Pretraga

Profesor s Građevine: Most ‘Počitelj’ na Koridoru V c napukao je zbog lošeg asfalta i kašnjenja u radovima

A- A+

Zašto je popucala donja konstrukcija mosta ‘Počitelj’ pitanje je oko kojega se danima u BiH lome politička koplja. No stručnjaci ne dvoje kako je glavni uzrok loš materijal, a potom i veliko kašnjenje radova.

Most Počitelj

Most Počitelj, foto: screenshot Facebook, Azvirt

Nakon što je regijom odjeknula vijest kako je popucala donja konstrukcijska ploča mosta preko Neretve u mjestu Počitelj, koji je važna sastavnica Koridora V c, u Bosni i Hercegovini ne staju rasprave o tomu tko treba preuzeti krivicu za ovakav razvoj događaja. Kao mogući uzorci ističu se veliko kašnjenje radova, neprofesionaliziram izvođača, te upitna kvaliteta građevinskih materijala.

Zahtjevan projekt u kojemu se puno griješilo

Profesor na Građevinskom fakultetu u Sarajevu, Mehmed Bublin, kao autoritet u struci, za Radio Slobodna Evropa (RSE) ističe kako je do napuknuća došlo zbog ‘greške izvođača radova, ali i lošeg materijala’.

– Glavni razlog zbog čega je taj dio mosta napukao je loše izvođenje radova, napravljen je i ugrađen loš materijal odnosno beton, to se može sanirati, ali je napravljena greška u izvođenju, objašnjava Bublin, te dodaje kako je riječ o zahtjevnom i kompleksnom projektu na čiju se kvalitetu izvedbe utjecala i ‘neopravdana kašnjenja u izgradnji’.

Izdvojeni članak

Srušio se most nakon što je vlak iskočio iz tračnica: Srećom, nema ozlijeđenih

Ugrožena stabilnost mosta

Bivši direktor Autocesta Federacije Elmedin Voloder za RSE kaže pak kako je od početka projekat izgradnje mosta Počitelj pratilo mnogo problema – od ‘kašnjenja u izgradnji kineskog konzorcija do spornih poteza domaćih firmi’. Također, upozorava kako će stanje s napuknućem mosta dovesti do ugrožavanja njegove stabilnosti, te da je izvođač radova bio dužan otkloniti sve nedostatke u projektu.

– Beton se ojačavao kablovima time da se unosi poprečna sila da bi nosivost donje ploče bila veća, ali to je tek početak utezanja na jednom polju, sva ostala polja su utegnuta i sad je za očekivati da će se dogoditi ti problemi na svim poljima, ugrožena je stabilnost mosta, kaže Voloder.

Voloder potvrđuje i kako su još u svibnju ove godine sve tvrtke koje su gradile most stavljene su na crnu listu Autocesta i diskvalificirane na razdoblje od dvije godine zbog kršenja ugovora o izgradnji. Kao razlog za to nameće se činjenica da nije postojala suglasnost od investitora Autocesta Federacije BiH za uvođenje podizvođača radova, Heringa. Izvođač radova je konzorcij koji čine Azvirt Limited Liability Company iz Azerbejdžana, Sinohydro Corporation Limited iz Kine te Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd., također iz Kine.

Pogledajte ovdje detalje slučaja pucanja mosta ‘Počitelj’.

Copy link
Powered by Social Snap