Pretraga

Javna rasvjeta u Jastrebarskom prelazi na LED tehnologiju, očekuje se ušteda energije od 75%

A- A+

Na području grada Jastrebarskog sve će svjetiljke javne rasvjete uskoro biti zamijenjene energetski učinkovitim LED svjetiljkama. Riječ je o projektu kojim će se modernizirati postojeći sustav u svim naseljima.

jastrebarsko

jastrebarsko | foto: Grad Jastrebarsko

Projekt će biti realiziran prema načelu 1 za 1, odnosno svaka stara svjetiljka biti će zamijenjena LED svjetiljkom, dok će se u gradu postaviti nove svjetiljke na svaki stup javne rasvjete. Provedba projekta trajat će nekoliko mjeseci.

Iz Grada Jastrebarskog ističu kako se zamjenom zastarjele i neadekvatne rasvjete suvremenim rasvjetnim tijelima nastoji istovremeno postići zadovoljavajuća rasvijetljenost, značajno smanjenje potrošnje električne energije i smanjenje emisija CO2. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,5 milijuna eura bez PDV-a.

Izdvojeni članak

Javna rasvjeta postaje sve veći financijski problem: Inicijativa Mračna strana svijetla nudi rješenje

Zamjena rasvjetnih tijela u potpunosti se financira putem ESCO modela, odnosno Grad pružatelju usluge koji je odabran nakon provedenog postupka javne nabave, tvrtki Petrol d.o.o., plaća mjesečnu naknadu temeljem ušteda na električnoj energiji. Ističe se kako će realizacijom ovog projekta Grad Jastrebarsko godišnje smanjiti potrošnju električne energije za preko 75%.

– Zamjena sustava javne rasvjete poboljšat će kvalitetu života u naseljima, povećati razinu sigurnosti u prometu, a najvažnije je reći kako se sve to financira kroz uštede energije, bez dodatnog opterećenja za gradski proračun, odnosno građane Jastrebarskog, poručuje gradonačelnik Zvonimir Novosel, uz dodatak kako će u Jastrebarskom uskoro krenuti izgradnja novog sustava javne rasvjete.

Kako kvalitetna rasvjeta može promijeniti izgled prostorije pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap