Pretraga

Borite se s malim prostorom? S ovim trikovima ćete ga uspjeti transformirati

A- A+

Dizajn interijera je vrlo kompleksna stvar, zato što ne morate se samo pobrinuti da nešto izgleda lijepo, već i da bude funkcionalno. I da imate idealan prostor, u pitanju je težak zadatak, a kamoli kada morate sve to napraviti u dva kvadrata.

dizajnerski trendovi

Dizajnerski trendovi za ljetno uređenje doma, neutralnost | foto: Unsplash

Kada je u pitanju uređenje prostora, prvo i osnovno jest sagledati prostor i prilagoditi mu se. Koliko god se vama nešto sviđalo i koliko god vi to željeli, ako ne pristaje u prostor – ne možete to ugurati unutra. Pogotovo kada su u pitanju male sobe. U takvim slučajevima, morate se prije svega pozabaviti time da učinite prostor vizualno većim.

Iako zvuči kao jednostavan zadatak, zapravo nije nimalo. Na svu sreću, danas je sve moguće pronaći na Internetu, pa tako i odgovor na ovaj problem. YouTuberica Kristen McGowan, koja ima više od milijun pretplatnika na YouTubeu, redovito snima videe u kojima pomaže s raznim problemima, pa tako postoji i jedan o ovoj temi. Ukratko donosimo sve njezine savjete.

Namještaj

Ako imate manji prostor, potrudite se uzeti manji namještaj. Ako u malu sobu nabacate hrpu velikog namještaja, prostorija će izgledati još manje i stvara se osjećaj skučenosti. Radije se odlučite na manje komade, koji će pustiti dovoljno slobodnog prostora za prolaz između stvari.

Izdvojeni članak

Pripremate se bojati strop? Slijedite ovih osam savjeta kako biste bili zadovoljni s rezultatom

Osim toga, bitan je i sam razmještaj namještaja. Iako većina ljudi vole staviti namještaj uza zid, upravo se odvajanjem od zida postiže osjećaj većeg prostora. Također, zbližavanjem namještaja ćete postići harmoniju u sobi. Ako nemate dovoljno mjesta za to, možete barem pojedine komade staviti ‘na kut’.

Svakako je dobra ideja probati smanjiti broj stvari u sobi, a ne nabacati sve unutra kao da ste u nekakvom salonu namještaja. Zato je dobra ideja bilo kakav namještaj koji ima više funkcija. Veliki plus ako namještaj možete koristiti kao spremište – ako imate mali prostor, šanse su da vam toga fali.

Uz sve to, nije loša ideja niti odabrati stakleni ili prozirni namještaj. Bilo koja od te dvije opcije (ili neka treća) koja nema boju, već se nekako gubi u prostoru, pomaže u povećanju prostora. Kao i bilo koji namještaj s dugim nogama – nemojte kupovati namještaj koji ‘leži’ na podu.

Dekoracije

Ako imate tepih u sobi, onda je jako bitno gdje ga smještate i kakve je veličine. Ako nabavite premali, smanjit će sobu, isto kao i da postavite preveliki. Tajna je u tome da tepih bude dovoljno velik da možete staviti stvari na njega, barem djelomično.

Uz tepihe, najjednostavnija stvar koju možete napraviti jest postaviti više ogledala u sobi. Ništa neće toliko pomoći koliko ogledala, koja vizualno ‘duplaju’ prostor. Potrudite se i postaviti karniše za zavjese što bliže plafonu, kako bi zidovi i prozori izgledali što viši.

Dobra je ideja i postaviti televiziju na zid – iako vjerojatno već i imate nekakav stolić za TV, upravo micanjem televizije ćete dobiti dodatan prostor. Uz to, možete se poslužiti i bilo kakvom dekoracijom u koju možete pospremiti ‘nered’. Košare su odlična ideja.

Boja

Postoji mali milijun trikova koje možete iskoristiti kada su u pitanju boje, a jedan od njih je i da kutove obojite u istu boju kao i zidove – tako će oni izgledati još viši. Možete čak koristiti istu boju i na vratima, što je doduše malo ekstremnije.

Uz to, dobra je ideja napraviti ‘accent wall’ (saznajte više ovdje), koji će privući pažnju i dopustiti ostatku prostora da ‘diše’. Ako se želite odlučiti na tapete, onda se pobrinite da koristite tapete s uzorkom koji je velik i širok – inače ćete postići kontraefekt.

Borite se s malim prostorom? S ovim trikovima ćete ga uspjeti transformirati
Share via
Copy link
Powered by Social Snap