Pretraga

Pogledajte kako će izgledati eko-odmaralište na Filipinima: ‘Cilj je otkrivati svijet bez da ga uništavamo’

A- A+

Cilj projektantskog tima bio je stvoriti građevinski kompleks koji bi podupirao teoriju arkologije, pojma koji dolazi od riječi ‘arhitektura’ i ‘ekologija’. Radi se o idealnoj integriranoj strukturi koja omogućuje maksimalno očuvanje okoliša. Utopijska ideja ogleda se u činjenici da će ovaj oblik, kada se izgradi, imati nultu stopu emisije CO2, nultu stopu otpada i nultu stopu siromaštva.

Projekcija projekta Nautilus Eco-Resort | Foto: Vincent Callebaut Architectures

Prekomjerni ribolov, masovni turizam, zagađenje plastičnog otpada i otrovnih proizvoda te klimatske promjene predstavljaju stvarnu prijetnju zdravlju filipinskog arhipelaga i opstanku njegovih stanovnika. U svijetu koji se smanjuje, projekt Nautilus Eco-Resort želi proširiti polje djelovanja eko turizma s tri nule: nulta stopa emisije, nulta stopa otpada i nulta stopa siromaštva.

Na temelju biomimikrije, arhitektura ovog resorta inspirirana je oblicima, strukturom, inteligencijom materijala i povratnim spregama koje postoje u živim bićima i endemskim ekosustavima. Projekt će biti 100% izgrađen od ponovno korištenog i/ili recikliranog materijala s arhipelaga. Samodostatan u energiji i hrani, zadovoljit će svoje potrebe zahvaljujući obnovljivim izvorima energije i permakulturi. Politika nultog otpada znači da će sustavno nadograđivati ​​vlastiti otpad u resurse.

Projekcija projekta Nautilus Eco-Resort | Foto: Vincent Callebaut Architectures

Imat će hotele, apartmane i istraživačko-sportski centar

Na istoku, izgradit će se 12 malih spiralnih tornjeva različite visine poziva putnike da žive u apartmanima koji se okreću oko svoje osi i slijede smjer sunca. Na zapadu će iz vode izranjati 12 malih hotela-muzeja u obliku morskih puževa. Na donjim katovima nalazit će se izložbeni prostori koji posebno objašnjavaju ekološke i društveno-kulturne izazove arhipelaga.

U sredini lagune nalazit će se origami planina unutar koje će se nalaziti istraživački centar i sportski centar. Na krovu će se nalaziti vrtnjaci i voćnjaci koji će opskrbljivati kuhinje ovog eko-odmarališta. Ova umjetna planina imat će sportski bazen i bazen za razonodu s morskom vodom okružen znanstvenim laboratorijima kako bi se povećala komunikacija između istraživača i ekoturista. Tu će se nalaziti i osnovna škola, dječji dom i sportske dvorane za lokalnu mladež. 

Prekidajući dva velika zlatna spiralna keja, mali paviljoni s organskim oblicima pozivaju ekoturiste na odmor i opuštanje uz vodu. “Latice” su prekrivene vegetacijskim hiperboličnim krovom, dok je oblik “koralja” inspiriran trostrukom površinom Enneper koja spiralno briše svaku granicu između unutarnje i vanjske strane. Znanstvenici iz svakog od svoja 22 paviljona imat će pristup ribnjacima i koraljnim grebenima kako bi reintegrirali ugrožene divlje životinje i biljni svijet.

Projekcija projekta Nautilus Eco-Resort | Foto: Vincent Callebaut Architectures

Radi se o projektu čiji je cilj potaknuti razmjenu informacija između lokalaca i turista. Turisti će trebati čistiti plaže od plastike, učiti o permakulturi, štiti usjeve koralja, a sve s ciljem da se priroda regenerira. Izravno će podržati lokalni gospodarski razvoj u obliku radnih mjesta i prihoda te će potaknuti poštivanje različitih kultura arhipelaga. 

Copy link
Powered by Social Snap