Pretraga

Uređenje balkona ili terase: 5 grešaka koje treba izbjeći po svaku cijenu

A- A+

Gotovo da nema osobe koja pri kupnji ili najmu prostora za život kao imperativ nema barem mali komadić privatnog vanjskog prostora koji se može urediti za uživanje na otvorenom, a opet u vlastitom domu. Balkoni i terase uvijek su bile izvor opuštanja od svakodnevice. No, kada se ne vodi računa o njihovom uređenju, mogu lako postati do kraja ne iskorišten prostor. Evo na što sve treba obratiti pažnju prilikom uređenja vanjskog prostora svoga doma kako bi u njemu maksimalno uživali.

terasa

terasa | foto: Freepik

Balkon ili terasa, daj šta daš, samo da se može negdje izaći! I zaista, život u bilo kojem tipu nekretnine uvijek je ljepši kada se ujutro s kavom može sjediti vani u pidžami ili kada se na kraju dan u svome možeš izvaliti i gledati u zvijezde. No, kada se vanjski prostor pretvori u skladište, ne osvijetli dobro ili uredi bez ijednog listića, doživljaj može biti potpuno suprotan.

Izdvojeni članak

Bauštela.hr anketa: Odlučili ste koji je materijal najbolji za uređenje okućnice

Istražili smo što treba izbjegavati prilikom uređenja vanjskog prostora u domu. U ovom slučaju za puno stavki vrijedi da je manje-više. No, ne baš u svemu.

5. Nepotpuna rasvjeta

Prava rasvjeta osigurava da ćete se na svom balkonu ili terasi imati ugodnu atmosferu i nakon što sunce zađe. No za to je potrebno dobro kombinirati dvije vrste rasvjete – osnovnu rasvjeta i ambijentalnu. Najčešća greška je odlučiti se samo za jednu vrstu.

Kada se u vanjskom prostoru postavi samo osnovna rasvjeta korištenje terase ili balkona svede na tapkanje u mraku ili uz osvjetljenje iz interijera obzirom da klasično centralno svijetlo za ovu namjenu nije dovoljno opuštajuće u trenucima odmora na kraju dana. S druge strane izostaviti osnovni rasvjetni element i fokusirati se samo na ambijentalni kada tada dovodi do situacije da na terasi kada padne mrak ne možete večerati s društvom, čitati knjigu ili zaigrati društvene igre.

druženje na terasi

druženje na terasi | foto: Freepick

4. Nedostatak zelenila

Iako s biljkama nisu svi vješti, u dnevnom boravku na otvorenom svakako bi se trebalo nalaziti malo zelenila. Posebno ako neposredno uz terasu ili balkon ne postoji zelena površina. Osim što lijepo izgleda, zelenilo ljeti smanjuje osjećaj vrućine i usporava zagrijavanje površina.

Ne treba strahovati od održavanja. U vrtnim centrima mogu se pronaći biljke o kojima je lako brinuti, a koje mogu značiti puno za postizanje osjećaja ugode u vanjskom prostoru.

zelenilo na terasi

zelenilo na terasi | foto: Freepik

3. Namještaj koji ne odgovara

Prije nego što kupite bilo koji komad vanjskog namještaja, trebali biste si postaviti nekoliko pitanja koja će vam pomoći u tome: Koliki je moj vanjski prostor? Što želim raditi u svom vanjskom prostoru? Treba li ovaj namještaj izdržati vanjske utjecaje poput kiše i vjetra ili će biti zaštićen?

Nema gore nego kupiti namještaj koji u potpunosti okupira prostor. Ili, primjerice, na balkon koji treba poslužiti za čitanje i drijemež na zraku postaviti stol i stolice. Također, velik je promašaj kupiti i namještaj fiksno presvučen tkaninom ako prostor u potpunosti nije zaštićen od vremenskih prilika.

namještaj na terasi

namještaj na terasi | foto: PEXEL

2. Estetika ispred funkcionalnosti

Na društvenim mrežama često se znaju vidjeti dizajnerski uređeni vanjski prostori u kojima dominira usklađenost boja i dekoracije. Nema tu ništa loše, no ako fokus pri uređenju balkona ili terase ostane na stvaranju kulise za dobru fotografiju lako promaknu neke bitne stvari.

Kao, primjerice, da setovi dvije stolice i stolić od kovanog željeza, koji izgledaju tako estetski privlačno, zapravo ne daju udobnost koja se u vanjskom privatnom prostoru očekuje. Kao i da tepisi, ma koliko divni bili, u većini slučajeva nisu funkcionalan odabir. Također, treba biti na oprezu kod ukrašavanju balkona elementima koji vise sa stropa, posebno ako je prostor izložen vjetru.

balkon | foto: Freepik

balkon | foto: Freepik

1. Zatrpavanje prostora

Lijepo je sanjati velike udobne ležaljke na otvorenom, police za biljke, prostor za igru za djecu, stol za koji stane cijela obitelja. No ne stane sve to na svaku terasu, balkon pogotovo. Zato prilikom planiranja prostora treba odrediti prioritete i njima dati najveći dio.

Kada su u obitelji manja djeca očekivano je da će prostor za njih biti izdvojen, ali ako ga nema dovoljno, to će morati biti na račun stolica ili kauča većih gabarita. Isto tako, ako obitelj ima kućnog ljubimca za kojega na terasi treba osigurati poseban prostor, to se također treba uračunati.

namještaj na terasi

namještaj na terasi | foto: PEXEL

Doznajte ovdje sve o mogućnostima transformacija okućnice u tri pravca ovisno o namjeni: igralište za djecu, povrtnjak ili oaza za druženje.

Copy link
Powered by Social Snap