Pretraga

Za što služe i kako postaviti ukrasne lajsne ili ‘štukature’

A- A+

Ukrasne lajsne poznate kao ‘štukature’ trenutno su top dodatak kada su u pitanju završni radovi zidova i stropova. Imaju dugu tradiciju, nekada su se radile od gipsa sa pozlatom, a danas se izrađuju od modernih materijala koji su izdržljivi i otporni na udarce, kao i od tvrdog stiropora. Njihovo postavljanje je jedan od najčešćih DIY projekata koji imaju moć u potpunosti transformirati izgled prostorije.

reljefne štukature

reljefne štukature | foto: Freepik

Štukature se prema načinu i lokaciji postavljanja dijele se na reljefne od kojih se prave tzv. zidni okviri, štukature za zaštitu zida i stropne štukature. Na zidu se preporučuje koristiti štukature od kvalitetnih materijala, otpornih na udarce kao što je poliester, dok se za spojeve zida i stropa mogu uspješno primijeniti i štukature od običnog stiropora. Ne treba zaboraviti ni na stropne rozete za lustere.

Izdvojeni članak

Revolucija u završnim građevinskim radovima: Nova boja koja štedi energiju i izgleda odlično!

Reljefne štukature

Reljefne štukature najčešće se koriste za formiranje okvira na zidovima koji daju prostoriji otmjen izgled. Dvije najpopularnije opcije su postavljanje velikog okvira koji prekriva čitav zid te je jednako odmaknut od svakog ruba ili pak više manjih okvira koji ispunjavanju cijeli zid, najčešće uzdužno. U prvoj opciji često se unutrašnjost okvir popunjava s efektnom tapetom, dok se u drugoj opciji, u manje okvire obično simetrično postavljaju umjetnine ili dekoracije.

Reljefne štukature na zidovima trebale bi biti od čvrstog materijala kako bi se izbjegla oštećenja. Dugo su za ovu namjenu stoga bile korištenje drvene štukature, ali danas se sve češće koriste poliesterske koje je lakše ugraditi i duže traju. U svakom slučaju, ovaj tip štukatura boja se u boju zidova kako bi efekt bio potpun. Što znači da se ugrađuju na zid nakon nanošenja primarne boje, te se potom boje kada i zidovi. Naravno, to nije zapisano u zvijezdama, posebno za ljubitelje kontrasta. No, svakako predstavlja daleko jednostavniju opciju, posebno za DIY majstore.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Poderale su vam se tapete? Možete to i sami popraviti, u nekoliko minuta

Štukature za zaštitu zida

Štukature ravnog oblika uz malo mašte i volje za rezuckanjem mogu biti dobra osnova za izradu vlastitih zidnih ukrasa. No, njihova je najčešća i osnovna namjena zaštita zida od udaraca komada namještaja koji može ostaviti ružne tragove. Tu obično govorimo o zaštiti od udaraca stolica u prostoru blagovaonice. Za ovu namjenu isključivo dolaze u obzir štukature o čvrstog materijala, najbolje poliestera. Na koju visinu ćete postaviti ovaj tip štukatura ovisi o visini naslona blagovaonskih stolaca, odnosno izbočenog djela stolice koji će izgledno udarati u zid.

Razlikuju se dva tipa zaštitnih štukatura. Odnosno zaštitna zidna lajsna i zaštitni zidni panel. Treba znati da zaštitna zidna lajsna, odnosno štukatura ima klasičnu letvičastu formu čija širina obično varira od  5 do 15 centimetara. Postavlja se doslovno u zoni potencijalnog udarca namještaja u zid. Dok je zaštitni štukaturni panel zaštita koja se postavlja preko cijelog zida od visine zone udarca prema dolje.

stropna štukatura

stropna štukatura | foto: Decor tapete

Stropne štukature

Stropne štukature se postavljaju visoko na spoju zida i stropa. S obzirom na poziciju ne moraju biti od čvrstih materijala, tako da se za ovu svrhu najčešće koriste lajsne od stiropora. Njima se na elegantan način skrivaju manje nesavršenosti na spoju, ali čest su izbor i kada se prostorija nastoji učiniti ‘punijom’ i luksuznijom. Štukature od stiropora mogu biti ravnog, minimalističkog dizajna ili bogatog reljefnog u više širina.

Prilikom odabira modela stropne štukature prije svega treba uzeti u obzir visinu prostorije. Širine lajsni mogu varirati od 2 cm do čak 15 centimetara. Pravilo je da što je prostorija viša lajsna može biti šira, nikako ne obrnuto jer se na taj način stvara efekt skraćivanja.

Rozete za luster

Stropne rozete za lustere imaju namjenu da luster kao centralno dekorativno tijelo u prostoriji učine što uočljivim i grandioznijim. Svoj puni sjaj i funkciju štukaturne rozete daju u prostorijama s visokim stropom, te kada su u pitanju veliki lusteri. No, isto tako mogu biti zanimljivim dodatak u prostorijama standardne visine ako se njihova forma uskladi s veličinom lustera.

Postoji veliki izbor rozeta od stiropora, koje ne koštaju puno novca, a pružaju ‘wow’ efekt. Lako se postavljaju na strop, dovoljno ih je samo čvrsto zalijepiti. Mogu biti jednostavnog kružnog oblika, s ukrasima ili bez. Također, dostupne su i veće rozete koje lagano ulaze u teritorij reljefnih štukatura.

rozeta za lustere

rozeta za lustere | foto: Yum Commerce

Postavljanje štukatura

Prije početka preporučuje se napraviti umanjenu skicu rasporeda lajsni na papiru. Štukature se jednostavno režu na željene komade ručnim hobi alatima. Za rezanje pod kutem dobro je imati držač za lajsne. Prilikom prenošenja skice na papir idealna je situacija ako možete posuditi građevinski laser za ocrtavanje položaja lajsni, posebno kada su pitanju reljefne lajsne. No, u ovom slučaju dobro će poslužiti klasična libela.

Lajsne od poliestera postavljaju se uz pomoć montažnog ljepila, a za popunjavanje spojeva i manjih nesavršenosti koristi se akrilni silikon. Akrilom se popunjavaju i sve praznine koje ostaju nakon montiranja. Štukature od stiropora postavljaju se s ljepilom koje mora biti namijenjeno za ovaj materijal. Naime, neka montažna lijepila rastvaraju stiropor. Obavezno pročitajte deklaraciju na proizvodu za lijepljenje prije upotrebe!

Pronađite ovdje korisne savjete za bojenje stropa.

Copy link
Powered by Social Snap