Pretraga

Zagrebački fakultet korak bliže klimatskoj neutralnosti, solarnu elektranu platili sami

A- A+

Još jedan fakultet u Zagrebu ‘bogatiji’ je za novu fotonaponsku solarnu elektranu. Jučer je naime solarnu elektranu na krovovima zgrada Matematičkog, Fizičkog i Geofizičkog odsjeka svečanim otvaranjem predstavio Prirodoslovno-matematički fakultet. Posebno je da su elektranu u potpunosti financirali sami, a prilikom otvaranja dekan Mirko Planinić istaknuo je kako će tim korakom doprinijeti ostvarenju cilja klimatske neutralnosti do 2050., kao i smanjenju emisije stakleničkih plinova.

solarna elektrana PMF | Foto: Prirodoslovno-matematički fakultet

Jučer, 18. srpnja 2024. godine u podne još jedan fakultet predstavio je svoju solarnu elektranu. Fotonaponska solarna elektrana nalazi se na krovovima Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, točnije na zgradama Matematičkog, Fizičkog i Geofizičkog odsjeka. Ukupno je snage 192 kilovata, a ono što je posebno je da ju je fakultet financirao isključivo vlastitim sredstvima.

Ovaj korak, rekli su s Fakulteta, važan je korak prema zelenoj tranziciji koju promiče i podržava Europska unija, te pomak prema postizanju cilja klimatske neutralnosti do 2050. godine. Solarna elektrana na krovovima institucije doprinijet će, naime, smanjenju emisija stakleničkih plinova. Postavljanjem ove elektrane, fakultet se može svrstati u pionire održivog razvoja u visokom obrazovanju u Hrvatskoj.

Izdvojeni članak

Ovaj zagrebački fakultet ‘opremio’ se solarnim elektranama: Stanari će profitirati od viška energije

– PMF se aktivno usmjerava prema održivosti, energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Ova sunčana elektrana simbolizira PMF-ovu predanost inovacijama i održivom razvoju te je korak naprijed u integraciji znanosti i obrazovanja s praktičnim rješenjima za globalne energetske izazove, rekao je prilikom svečanog otvaranja dekan PMF-a Mirko Planinić.

Otvorenju su prisustvovali direktor HEP ODS-a Elektra Zagreb Anton Marušić kao i pročelnik Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost, Andro Pavuna.

Nedavno je otvorena najveća solarna elektrana na svijetu koja bi cijelu državu mogla napajati godinu dana. Koja, pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap