Pretraga

Najuspješnije ostvarenje u svim arhitektonskim područjima: Donosimo nominirane za nagradu ‘Viktor Kovačić’

A- A+

Udruženje hrvatskih arhitekata najavilo je ovogodišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitekata i arhitektica koja će se održati sredinom travnja. Nagradu za životno djelo dobio je Ivan Prtenjak, a objavljene su i nominacije za nagradu ‘Viktor Kovačić’ za najuspješnija ostvarenja u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva. Donosimo nominirane radove.

trg poljana

Trg Poljana | foto: EUmiesaward, Ervin Husedžinović

Na prijave za Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitekata i arhitektica u 2020. godini pristiglo je ukupno 96 autorskih djela.

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata i arhitektica u 2020. godini trebala bi se održati u Vili Zagorje od 17. travnja do 02. svibnja 2021. godine, objavilo je Udruženje hrvatskih arhitekata.

Donosimo nominirane za nagradu ‘Viktor Kovačić’, za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva u 2020. godini. Neki od nominiranih radova nalaze se i na popisu nominiranih za prestižnu arhitektonsku nagradu Mies van der Rohe.

Šibenik i Zagreb po dvije nominacije

Gradski trg Poljana i Centar za nove tehnologije i poduzetništvo ‘Trokut’ dva su nominirana rada na području grada Šibenika. Iza projekta Centar za nove tehnologije i poduzetništvo ‘Trokut’ stoji Arhitektonski biro Prostor, a ‘Trokut’ su zamislili prema suvremenim principima organizacije uredskog prostora koji se temelji na, kako navode, upoznavanju, druženju i suradnji različitih korisnika.

‘Trokut’ je smješten u jugoistočnom dijelu grada Šibenika, u industrijskoj zoni, čiji je teren utjecao na krajnji izgled prostora.

– Građevina je građena i oblikovana u vidljivom armirano-betonskom oplošju, gdje rebrasta stropna ploča još snažnije podcrtava autorsku gestu, navodi nominacija.

šibenik

Centar za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut | foto: Grad Šibenik

Drugu nominaciju nosi gradski trg Poljana. Prostor, koji je donedavno bio gradski parking, postao je suvremeni gradski trg.

– Poljana danas uspostavlja dinamičan dijalog slojevite prošlosti i suvremenoga grada.

Izdvojeni članak

Revitalizacija i/ili problemi: Kako je europski novac promijenio vizuru Šibenika

Nominirani na području grada Zagreba su SEECEL centar i Osnovna škola Ivanja Reka. SEECEL centar, smješten uz novozagrebačku aveniju, hibrid je edukacijsko-poslovno-hotelske namjene.

–  Velikodušni prostor praznine, svojevrsni hommage Hermanu Hertzbergeru, omogućuje kvalitetan suživot različitih programa i korisnika te istovremeno stvara osjećaj zajednice.

seecel

SEECEL Zagreb | foto: EUmiesaward, Filip Beusan

Iza projekta OŠ Ivanja Reka stoje društvo arhitekata SUBMAR i J.K.A. Arhitekti. Riječ je o projektu izgradnje suvremene osnovne škole na površini većoj od sedam tisuća kvadratnih metara.

osnovna škola

Osnovna škola Ivanja Reka | foto: EUmiesaward, Domagoj Blažević

Utočište za ribare i studentski dom

Ribarska luka Brižine u Kaštel Sućurcu novi je komunalni gat i utočište za ribare i njihove brodove. Pravilo broda, jednostavnosti i izdržljivosti, primijenjeno je i u izgradnji ribarske luke.

– Realizirana kuća – okvir spremna je udomiti sve neuredne i bučne aktivnosti koje prate jednu luku za pretovar ribe, a istovremeno im osigurati i potrebnu dozu reda i organizacije.

Ribarska luka Brižine | foto: Udruženje hrvatskih arhitekata, Damir Žižić

Nominiran je i kompleks studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku.

– U jednom od najpoznatijih utvrđenih gradova u svijetu autori su sagradili grad u gradu, neeksplicitno mimetički ponavljajući oblike originalne povijesne dubrovačke fortifikacije izvana i transformacijom kvadrata klaustra u romb iznutra, navode u nominaciji Udruženja hrvatskih arhitekata.

Studentski dom Sveučilišta u Dubrovniku | foto: Udruženje hrvatskih arhitekata, Marko Ercegović

Copy link
Powered by Social Snap