Pretraga

Sanacija popucale konstrukcije privodi se kraju: Uskoro lakši put između ‘Dalmatine’ i juga BiH

A- A+

Most Počitelj tehnički je zahtjevna konstrukcija duga oko kilometar, izvedena na 100 metara visokim stupovima iznad Neretve. Budući da bi most znatno olakšao put između juga BiH i hrvatske ‘Dalmatine’, ideja o gradnji javila se još 1997., no krenula se izvoditi tek u srpnju 2022. Kad su godinu kasnije radovi završeni, prije puštanja u promet, na novoizgrađenom mostu došlo je do pucanja pa se konstrukciju vrijednu 28 milijuna eura moralo sanirati. Sanacija je pri kraju, a puštanje u promet najavljeno za kraj lipnja.

most Počitelj | YouTube screenshot

Most Počitelj građen preko Neretve ukupno je dug oko kilometar, a podignut je na visini od 100 metara. Pravi poveznicu prema već izgrađenom dijelu autoceste koja od Međugorja vodi ka Hrvatskoj te se u jednom trenu spaja s ‘Dalmatinom’. Dok ideja o gradnji ovog mosta seže sve do 1997., sama gradnja počinje se realizirati tek 26. srpnja 2022. Budući da su rokovi za izgradnju bili nekoliko puta pomicani, iz Autocesta Federacije BiH uspješan završetak spajanja konstrukcije je objavljen tek godinu kasnije, u srpnju 2023.

Izdvojeni članak

Profesor s Građevine: Most ‘Počitelj’ na Koridoru V c napukao je zbog lošeg asfalta i kašnjenja u radovima

Međutim, početak prometovanja mostom nije protekao bez dodatnih kontroverzi pa je, kako je poznato, na konstrukciji novoizgrađenog mosta vrijednog 28 milijuna eura i prije otvaranja za promet došlo do pucanja. Pojavilo se nekoliko objašnjenja za razlog pucanja, a radovi na mostu su nastavljeni. Nije se točno znalo koliko će trajati no, direktor JP Autoceste Federacije BiH Denis Lazić nedavno je najavio kraj radova prije početka ljetne sezone večernjem.ba.

most Počitelj | YouTube screenshot

Na ovom najvišem infrastrukturnom objektu na koridoru Vc koji prolazi kroz BiH, a čija je gradnja zahtijevala tehnički kompleksan pothvat premošćivanja korita rijeke Neretve radi se punom parom. Osim Lazićevog komentara, prema procjenama izvođača i ostalih nadležnih, most bi mogao prometovati od kraja lipnja. Kako se uz most radi i na ostatku dionice Počitelj-Zvirovići, završetkom radova, Hercegovina će dobiti novih 11 kilometara autoceste.

U punom jeku su radovi na najskupljoj dionici u BiH, više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap