Pretraga

Ovaj zagrebački fakultet ‘opremio’ se solarnim elektranama: Stanari će profitirati od viška energije

A- A+

Na krovu zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva, nakon dvije godine postavljeno je 1.400 solarnih panela. Solarna elektrana na krovu fakultetske zgrade trebala bi imati višestruku namjenu. U okviru projekta vrijednog 815 tisuća eura, koji su financirali Norveška, Lihtenštajn i Island, panele se napravilo zbog višestruke isplativosti obnovljivih izvora energije. Osim što će osigurati energiju i smanjiti njenu potrošnju, od solarne elektrane na FER-u koristi bi mogli imati i stanari naselja.

Sonarni paneli | Foto: Freepik

U petak, 26. travnja, na Svjetski dan obnovljivih izvora energije, na zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva postavljena je solarna elektrana. Konkretno, prema očekivanjima, postavljanje 1.400 solarnih panela na krov Fakulteta bit će osigurana polovica energetskih potreba. U pitanju je projekt vrijedan 815 tisuća eura.

Pomoć sa sredstvima ‘izvana’

Za zgradu Fakulteta elektrotehnike i računarstva planira se i obuhvatna energetska obnova zgrade, koja je u skladu s težnjom za manjom potrošnjom i za uštedom energije. Na projektu postavljanja panela se radilo dvije godine, a financirali su ga Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, uz nacionalno financiranje Republike Hrvatske, prenosi net.hr.

Izdvojeni članak

U Slavoniji solarna elektrana instalirana na groblju

– Taj projekt ima više dimenzija, jedan je ispunjavanje ciljeva smanjenja emisije ugljičnog dioksida, a s druge strane pruža fakultetu priliku da postane bolji i kvalitetniji istraživački laboratorij u kojem će studenti, istraživači, mi zajedno s gospodarstvom moći demonstrirati upravljanje obnovljivim sustavom energije, poručio je Vedran Bilas, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

U budućnosti bi se trebala raditi i obuhvatna energetska obnova fakultetske zgrade, kako bi se uskladilo težnju za potrošnjom. No, već i samim panelima, očekuju se velika ušteda energije.

Višak energije građanima

– Ona će godišnje proizvoditi oko 800 megavat sati, da pojasnim to je energija i kapacitet koji bi imali u 200 prosječnih hrvatskih kućanstava, objasnio je snagu ploča Tomislav Capuder, voditelj projekta Solar FER.

Postavljanjem panela, računa se kako će fakultet moći pokriti značajan dio svoje potrošnje energije. Točnije, solarne elektrane, trebale bi smanjiti troškove za otprilike 50 posto.

– Mi time štedimo na računu za električnu energiju, računamo da je to na 150-200 tisuća eura na godišnjoj razini. Štedimo na energiji, na snazi, a to nije jedini benefit, uz to emitiramo 180 tona CO2 manje u atmosferu svake godine, o mogućnostima uštede rekao je Capuder.

Osim što će zagrebački FER smanjiti račune i potrošnju energije i građani bi trebali imati ‘koristi’. Kako će solarne elektrane proizvoditi energiju i kad se na fakultetu neće održavati nastava, za praznike, vikende i ostale ‘ slobodne dane’, višak energije spremat će se u baterijski spremnik. Cilj čuvanja viška energije način je da se nosi s ‘energetskim građanskim siromaštvom’.

Želite instalirati solarnu elektranu u domu i zanima Vas kako to izvesti. O konkretnim prednostima i savjetima pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap