Pretraga

HEP kod Zadra želi podići prvi energetski park u Hrvatskoj

A- A+

Prije pet godina, Hrvatska elektroprivreda (HEP) predstavila je šezdesetak projekata baziranih na iskorištavanju energije sunca i vjetra. Za izvedbu svih vrijednost je tada procijenjena na 11 milijardi kuna, a gradnja sunčane elektrane u Korlatu stavljena je u fokus. Gradnjom uz vjetroelektranu, postala bi prvi energetski park u Hrvatskoj te bi, instalirane snage od skoro 100 megavata doprinijela tranzicijskoj politici. Samo ovaj projekt koštao bi 62 milijuna eura.

sunčana elektrana | Foto: Freepik

U Korlatu kod Zadra trebala bi niknuti velika sunčana elektrana. Gradit će ju HEP za 62 milijuna eura, a prošli tjedan za ovaj projekt suglasnost je dala i Vlada Republike Hrvatske. Hrvatska elektroprivreda (HEP) je od Vlade dobila suglasnost za realizaciju projekta HEP Go Green, točnije gradnju sunčane elektrane Korlat snage 99 megavata.

Cilj predstavljen prije pet godina

Ovaj projekt Hrvatska elektroprivreda istaknula je kao jedan od ciljeva 2019. godine, kada su predstavili šezdesetak projekata baziranih na iskorištavanju energije sunca i vjetra. Za izvedbu svih projekata procijenili su ukupnu vrijednost od 11 milijardi kuna.

Izdvojeni članak

EU odredila: Do 2029. sve nove zgrade imat će krovne panele

– U situaciji kad Europa okreće leđa ruskom plinu, nafti i ugljenu, za Hrvatsku, za njezinu energetsku sigurnost i neovisnost, presudno je važno ubrzati zelenu energetsku tranziciju. Zato HEP, unatoč trenutačno složenim financijskim okolnostima, mora ubrzati realizaciju i pripremu projekata izgradnje elektrana sa snažnim naglaskom na obnovljive izvore – sunce, vodu i vjetar. Samo u suncu i vjetru u ovom trenutku u razvoju i pripremi imamo oko 60 projekta, rekao je tada tadašnji predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić.

Istom je prilikom najavljen i projekt sunčane elektrane u Korlatu procijenjene vrijednosti od 600 milijuna kuna te su iz HEP-a objavili i tender za izgradnju te elektrane. Za ovaj projekt iz HEP-a su tada obznanili da im je u fokusu. I zbog instalirane snage od skoro 100 megavata i zbog tranzicijske politike, jer bi elektrana postala prvi energetski park u Hrvatskoj, objavio je HEP.

Državno jamstvo za nastavak

Na prošli tjedan održanoj sjednici, Vlada Republike Hrvatske dala je svoju suglasnost jamstva Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) za pokretanje realizacije svog projekta HEP Go Green, odnosno izgradnju sunčane elektrane Korlat. Snaga elektrane bila bi snage 99 megavata, a financijska vrijednost realizacije iznosila bi 62 milijuna eura, prenosi zadarskilist.hr.

Kako je obrazložio ministar gospodarstva Ante Šušnjar, izgradnja sunčane elektrane financirat će se iz zaduženja Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Europske investicijske banke (EIB) u omjeru 51:49, a izdano je i državno jamstvo za nastavak procedure u iznosu od 80 posto vrijednosti projekta ili 49,6 milijuna eura.

Hibridni park Korlat

Prema najavi ministra Šušnjara, buduća solarna elektrana prostirat će se na 185 hektara te će biti smještena neposredno uz vjetropark Korlat koji je pušten u pogon 28. travnja 2021. godine. Ovaj vjetropark nalazi se osam kilometara sjeverozapadno od Benkovca. Jednom kad sunčana elektrana krene s radom, hibidridni park Korlat po ukupnoj će instaliranoj snazi elektrana koje koriste obnovljive izvore u Hrvatskoj postati jedinstvena lokacija za proizvodnju zelene energije u u državi, ukupne snage 160 megavata.

Ulaganja u vjetroelektrane i solarne elektrane, podsjećamo, dio je HEP-ovog investicijskog ciklusa u obnovljive izvore energije, koji je krenuo 2019. godine. Za Zadarsku županiju HEP je posljednjih godina planirao gradnju više sunčanih elektrana i vjetroelektrana ukupne snage 600 megavata, što bi bilo ogromno ulaganje.

Govori li se o investicijskom ciklusu, riječ je o pokretanju ukupno 11 sunčanih elektrana čija bi snaga ukupno trebala iznositi 435 megavata. Uz ranije spomenutu SE Korlat, tu su i sunčane elektrane SE Sukošan, snage 45 megavata i SE Kruševo snage 17 megavata koje su u fazi pripreme za ostvarivanje projekta.

Nedavno je uzduž hrvatske obale nestalo struje. Zašto je do toga došlo i možemo li za vrijeme velikih vrućina spriječiti da se ponovi, pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap