Pretraga

Pripremate se bojati strop? Slijedite ovih osam savjeta kako biste bili zadovoljni s rezultatom

A- A+

Za vrijeme karantene, velik broj ljudi je shvatio da zapravo svašta mogu napraviti samostalno, pa tako i pobojati strop. Već smo pisali o savjetima za bojanje zidova, što svakako pomaže i kod stropa, ali neke stvari su ipak drugačije, odnosno kompliciranije.

foto: Pexels; Blue Bird

Kako piše Architectural Digest, postoji osam koraka koje je potrebno slijediti ako želite uspješno pobojati strop. Ovisno o tome u kakvom je stanju strop koji bojite, to će biti lakše ili teže završiti s ovim zadatkom. Jedno je sigurno – uzmite si dovoljno vremena i pripremite puno živaca.

Bojanje stropa je isto tako zahtjevnije i s fizičke strane, pa možda ne bi bilo loše pripremiti se i na moguće upale u mišićima ruka. Razgibavanje prije i nakon, pod obavezno. A sada donosimo i ostale savjete koji će vam pomoći da vaš strop izgleda kao da je u pitanju rad profesionalaca.

Nemojte biti preambiciozni

Najteža stvar koju možete odlučiti napraviti jest ići iz tamne boje u svjetliju. Za to će vam trebati i do četiri sloja boje – što je zahtjevno ne samo po pitanju kupovine boje, već i po radu koji ćete morati uložiti. Najvjerojatnije će vam trebati dva sloja baze, i zatim dva sloja boje.

Izdvojeni članak

Boja za zidove koju je moguće prati i s nje brisati prljavštinu, koliko je stvarno učinkovita?

Pazite na mrlje

Ako bojite bijelo na bijelom stropu koji je u odličnom stanju – bez pukotina ili mrlja, onda možete samo proći s bojom bez ikakve druge pripreme. Ali, ako imate mrlje – apsolutno morate staviti bazu koja će to neutralizirati. Inače će te mrlje i dalje biti vidljive, bez obzira na novu boju

Pobrinite se za pukotine

Ako idete iz svijetle u tamnu boju, ovo je vjerojatno najbitnija stvar. Problematično je zato što bi se te pukotine mogle nastaviti širiti, pa bi tako popucala i nova boja. Tada ćete završiti sa svježe obojenim stropom, ali koji izgleda kao da ima već koju godinu.

Temeljito očistite strop

Da, dobro ste pročitali. Morate se pobrinuti da na stropu nema ni prašine, koja se vrlo često skuplja, pogotovo na rubovima. Ako ne maknete sve, riskirate da se boja neće dobro uloviti na zidu te će se početi uskoro guliti. Obavezno pripazite na kutove soba, u kojima se često nađe prašine, ali i paučine.

Pripazite na posljednji sloj

Mat boja će više samo postojati, dok će ona s laganim sjajem vraćati svijetlo u sobu. Mat boja je bolji izbor ako niste baš sigurni u svoje sposobnosti, zato što manje pokazuje nesavršenosti. Također, boje sa sjajem neće biti zahvalne ako pokušate nešto naknadno popraviti – vrlo vjerojatno ćete morati cijeli strop nanovo pobojati.

Tjelovježba

Već smo spomenuli da je bojanje stropa i fizički zahtjevno, zato što stalno držanje ruku nad glavom nije baš normalna pozicija. Također, morat ćete pripaziti na nered do kojeg će doći uslijed kapanja boje. Kako biste to što više spriječili, lagano rotirajte valjak od ručke, dok ga podižete do stropa.

Koristite valjak debljine 10 mm

Sve više teksture od ovoga će vam uvelike otežati kasnije bojanje. Također, dodatna tekstura može vizualno spustiti strop, a to vjerojatno ne želite. Kada budete bojali, ako primijetite višak boje, dok je još mokra, samo ju pokupite valjkom u drugom smjeru.

Pomalo

Nemojte se žuriti – za ovaj posao će vam vjerojatno trebati nekoliko dana i pripremite se na to. Ako želite da boja ostane na stropu i da bude kvalitetno izveden posao, radite sporije nego što biste da je u pitanju zid. Potrudite se da boja bude jednako raspoređena svugdje, koristeći minimalan pritisak.

Copy link
Powered by Social Snap