Pretraga

Deset hrvatskih projekata u utrci za prestižnu nagradu Mies van der Rohe

A- A+

Prestižna nagrada Europske Unije za suvremenu arhitekturu dodjeljuje se svake druge godine. Čak deset hrvatskih projekata ušlo je u prvi krug natječaja.

nagrada

Nagrada Europske unije Mies van der Rohe | foto: EUmiesaward

Iako se ova prestižna nagrada dodjeljuje svake neparne godine, pandemija ju je ovog puta pomaknula na 2022. godinu.

Nagrada Europske Unije za suvremenu arhitekturuMies van der Rohe jedno je od najprestižnijih priznanja struke na području arhitekture. U siječnju ove godine objavljena su imena projekata prve faze natjecanja, a koji projekti će odnijeti nagradu bit će poznato u travnju 2022. godine.

Natječaj obuhvaća projekte koji su završeni između listopada 2018. godine i listopada 2020. godine, koji su trebali sudjelovati u natječaju za nagradu 2021. godine te iznimno projekte završene u periodu od studenog do travnja 2021. godine.

Među 449 projekata u natjecanju za ovu prestižnu nagradu nalazi se i deset hrvatskih projekata, a oni su:

1. Grand Park Hotel Rovinj

Grand Park Hotel Rovinj, kao što mu ime i govori, smješten je u Rovinju. Njegova izgradnja započela je 2017., a završena je 2019. godine. Iza ovog projekta stoji studio za arhitekturu i urbanizam 3LHD.

hotel

Grand Park Hotel Rovinj | foto: EUmiesaward, Jure Živković

2. SEECEL

SEECEL, Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe, smješten je u Zagrebu, a iza projekta stoji Studio za arhitekturu d.o.o., točnije arhitekt Igor Franić u suradnji s grupom arhitekata. Projekt je završen 2020. godine.

seecel

SEECEL Zagreb | foto: EUmiesaward, Filip Beusan

3. Osnovna škola Ivanja Reka

Iza projekta OŠ Ivanja Reka stoje društvo arhitekata SUBMAR i J.K.A. Arhitekti. Riječ je o projektu izgradnje suvremene osnovne škole na površini većoj od sedam tisuća kvadratnih metara, a koji je završen 2020. godine.

osnovna škola

Osnovna škola Ivanja Reka | foto: EUmiesaward, Domagoj Blažević

4. Vinarija i hotel Roxanich

Vinarija i hotel Roxanich smješteni su u Motovunu. Iza ovog projekta stoji Arhitektonski biro Turato. Projekt je završen 2019. godine,

roxanich

Vinarija i hotel Roxanich | foto: EUmiesaward, Sandro Lendler

5. 4 Kuće za 4 brata

Četiri kuće dizajnirane za 4 brata projekt su iza kojeg stoji arhitektonski studio AB Forum. Riječ je o četiri kuće na području grada Zadra, a svaka od kuća zamišljena je prema istom konceptu s nekoliko izmjena prema preferencijama klijenata. Projekt je završen 2019. godine.

4 kuće

4 Kuće za 4 brata | foto: EUmiesaward, Jasenko Rasol

6. Trg Poljana

Glavni šibenski gradski trg Poljana završen je 2020. godine. Iza ovog projekta stoje Atelier Minerva i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Ovaj glavni gradski trg uključuje podzemnu garažu i arheološki park.

trg poljana

Trg Poljana | foto: EUmiesaward, Ervin Husedžinović

7. Vinarija Galić

Projekt kutjevačke vinarije Galić završen je 2019. godine, a iza njega stoje DVA ARHITEKTA. Riječ je o projektu suvremene vinarije u Slavoniji, svjetski poznatoj vinarskoj regiji.

kutjevo vinarija

Vinarija Galić | foto: EUmiesaward, Damir Fabijanić

8. Seosko domaćinstvo na Hartovskom vrhu

Seosko domaćinstvo na Hartovskom vrhu meditacijski je centar Budističkog centra Zagreb. Riječ je o zajednici koja je svoje aktivnosti željela premjestiti van gradske vreve, na Žumberak. Projekt je osmislio Ured ovlaštenog arhitekta Branimir Rajčić. Završen je 2019. godine.

budističkicentar

Seosko domaćinstvo na Hartovskom vrhu | foto: EUmiesaward, Robert Leš

9. Trg tradicijskih obrta Varaždin

Trg tradicijskih obrta Varaždin projekt je koji je obuhvaćao kreiranje modularnih kioska u baroknom Varaždinu. Započet je i završen 2020. godine, a iza njega stoji KONNTRA.

VARAZDIN

Trg tradicijskih obrta Varaždin | foto: EUmiesaward, KONNTRA

10. Urania, rekonstrukcija starog kina u ured

Urania, rekonstrukcija starog kina u ured, još je jedan nominirani projekt iza kojeg stoji studio za arhitekturu i urbanizam  3LHD. Riječ je o rekonstrukciji starog zagrebačkog kina u ured, a koja je završena 2019. godine.

urania

Urania, rekonstrukcija starog kina u ured | foto: EUmiesaward, Jure Živković

Copy link
Powered by Social Snap