se rijedi s vodom otprilike 1 naprema 10. Impregnacija služi za smanjivanje otpornosti podloge, nakon nanošenja impregnacije, idu dvije ruke mase za zaglađivanje (gleta), koji se zatim brusi kako bi površina bila glatka i ravna, a na kraju se prođe dva puta sa željenom bojom.

Potreban alat za bojanje stana: veliki valjak, mali valjak, kist, kanta, boja, voda, najlon, pik traka, impregnacija (po potrebi), glet (po potrebi), papir za brušenje (po potrebi).

Copy link
Powered by Social Snap