Pretraga

Deset mjeseci nakon potresa, stiže prva milijarda za obnovu zagrebačkih fakulteta

A- A+

Nakon deset mjeseci čekanja, konačno je raspisan poziv za dodjelu europskih sredstava za obnovu fakultetskih zgrada nakon zagrebačkog potresa (onog u ožujku, ne ovog petrinjskog). Fakultetima i institutima financirat će se hitne mjere sanacije, priprema projektne i tehničke dokumentacije, izvedba građevinskih radova, ali i nabava opreme koja je stradala u potresu. Vrijednost projekta je vrtoglavih 953.868.867,49 kuna, no samo Medicinski fakultet procjenjuje da treba 55% tog iznosa.

Agronomski fakultet, PMF, Medicinski fakultet

Fotografije: Agronomski fakultet, PMF, Medicinski fakultet

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava Obnova infrastrukture i opreme u području obrazovanja oštećene potresom kao otvoreni postupak koji se financira u sklopu Fonda solidarnosti Europske unije.

Pozivom će se, kažu, podupirati provedba obnove infrastrukture i opreme, odnosno zgrada iz područja znanosti i obrazovanja oštećene u potresu 22. ožujka 2020. na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. Da, dobro ste pročitali, nakon deset mjeseci iščekivanja, fakulteti mogu početi razmišljati o obnovi.

Izdvojeni članak

Procjene uporabljivosti zgrada nakon potresa: Što označavaju boje naljepnica

– Svrha Poziva je nadoknada sredstava projektima u području znanosti i obrazovanja za provedene hitne mjere zaštite, usluga utvrđivanja stanja, izrade snimki zatečenog stanja, izrada dokumentacije za provedbu i sama provedba dovođenja zgrada u prijašnje stanje ili cjelovite obnove koja podrazumijeva dodatno poboljšanje konstrukcija uz prilagodbu suvremenim standardima, izvođenje radova osiguranja i stabiliziranja oštećenih dobara te popravak ili nabavu nove opreme oštećene u potresu 22. ožujka 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, stoji u pojašnjenju.

Na poziv se mogu javiti javna sveučilišta, fakulteti i znanstveni instituti te tijela državne uprave koja u sklopu svojeg ustrojstva imaju učilišta. Financirat će im se hitne mjere sanacije, priprema projektne i tehničke dokumentacije, izvedba građevinskih radova, ali i nabava opreme koja je stradala u potresu. Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u sklopu ovog Poziva je 953.868.867,49 kuna. Poziv će biti otvoren dok se predviđeni novac ne iskoristi, ili do 30. studenog. Popis potrebne dokumentacije, a ima je, dostupan je na stranicama Europskih strukturnih fondova.

Iako gotovo milijardu kuna izgleda kao veliki novac, samo je Medicinski fakultet svoju štetu procijenio na 525.494.151 kuna, što je čak 55% iznosa koji se dodjeljuje novcem Unije.

________________________________________

Tekst je originalno objavljen na sestrinskom portalu srednja.hr, autor je Denis Gaščić.

Copy link
Powered by Social Snap