Pretraga

Materijal budućnosti: 3D print beton izdržljiviji uz pomoć grafen oksida

A- A+

Standardni postupak izrađivanja betonskih konstrukcija obuhvaća izlijevanje betona u okvire koji se uklanjaju nakon što beton očvrsne. No to nije jedina popularna tehnika. Sve više se koristi 3D print u kojoj se oblici formiraju nanošenjem kontinuiranih slojeva. Oni se u procesu stvrdnjavanja međusobno vezu, ali, nekada ne dovoljno za ‘vječnost’. Tu nastupa grafen oksid koji bi mogao promijeniti sve.

proizvodnja betona s dodatkom grafen okisida

proizvodnja betona s dodatkom grafen okisida | foto: RMIT

Veze između slojeva betona kod 3D print metode izrađivanja betonskih konstrukcija znaju biti slabe, te s vremenom slabe. No, znanstvenici sa Sveučilišta RMIT i Sveučilišta Melbourn iz Australije tvrde kako bi se te veze mogle učinkovito ojačati dodavanjem grafen oksida.

Izdvojeni članak

Četiri top trenda u građevinarskoj opremi – traže se automatizirani strojevi i održivi materijali

Nakon niza pokusa došli su do zaključka da kada se grafen oksid doda u smjesu betona u dozi od 0,015% težine cementa, da se slojevi 3D print betona puno bolje vežu. Ovo ojačanje je dovelo do povećanja ukupne čvrstoće na pritisak predmetnog betona za čak 10%, piše rmit.edu.au.

proizvodnja betona s dodatkom grafen okisida

proizvodnja betona s dodatkom grafen okisida | foto: RMIT

– Grafen oksid ima funkcionalne grupe na svojoj površini, koje su kao ljepljive točke na površini materijala, a koje se mogu uhvatiti za druge stvari. Ove ‘ljepljive točke’ su uglavnom napravljene od različitih funkcionalnih grupa koje sadrže kisik, koji pak igra ključnu ulogu u olakšavanju njegovih jačih veza sa drugim materijalima kao što je cement. Ovo snažno vezivanje može poboljšati ukupnu čvrstoću betona, rekao je profesor Jonathan Tran sa RMIT-ja.

Kako je najavljeno slijede ispitivanja koliko 3D print betonske forme ojačane grafen oksidom mogu komparirati klasičnom betonu. Vjeruje se da bi se odgovarajućim dozama mogla jakost izjednačiti što bi značilo pravu revoluciju u proizvodnji betona.

proizvodnja betona s dodatkom grafen okisida

proizvodnja betona s dodatkom grafen okisida | foto: RMIT

Znanstvenici su kreirali savitljiv beton idealan za izgradnju u zonama potresa, doznajte ovdje detalje.

Copy link
Powered by Social Snap