Pretraga

Galerija: Pogledajte kako ‘divlja’ staza na moru postaje betonirani put s podebljanom javnom rasvjetom

A- A+

U Dubrovniku traje projekt Participativnog budžetiranja. U pitanju je obuhvatni projekt u sklopu kojeg se predviđa i provodi unaprjeđenje komunalne infrastrukture na razini gradskih kotareva i mjesnih odbora. Zamisao je da građani, pripadnici određenog gradskog kotara, točnije mjesnog odbora, prema broju glasova predlažu gradskoj upravi projekte za financiranje. Na odabir građana traju radovi uređenja komunalne infrastrukture na Lopudu.

uređenje komunalne infrastrukture na Lopudu | Grad Dubrovnik

Participativno budžetiranje zamišljeno je kao proces demokratskog promišljanja i donošenja odluka. Vrsta je participativne demokracije u kojoj građani odlučuju kako raspodijeliti dio javnog proračuna. U Dubrovniku se u sklopu projekta Participativnog budžetiranja ostvaruje još jedan projekt, a riječ je o radovima na komunalnoj infrastrukturi naselja Šunj na Lopudu.

Odabir na lokalnoj razini

Nakon što je grad pokrenuo obuhvatni projekt budžetiranja za vrijeme pandemije je nešto zastao, a potom su u 2023. godine nove aktivnosti bile predviđene na razini gradskih kotareva i mjesnih odbora. Provodi se na način da građani, pripadnici određenog gradskog kotara, odnosno mjesnog odbora, na radionicama osmišljavaju projekte pa ih zatim prema broju glasova predlažu gradskoj upravi za financiranje.

Izdvojeni članak

Javna rasvjeta u Jastrebarskom prelazi na LED tehnologiju, očekuje se ušteda energije od 75%

Jedan takav projekt uvršten u ovogodišnji gradski proračun na prijedlog građana unaprjeđenje je komunalne infrastrukture naselja Šunj. U okviru prošlogodišnjeg ciklusa Participativnog budžetiranja odabrali su ga građani s područja MO Lopud.

Infrastruktura će se unaprijediti uređenjem puta od Šunja do kuća na adresama Getina 11 i 15 te postavljanjem dodatne javne rasvjete na području ulice i naselja Šunj. Isto tako, uređuje se i betonira i pristupni put kućama na potezu od crkve Dospe do Šunja kroz ulicu Getina i nadopunjuje se javna rasvjeta.

Vrijednost radova i rok izvođenja

Za izvedbu radova zadužena je tvrtka Adriatik građenje j.d.o.o., dok je za stručni nadzor odgovoran Skeleton d.o.o.. Radovi se pritom izvode sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima s rokom završetka tri mjeseca od dana uvođenja u posao. Vrijednost ugovorene nabave radova iznosi 45.989 eura, bez PDV-a.

Podsjećamo, od posljednjih projekata Participativnog budžetiranja, provelo se osvjetljavanje pješačke staze do mora u Brsečinama, krenula je izvedba radova na komunalnoj infrastrukturi naselja Šunj na Lopudu te su započeli geotehnički istražni radovi za garažu Naš dom u Mokošici. Početkom srpnja, građani su odlučili i o tome za realizaciju kojih projekata u 2025. je financiranje najpotrebnije.

Ovdje pročitajte koja to najvažnija ‘mala’ cesta na Kvarneru ide u rekonstrukciju i zašto.

Copy link
Powered by Social Snap