Pretraga

Putinovu palaču uređivala je tvrtka hrvatskog vlasnika

A- A+

Nakon Navalnyjevog dokumentarnog filma iz 2021. o skrivenoj palači koja navodno pripada Vladimiru Putinu, nezavisni ruski medij Proekt u svom filmu objavljuje nove detalje. Ogromno zdanje nalazi se u crnomorskoj luci Gelendžik, a ruska medijska platforma u filmu je obznanila nikad ranije poznate detalje o izvođenju radova na mega-zdanju. Kako navode, naziv tvrtke Velestroj u dokumentaciji stoji kao glavni izvođač radova. Ova informacija posebno je zanimljiva jer je, iako se taj podatak ne pojavljuje u novijem registru, 2022. kao vlasnik 85 posto udjela Hrvat, Krešimir Filipović.

Putinova palača | foto: screenshot YouTube, DW

Nalalnyjeva organizacija 2021. je svijetu predstavila projekt Putinove palače, smještene u crnomorskom gradu Gelendžiku. Gradnja palače bila je vrlo kontroverzna zbog pojedinih nevjerojatno skupih detalja i tajnih sadržaja za koje je rečeno da ih sadrži. Ruska novinarska istraživačka grupa ‘pustila’ je u javnost nove detalje o zdanju.

Istraživački novinari s medijske platforme Proekt objavili su film koji sažima nova otkrića o palači. Prema Proektu, radove na velebnom projektu obavljala je, ni manje ni više, firma Velestroj, a vlasnik je navodno Hrvat Krešimir Filipović. U objavljenom filmu, Filipovića nazivaju ‘Putinovim hrvatskim novčanikom’, piše index.hr.

Vlasnik grupacije hotela

U Hrvatskoj, Filipović je poznat kao jedan od vlasnika grupacije hotela Jadranka Grupa, koja ‘drži’ hotele uglavnom na Kvarneru. Mediji su već spominjali vezu između Velestroja i uređenja Putinove palače, ali se nije znalo da je ista tvrtka, kako se sad čini – glavni izvođač radova.

Izdvojeni članak

Rusija gradi novu rutu za prijenos goriva, skratit će put za 30 dana

Proekt je došao do dokumentacije koja potvrđuje da je Velestroj generalni izvođač radova na palači, jer je tako navedena. Isto tako, kako je za ekipu ruskih istraživačkih novinara potvrdio anonimni izvor, Filipovićeva firma je glavni izvođač Kompleksa – što je naziv cjelokupnog građevinskog mega-projekta.

U blizini Crnog mora

Prepričavajući povijest izgradnje palače, novinari ruske medijske grupe Proekt nazvali su radove ‘najvećim podmićivanjem na svijetu’. Palača je inače smještena blizu Gelendžika, koji se nalazi na jugozapadnom dijelu Ruske Federacije i velika je luka na obali Crnog mora. U dokumentaciji se zdanje pritom nazivalo kodnim imenom ‘Pansion’.

Filipović, o kojemu su mediji govorili kao o ‘Putinovom hrvatskom novčaniku’, nije bio poznat javnosti kao vlasnik Velestroja. Točnije, tko vodi tvrtku nije bilo navedeno u ruskom Jedinstvenom državnom registru pravnih osoba iz 2024. Ipak, prije dvije godine, sa 85 posto vlasništva, prevlast u tvrtki imao je Hrvat Krešimir Filipović, naveli su iz Proekta.

Najavljen je projekt ogromnih razmjera koji bi Baltik s Europom trebao povezati odromnom željezničkom mrežom. Više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap