Pretraga

Most Počitelj u sanaciji, otvorenje nove dionice Koridora V c do 1. svibnja

A- A+

Sporni nedostatci na mostu Počitelj na trasi Koridora Vc između stupova S3 i S4, visine od 92 i 91 metra, uskoro bi trebali biti uklonjeni. Autoceste FBiH su s izvođačem i nadzornikom radova angažirale slovensku projektantsku kuću Ponting koja obavlja sanaciju.

Most Počitelj | Screenshot: Youtube

Most Počitelj | Screenshot: Youtube

Procjenjuje se da bi radovi na popravku mosta Počitelj trebali trajati najkasnije do konca travnja. JP Autoceste Federacije BiH poručuju kako se otvorenje mosta može očekivati do 1. svibnja, piše 6yka.com.

Most preko Neretve Počitelj dug je oko kilometar, a izgrađen je na stupovima visokim 100 metara i poveznica je ka već izgrađenom dijelu autoceste koja od Međugorja vodi ka Hrvatskoj i spaja se s ‘Dalmatinom’.

Izdvojeni članak

Profesor s Građevine: Most ‘Počitelj’ na Koridoru V c napukao je zbog lošeg asfalta i kašnjenja u radovima

S obzirom na to da su rokovi za izgradnju mosta više puta pomicani, u srpnju 2023. su iz Autocesta Federacije BiH sa zadovoljstvom objavili kako je spajanje konstrukcije napokon dovršeno i da treba još samo izgraditi priključnu cestu kako bi on od jeseni bio pušten u promet.

No ni mjesec kasnije mediji su otkrili da je konstrukcija na novoizgrađenom mostu, vrijednom više od 28 milijuna eura i koji još nije ni pušten promet, već popucala. Napukline su vidljive na donjoj ploči mosta između dva stupa, a navodno su se pojavile tijekom zatezanja kabela koji drže konstrukciju. Kao mogući uzorci tada su se isticali veliko kašnjenje radova, neprofesionalizam izvođača, te upitna kvaliteta građevinskih materijala.

Doznajte ovdje sve o projektu nove beze ceste u BiH.

Copy link
Powered by Social Snap