Pretraga

[FOTO] Pogledajte kako je izgledao njujorški Manhattan prije visokih nebodera

A- A+

Jedan od najmodernijih i najrazvijenijih gradova zapadne hemisfere nije oduvijek imao panoramu punu visokih nebodera (eng. Skyscraper) u svojoj najpoznatijoj četvrti Manhattanu. New York je nakon Drugog svjetskog rata počeo uzimati titulu središta zapadnog svijeta, a jedan od razloga i jest sami izgled grada, moderna infrastruktura i građevine.

Manhattan, New York | Unsplash

Manhattan je doživio eksponencijalni rast u građevinskom sektoru između Prvog i Drugog svjetskog rata kada su se počeli graditi prvi skyscraperi. Definicija nebodera Skyscraper je neboder viši od sto metara. Usprkos Velikoj gospodarskoj krizi 1929. godine, nova vlast u New Yorku je u tridesetima izgradila najviše nebodere svijet poput Empire State Buildinga i 30 Rockefeller Plaza.

Izdvojeni članak

Snimke Zagreba iz zraka 1968. godine, neki kvartovi nisu ni postojali

Drugi rast New York je doživio nakon završetka drugog svjetskog rata, nakon povratka ratnih veterana. Nakon rata je UN preselio svoje sjedište na istok Manhattana.

Izdvojeni članak

Pogledajte kako su Rijeka i okolica izgledali 1968. godine kad neki kvartovi i naselja nisu ni postojali

 

Manhattan, New York | 1931.

Izdvojeni članak

Pogledajte kako su Split i okolica izgledali 1968. godine kad neki kvartovi nisu ni postojali

Ako želite vidjeti naše gradove na snimkama iz 1968. s preslikama iz 2018. za bolju usporedbu, možete kliknuti za Zagreb, Split i Rijeku.

Copy link
Powered by Social Snap