Pretraga

Foto: Pogledajte kako izgleda složen pothvat podizanja vodotornja od 50 tona

A- A+

Uspješno je izveden složen i zanimljiv zahvat podizanja vodotornja Haganj u istoimenom mjestu na vodoopskrbnom području Vrbovec  koji je dio više od 93 milijuna eura vrijednog EU projekta Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok. Vodotoranj Haganj je kapaciteta 200 kubika i ukupne visine približno 29 metara, a osnovna konstrukcija se sastoji od rezervoara, nosivog stupa i centralnog temelja. Stoga nije bio mačji kašalj uglaviti ga na točno određenu lokaciju, ali je ekipa to obavila za desetku.

Podizanje vodotornja Haganj

Podizanje vodotornja Haganj | foto: promo

Projekt Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok (RVS) je javni investicijski projekt izgradnje vodocrpilišta Kosnica te rekonstrukcije i izgradnje vodoopskrbnog sustava na području istočnog dijela Zagrebačke županije. Osnovna namjena mu je osiguranje kvalitetne pitke vode namijenjene ljudskoj potrošnji u cilju povećanja priključenosti na vodoopskrbnu mrežu, smanjenja gubitaka te povećanja pouzdanosti opskrbe i učinkovitosti sustava javne vodoopskrbe.

Izdvojeni članak

Foto: Iskrcavanje 5,5 tona teškog linearnog akceleratora u zadarskoj bolnici

U sklopu projekta izvodi se vodotoranj Haganj na vodoopskrbnom području Vrbovec, čija je konstrukcija upravo podignuta. Kapaciteta 200 kubika, težine oko 50 tona i ukupne visine približno 29 metara od kote terena. Peti je to i posljednji toranj na ovom području.

Podizanje vodotornja Haganj

Podizanje vodotornja Haganj | foto: promo

Radove vezane uz vodotoranj Haganj obavila je tvrtka Aquaterm. Osnovna konstrukcija se sastoji od rezervoara, nosivog stupa i centralnog temelja. Rezervoar i stup tornja su čelične konstrukcije, a temelj je armirano betonski.

Nosiva čelična konstrukcija je čelični cijevni stup visine 21,06 metar, od gornjeg ruba temelja do dna rezervoara. Nosivi stup sastoji se iz dva dijela u čijem podnožju je otvor koji omogućava ulazak u stup. Unutar stupa su ugrađene penjalice. Vodotoranj je osvijetljen u unutrašnjosti.

Podizanje vodotornja Haganj

Podizanje vodotornja Haganj | foto: promo

U vodotornju su predviđene dvije cijevi i to jedna dovodna – odvodna NO 150 i druga preljevna NO 150. Vodotoranj će se puniti iz precrpne stanice Cugovec čija je gradnja u završnoj fazi. Toranj će služiti za osiguravanje tlaka u cjevovodima i omogućiti daljnje širenje vodoopskrbne mreže.

Skandal u Dalmaciji: Most spreman za montažu, a na temelje zaboravili! Doznajte ovdje detalje.

Copy link
Powered by Social Snap