Pretraga

Otvorena najveća solarna elektrana na svijetu, može napajati cijelu jednu državu godinu dana

A- A+

Završen je projekt izgradnje najveće solarne elektrane na svijetu. Nalazi se u Kini, u pokrajni Xinjiang, području poznatom po svojim izvorima solarne energije i energije vjetra.  Prostire se na oko 200.000 hektara. Snaga joj je tolika da može osigurati dovoljno energije za cijelu populaciju Papue Nove Gvineje kroz 12 mjeseci.

solarna elektrana Kina

solarna elektrana Kina | foto: Freepik

Kineska državna tvrtka Power Construction pustila je u komercijalni rad solarnu elektranu od 5 GW, a projekt preuzima ulogu najvećeg operativnog fotonaponskog objekta na svijetu. Solarni park, koji je počeo s radom početkom lipnja nalazi se u pustinjskom području sjeverozapadne kineske pokrajine Xinjiang, u blizini glavnog grada pokrajine Urumqija. Prostire se na oko 200.000 hektara.

Koliko je postrojenje značajno i masivno najbolje se može zaključiti prema podatku da projektirana snaga elektrane može osigurati dovoljno energije za cijelu populaciju Papue Nove Gvineje tijekom cijele godine. Također, piše interestingengineering.com, može osigurati i napajanje Luksemburga za godinu dana.

Izdvojeni članak

Zagrepčani dobili aplikaciju preko koje mogu do kućnih solarnih elektrana

Novo postrojenje nadmašuje proizvodni kapacitet dosadašnje dvije najveće solarne farme na svijetu: 3-GW Ningxia Tenggeli, koju je izgradila Longyuan Power Group, i 3-GW Golmud Wutumeiren, koju je izgradila China Lufa Qinghai New Energy. Oba se pogona također nalaze u zapadnoj Kini.

Pokrajina Xinjiang rijetko je naseljeno područje Kine koje je poznato po svojim izvorima solarne energije i energije vjetra, a dom je onome što Kina naziva ‘megabaznim projektima’. Regija je središte kineskih postrojenja za obnovljivu energiju, s većim dijelom električne energije koja se šalje diljem zemlje u naseljenija područja u istočnom dijelu Kine, izvještava powermag.com.

U Slavoniji je solarna elektrana instalirana na groblju, doznajte ovdje detalje.

Copy link
Powered by Social Snap