Pretraga

Foto: Pogledajte objekt sa slamnatim pokrovom, nominiran za nagradu ‘Viktor Kovačić’

A- A+

Među nominiranim za nagradu ‘Viktor Kovačić’ se našao i objekt vinarije obitelji Tomac smješten u Donjoj Reki u Jastrebarskom. Na njemu su radili arhitekti Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić iz ureda Dva arhitekta iz Zagreba, a izvođač radova bila je domaća tvrtka Tehmont-Gradnja.

Vinarija Tomac | Foto: Sandro Lendler, Udruženje hrvatskih arhitekata

Vinarija Tomac | Foto: Sandro Lendler, Udruženje hrvatskih arhitekata

Povodom nominacije, funkcionalnosti i značajke samog objekta opisao je arhitekt Vjekoslav Gašparović ističući kako su funkcionalni i mikroklimatski zahtjevi riješeni osnovnim prostornim operacijama ukapanja podruma i dilatacijom krova. On objašnjava kako dilatacija krovišta u horizontalnom i vertikalnom smislu stvara međuprostor rada i boravka korisnika, kretanja posjetitelja i strujanja zraka.

– Meka opna laganoga slamnatog pokrova usmjerava pogled s krovne terase prema šumi, njivama i vinogradima, istovremeno štiteći zatvoreni i otvoreni dio prizemlja od kiše, snijega i sunca. Jasnoća pokrova izvedenoga jednim materijalom i u jednom sloju (slamom) odražava jasnoću prostorne konstrukcije krovišta, opisuje Gašparović.

Izdvojeni članak

Najuspješnije ostvarenje u svim arhitektonskim područjima: Donosimo nominirane za nagradu ‘Viktor Kovačić’

Također, arhitekt Gašparović ističe kako je pokrov izveden jednim materijalom – lameliranim drvom, povezanim strogo riješenim ugradbenim metalnim spojnicama. Objašnjava i kako je sve to iznova potvrđeno homogenim prizemljem od opeke bez vidljivih reški i bez površinskih, završnih ili zaštitnih obloga i obrada, kao i jasnim drvenim kubusima potkrovlja i armiranobetonskim podrumom.

Gašparović o Vinariji Tomac zaključuje kako je svaki prostorni element dovršen i definiran svojim vlastitim konstruktivnim materijalom, i ničime drugim osim njime samim. Dodaje pritom da se svaki od upotrijebljenih materijala razvija u dubinu i njihova površina nije kraj – svaki će se od upotrijebljenih materijala razvijati i u vremenu, kao i proizvodi koje štite u svojoj nutrini.

Copy link
Powered by Social Snap