Pretraga

Želite zavidnu razinu komfora i zaštite? Razgovarali smo s Goranom o pametnim kućama

A- A+

Poplava, požar ili provala situacija je koju svaki vlasnik nekretnine želi izbjeći. Stoga ne čudi da je potražnja za pametnim kućama, čiji sustavi mogu spriječiti ovakve scenarije, u stalnom porastu. Na ovu temu smo razgovarali s Goranom Beloševićem, project managerom tvrtke Gormat projekt.

Željeli smo doznati više o tvrtki Gormat projekt, ali i o pametnim kućama općenito. Nismo se mogli obratiti boljem timu jer pametna FIBARO rješenja koja nudi Gormat projekt spadaju među vrhunska rješenja za automatizaciju doma.

Kako funkcionira FIBARO sustav

FIBARO sustav pametne kuće stvara mrežu povezanih uređaja od kojih svaki obavlja određenu funkciju.

– Na naprednu središnju jedinicu povezujemo pojedinačne uređaje, module i treće sustave. Uređaji su grupirani i obavljaju pojedinačne zadatke. Narudžbe šaljemo preko pametnih tipki i prekidača, glasovnim asistentima (npr. Amazon Alexa, Google i SIRI), putem aplikacija na pametnim uređajima (iOS, Adroid) i unaprijed definiranim scenama. Željene radnje izvode se raznim ugrađenim ili samostalnim modulima (npr. paljenje/gašenje svjetla, podizanje/spuštanje roleta, uključivanje klima uređaja), objašnjava Goran.

FIBARO rješenja za pametan dom izvrsna su i za ured / foto: Instagram

Gormat projekt je rezultat višegodišnjeg iskustva

Poželjeli smo doznati više i o samom nastanku tvrtke.

– Nakon višegodišnjeg iskustva u radu s pametnim i automatiziranim rješenjima, bilo da se radi o maloprodajnim sustavima ili pametnim rješenjima za kuće odlučili smo započeti vlastito poslovanje u 2020. godini. Pokrećemo partnerstvo s poljskim proizvođačem FIBARO koji nudi profesionalna rješenja za automatizaciju nekretnina i na taj način postajemo prodajni zastupnici i instalateri s certifikatom za FIBARO sustav, priča nam Goran.

Njihovi proizvodi su provjerene kvalitete, a svaki modul prolazi internu kontrolu kvalitete i testiranja.

– Naglašavamo, većina naših proizvoda razvija se i proizvodi u EU. Konstantno vršimo edukacije o sustavima pametnih rješenja za naš tim, a sve kako bismo krajnjem kupcu ponudili čim bolju i kvalitetniju uslugu. Nudimo rješenje projektiranja, nadzora i vođenja projekta, te instalacije rješenja za pametne kuće, dodaje naš sugovornik.

CO senzor ili senzor ugljičnog monoksida detektira i najmanje tragove plina / foto: Instagram

Pametna brava Danalock – detalj koji želite u domu

Možete li izdvojiti proizvode i projekte na koje ste posebno ponosni, bilo je naše sljedeće pitanje.

– Posebnu pažnju izdvajamo na projekte instalacije pametne kuće. To je složen sustav koji povezuje velik broj pametnih uređaja, modula i senzora, a koji tvore jednu cjelinu. Moguće je upravljati rasvjetom, grijanjem, hlađenjem, upravljanjem roletama, alarmnim sustavima itd., kaže nam Goran.

Što se tiče nezavisnih proizvoda, Goran izdvaja pametnu bravu Danalock koju instaliraju u domaćinstva, teretane i apartmane. Njezina je namjena višestruka, a ova pametna brava može se konfigurirati tako da automatski otključa vrata kada se u njezinoj blizini nalazi telefon.

– Kada ćete se vraćati iz trgovine s punim vrećicama, ova funkcionalnost će biti nadasve dobrodošla, dodaje Goran.

FIBARO Walli linija inteligentnih uređaja / foto: Instagram

Pametna kuća pruža i udobnost i zaštitu

Postoje li neki trendovi u vašem poslu na koje bi naši čitatelji posebno trebali obratiti pažnju, zanimalo nas je.

– Naravno, implementacija pametnog sustava u kuću ili stan ne znači samo velika udobnost i komfor nego znači i uštedu. Svi ugrađeni elementi precizno mjere potrošnju električne energije, a energetski upravljaju toplinskom energijom. Uz ovakvu vrstu nadzora potrošnje energije možete uočiti gdje se odvija najveća potrošnja energije, a sustav može automatski gasiti nepotrebna trošila, objašnjava naš sugovornik.

Izdvojeni članak

Priča ovog mladog lidera jako je inspirativna, a uz njegovu tvrtku vaš dom ili objekt bit će oaza sigurnosti

Sustav pametne kuće danonoćno nadgleda dom

Koja je prednost pametne kuće i što je najbitnije da ljudi znaju kada se odluče angažirati vas, pitali smo Gorana.

– Potražnja za pametnim kućama u stalnom je porastu. Naši životi su sve užurbaniji, želimo obaviti što više zadataka bez obzira gdje se nalazimo, želimo imati kontrolu nad stvarima, a to uključuje i dom, ističe naš sugovornik.

Sustav pametne kuće danonoćno nadgleda dom i odmah alarmira u slučaju nesreće. Primjerice, nakon neočekivanog ispuštanja vode iz dotrajale vodovodne cijevi ili perilice posuđa slijedi višemjesečna sanacija i skupi popravci. Dio štete uzrokovan požarom je trajan, posljedice nepredvidivog oslobađanja monoksida mogu biti opasne po život, a sve se to može spriječiti uz samo nekoliko malih pametnih senzora.

Najbolja zaštita od provalnika je dobra prevencija. Stvaranje stambene kuće kada nismo kod kuće obavezan je scenarij pametnog doma. Senzori na prozorima, glasna sirena, paljenje svih svjetala i poziv u pomoć tjeraju i najhrabrije nepozvane goste.

Kakav tip klijenata vas obično angažira i čime su kod vas posebno zadovoljni, bilo je naše posljednje pitanje.

– Možemo se pohvaliti time da stvaramo jednu dobru i kvalitetnu mrežu naših klijenata i partnerskih odnosa. Najčešće dobivamo upite od klijenata koji tek grade ili adaptiraju kuće, ali i od pravnih osoba. Zadovoljstvo naših korisnika počinje već od prvog telefonskog kontakta jer se trudimo maksimalno odgovoriti na sva pitanja koje nam klijent postavlja. Tu na vidjelo dolazi naše znanje i stručnost koju klijent prepoznaje već u samom početku, otkriva Goran.

Copy link
Powered by Social Snap