Pretraga

Otvoren e-upis zgrada i obiteljskih kuća u svrhu smanjenja rizika od potresa

A- A+

U Zagrebu je jučer otvoren e-upis zgrada i obiteljskih kuća u bazu podataka o građevinama Grada Zagreba koji se provodi u sklopu EU projekta Multisenzorsko zračno snimanje Republike Hrvatske. Svrha toga je procjena smanjenja rizika od katastrofa, preciznije, riječ je o projektu Potresni rizik Grada Zagreba, stoji na službenim stranicama Grada Zagreba.

Potresno sigurna gradnja

Danas je otvoren e-upis zgrada i obiteljskih kuća u Zagrebu sa svrhom smanjenja rizika od potresa | foto: Unsplash

Glavni cilj projekta Potresni rizik Grada Zagreba je znanstveno utvrđivanje i kvantificiranje rizika od potresa u Zagrebu kako za objekte tako i za ljude. Naime, stvaranje baze podataka o građevinama u Zagrebu predstavlja središnji dio projekta koji će omogućiti analize i donošenje odluka te strateška promišljanja i organizacijske procese. Stvaranje baze podataka u Zagrebu vrši se popisom objekata s naglaskom na podacima o konstrukciji građevina u cjelini.

Izdvojeni članak

Stiže energetska obnova obiteljskih kuća: Prijave kreću 14. listopada, a možete dobiti 204.000 kuna

Postupak popisa građevina

Građanima će od 27. rujna ove godine biti omogućen e-upis podataka na stranici ili izravno klikom na poveznicu. Inženjeri će od 11. listopada ove godine popisivati građevine pomoću pregleda arhivske građe preklapanjem postojećih baza podataka te pregledima na terenu. Pri tome se neće pregledavati svaka stambena jedinica, već zgrada u cjelini.

Podaci potrebni za prijavu

Građani su dužni upisati osnovne podatke o svojoj zgradi ili obiteljskoj kući, a to su godina izgradnje, godina rekonstrukcije, katnost, pravilnost tlocrta građevine, podaci o konstrukciji zgrade, materijalu od kojeg je izgrađena, podaci o krovištu, temeljima, liftu, stubištu i sl.

Štoviše, svi podaci koji će se naknadno obrađivati i objavljivati neće biti prikazani za pojedinu zgradu ili obiteljsku kuću, već za mjesni odbor, gradsku četvrt i sl. Važno je naglasiti da se podaci nikako neće moći koristiti na štetu građana.

Izdvojeni članak

Objavljen javni poziv za privremeno stambeno zbrinjavanje građana Grada Zagreba pogođenih potresima

Čemu će služiti podaci?

Svi prikupljeni podaci bit će podloga za procjenu rizika od potresa, što je osnovni cilj projekta, a ujedno i obveza RH prema EU. S obzirom na to da se procjene rade svake četiri godine ključna je kvaliteta podataka. Potom će podaci služiti za podršku obnovi/održavanju građevinama/investicijama, odnosno bit će dobra podloga procesima obnove i nadopuna podataka dobivenih brzim pregledima.

Osim toga, podaci će omogućiti i podlogu sustavu pregleda građevina nakon potresa, i to u slučaju budućih razornih potresa, čime će se omogućiti puno kvalitetnije procjene, ali i edukacija stručnjaka. Projektom je predviđen i seizmički certifikat, koji je zapravo ključni iskorak u budućnosti, ali ujedno i obveza prema Zakonu o obnovi, a prikupljeni podaci će poslužiti kao podloga pri čemu je naglasak na kvaliteti podataka. Štoviše, podaci bi se koristili samo uz privolu građana.

E-upis zgrade ili obiteljske kuće je dobrovoljan, a koristi se u svrhu pomoći prilikom prikupljanja podataka za EU projekt Potresni rizik Grada Zagreba.

Copy link
Powered by Social Snap