Pretraga

Vodič za samostalno postavljanje laminata: Nije mačji kašalj, ali se isplati

A- A+

Postavljanje laminata je brz i povoljan način za osvježavanje izgleda prostorije, a istovremeno i jedan od najpopulanijih DIY radova među kućevlasnicima. Oni koji su spremni odvažiti se i po prvi put laminatom popločiti prostoriju, pred sobom imaju vodič koji će ih provesti kroz cijeli postupak. Uz napomenu kako je,  pored osnovnog alata koji se nalazi u svakom domu, za ovaj pothvat potrebno pripremiti kružnu i ubodnu pilu.

postavljanje laminata

postavljanje laminata | foto: Freepik

Postavljanje laminata je dobar i povoljan način za osvježavanje izgleda prostorije, a istovremeno jedan od najpopularnijih DIY radova među kućevlasnicima. Oni koji su spremni odvažiti se i po prvi put laminatom popločiti prostoriju pred sobom imaju vodič koji će ih provesti kroz cijeli postupak. Uz napomenu kako je,  pored osnovnog alata koji se nalazi u svakom domu, za ovaj pothvat potrebno pripremiti kružnu i ubodnu pilu.

Obzirom na cijene koje se naplaćuju za postavljanje laminata uopće ne čudi što je sve više DIY majstora koji žele samostalno obaviti ovaj posao. Doznajte kako se pripremiti za postavljanje laminata, kako rezati laminat da stane u kutove i izbjeći stvaranje razmaka između ploča.

Izdvojeni članak

Život na gradilištu, kako zaštiti svoj prostor i bezbolno preživjeti majstore

Za pravilno postavljanje laminata najvažnije je dobro prvo očistiti površinu na kojoj ne smije biti baš nikakve prljavštine, niti krhotina jer se u suprotnom može očekivati podizanje konstrukcije. Preporuča se prvo pod dobro usisati, potom i oprati, ostaviti da se površina osuši i onda ju usisati ponovno. Zatim treba na dohvat ruke pripremiti alat: metar, čavliće, konac, otpornike, kružnu i ubodnu pilu, čekić, blok za kucanje, libelu i stezaljke. Preporučuje se priliko postavljanja laminata na koljenima imati štitnike, a za vrijeme korištenja pile zasitne naočale i rukavice.

Pripremni radovi

Nakon što je pod čist kao suza treba na površinu postaviti podlogu koja omogućuje amortizaciju i pomaže u apsorpciji zvuka. Izrežite podlogu u odgovarajućim gabaritima i pažljivo ju razvucite po površini od ruba do ruba.

Zatim slijedi mjerenje laminate ploče. Na uzetu mjeru treba dodati jedan centimetar koji se odnosi na razmak između zida i prve ploče. Izmjerite i označite ovu udaljenost, a zatim na mjestu zakucajte čavao. Izmjerite istu udaljenost na kojoj ćete početi postavljati daske i zakucajte čavao. Provucite konac između dva čavla i čvrsto ga zavežite.

Uz napomenu kako je važno je da se laminat i podna obloga u susjednoj prostoriji spajaju ispod sredine vrata. Da biste to učinili, zakucajte komad drveta preko vrata kako biste stvorili ravnu granicu.

Pravilno nizanje

Nakon što su obavljeni pripremni radovi kreće postavljanje prvog red laminata. Položite prvu dasku, te uz pomoć otpornika osigurajte razmak od jednog centimetra između zida i ruba daske. Potom pritisnite sljedeću ploču na mjesto i postavite otpornik između nje i zida. Proces treba ponavljati sve dok prvi red ne bude gotov, nakon čega možete ukloniti konac.

Izdvojeni članak

Veliki prepravci u domu: Kako odabrati idealnu debljinu laminata?

Za drugi red dasku se mora prerezati na pola kako biste bili sigurni da spojevi na daskama nisu poravnati. Izmjerite i označite polovicu na ploči, te prerežite dasku kružnom pilom. Potom drugi red dasaka započnite s izrezanom daskom. Kako biste olakšali postavljanje drugog reda, spojite nekoliko dasaka zajedno prije nego što ih položite na svoje mjesto i utisnete ih u bočnu stranu prvog reda dasaka.

Redovi se nastavljaju nizati, uz konstantnu provjeru da li su daske utisnute jedna u drugu, te napomenu kako je važno da daske na kraju reda nisu iste duljine. Također, treba znati da se za vrijeme nizanja ploča mogu pojaviti razmaci između redova. Upotrijebite čekić i blok za kucanje kako biste ih lagano zakucali na mjesto. Blok za kucanje ravnomjerno raspoređuje snagu čekića i pomaže u sprječavanju oštećenja podnih dasaka.

postavljanje laminata | foto: Freepik

postavljanje laminata | foto: Freepik

Zahtjevni kutovi

Najzahtjevniji dio procesa postavljanja laminata je priprema ploča tako da stanu u kut. Za ovaj potez potrebno je ploču postaviti u željeni kut, označite gdje se ploča spaja sa zidom uz obavezno dodavanje 1 centimetra za razmak. Pomaknite ploču duž bočne strane zida i označite duljinu reza. Koristite postavljeni kvadrat za označavanje područja koje treba izrezati. Potom ploču uz pomoć ubodne pile treba izrezati u željeni oblik, te ju položiti na pod.

Slijedi postupak ‘paranja’ ploče koji predstavlja rezanje laminata pod po dužini umjesto po širini, da stane u mali razmak između ploče i zida. Izmjerite udaljenost između ploče i zida i oduzmite 1 centimetar za razmak. Izmjerite duljinu ploče, uzimajući u obzir razmak, označite ove mjere na ploči olovkom, a libelom označite područje koje je potrebno rezati. Stezaljkama treba pričvrstite dasku na postolju za piljenje, te ju rezati kružnom pilom. Kada je ovaj posao završen daska se stavlja na mjesto.

Što je bolje, laminat ili parket? Doznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap