Pretraga

Ambiciozan plan za najpoznatiji kvart u Dalmaciji: Grade se 4 javne garaže za 13.000 stanovnika

A- A+

Kada je 1968. godine Grad Split pokrenuo projekt Split 3 na površini od 340 hektara, nije se moglo ni zamisliti da će pet desetljeća kasnije ovdje gotovo na svakog od 13.000 stanovnika dolaziti u prosjeku jedna automobil. No, danas je situacija baš takva zbog čega su u visokom stupnju realizacije čak 4 javne garaže koje bi trebale riješiti problem parkiranja. Evo i lokacija.

Split 3 | Bauštela.hr

Održan je sastanak gradonačelnika Splita, Ivice Puljka sa suradnicima i članova vijeća Gradskog kotara Split 3 o planovima za izgradnju 3 javne garaže uz ono u Dobrilinoj ulici za koju su planovi već aktivirani.  Tako bi ovo najpoznatije splitsko višestambeno naselje konačno dobilo kvalitetno rješenje za gorući problem prometa u mirovanju.

Izdvojeni članak

Izgradnja javnih garaža s dodatnim sadržajima ili kako Split planski rješava problem prometa u mirovanju

Na sastanku su predstavljene lokacije za buduće garaže. Riječ je o Vrančevićevoj i Jeretovoj ulici, te ulici Kroz Smrdečac. Također razgovaralo se i o uređenju prometa i zelenih površina oko nove javne garaže u Dobrilinoj ulici koja će jednim dijelom biti komunalni centar, te koja bi trebala biti gotova početkom iduće godine, te imati 381 parkirno mjesto.

Početak gradnje javne garaže u Vrančićevoj ulici najavljen je do kraja godine, a trebao bi započeti nakon okončanja postupka javne nabave objavljene 19. rujna s rokom prijave do 9. listopada. Procijenjena vrijednost radova iznosi 500.000 eura (bez PDV-a), a rok izvođenja radova je šest mjeseci od potpisivanja ugovora i uvođenja odabranog izvođača u posao. Ova bi garaža trebala imati kapacitet od ukupno 94 mjesta.

Predstavljeno je i idejno rješenje garaže u Jeretovoj ulici koja bi trebala imati 447 parkirnih mjesta, od čega 24 za osobe s invaliditetom. Ovo javnu garažu, kažu iz Grada Splita, oplemenit će zelenilo i javni sadržaji kao što su balotalište i vanjski roštilj čime objekt ne bi bio samo parkiralište već i kvartovsko mjesto za druženje.

garaža Jeretova ulica Split

garaža Jeretova ulica Split | foto: Grad Split

garaža Jeretova ulica Split

garaža Jeretova ulica Split | foto: Grad Split

Također, predstavljen je arhitektonski atraktivan koncept garaže kaskadne gradnje u ulici Kroz Smrdečac. Ovaj bi pak objekt trebao imati  470 parkirnih mjesta.

Iz Grada Splita najavili su i sastanke sa stanarima Splita 3. Kako kažu, sve kako bi projekti javnih garaža prilagodili njihovim potrebama.

Do 2030. u Splitu se planira revitalizacija čak 12 napuštenih industrijskih područja, širenje plinske i cestovne mreže, doznajte ovdje detalje.

Copy link
Powered by Social Snap