Pretraga

Garažna vrata: Kakva sve postoje i koja odabrati?

A- A+

Velika većina kuća ima garažna vrata. Dok je nekada postojala jedna vrsta ovih vrata i nije bilo nekog izbora, danas je situacija drugačija. Naime, danas se mogu birati vrata prema materijalu, boji ili načinu otvaranja. Sam odabir će ovisiti o vlastitim preferencijama, izgledu kuće, kao i o veličini garaže.

garažna vrata

Garažna vrata | foto: Pixabay,theredbeardagency

Osim na vrata, važno je obratiti pozornost i na detalje kao što su izolacija, čvrstoća materijala, a manje važna nije ni estetika. Jednako tako, netko će preferirati vrata koja se otvaraju ručno, a drugi će htjeti ona koja se otvaraju automatski. Donosimo pregled popularnih materijala od kojih se rade garažna vrata, načine kako se mogu izolirati vrata, kao i cijenu pojedinih vrata.

Kako izgledaju garažna vrata?

Nekada su se garažna vrata radila od jednog panela, dok se danas ipak većinom koriste dva ili više panela, koji mogu biti različiti. Garažna vrata su prvo postala popularna u Americi i to početkom 20. stoljeća, dok se sada mogu pronaći diljem svijeta. Današnja vrata za garažu su puno modernija, sigurnija i izdržljivija nego nekada, ali im je zato i cijena znatno veća.

Težina vrata može iznositi od 180 kilograma na više, a neka od njih mogu biti i posebno izolirana kako se ne bi ispuštala toplina iz prostorije. Mogu biti različite boje, koja se nerijetko dodatno naplaćuje, mogu na sebi imati otvore, odnosno prozore zanimljivog oblika, ali isto tako mogu biti klasična i vrlo jednostavna.

Garažna vrata materijali

Garažna vrata mogu doći u više različitih materijala. Najčešća i najbolja su čelična vrata koja dolaze u raznim veličinama i stilovima, a pružaju odgovarajuću dozu sigurnosti i izdržljivosti. Ova vrata na sebi mogu imati i prozore, a mogu biti raznih boja. Većina dolazi u obliku reljefnog uzorka drva, ali postoje i ona koja su glatka. Ova vrata mogu trajati dulje od deset godina. Ako se pravilno održavaju, čelična vrata neće hrđati.

Osim njih, izdržljiva su i aluminijska vrata koja se rjeđe stavljaju kao garažna vrata kuća, već se koriste kao vrata hala. Iduća su drvena vrata koja su kvalitetna i izdržljiva, ali su zato i jako skupa, teško ih je za održavati, a postoji i opasnost od pojave termita. Ipak, ova vrata su jako lijepa i uklopit će se uz kuću koja ima dvorište puno zelenila. Plastična vrata su također vrlo česta, a ona su otporna na hrđu i koroziju te su vrlo tiha. Mogu izdržati i 20 godina, a kod kupnje treba paziti da su otporna na UV zrake, kako ne bi izblijedila. Osim navedenih, postoje i vrata od vinila ili stakloplastike.

Dakle, najčešći materijali garažnih vrata su:

  • Čelična vrata
  • Drvena vrata
  • Aluminijska vrata
  • Plastična vrata

Izolacija garažnih vrata

Garažna vrata mogu pružiti i toplinsku i zvučnu izolaciju. Kako bi se provjerila izoliranost vrata, treba gledati njihovu R vrijednost, odnosno toplinsku otpornost. Mnogi proizvođači navode visoku R vrijednost od R-15 na R-17, ali treba uzeti u obzir da je stvarna R vrijednost puno manja od one koja se reklamira. Veća R-vrijednost znači i manji protok topline i samim time bolju izolaciju.

Izolacija je posebno važna za garažu koja se nalazi u sklopu kuće ili onu iznad koje se nalazi neka druga prostorija. Kada je garaža dobro izolirana, ovaj se prostor neće hladiti, ali neće ni toplina kuće izlaziti van. Neki će materijali pružiti bolju izolaciju, dok se neki mogu naknadno izolirati. Najbolja izolacija će biti stiropor koji se stavlja na vrata, a kod rolo vrata se može koristiti pjenasti poliuretan.

Također, postoji i izolacija mineralnom vunom, koju mnogi stručnjaci ne preferiraju s obzirom na njezin učinak na okoliš. Na izolaciju se obično stavlja i obloga koja može biti drvena ili plastična, a koristi se i orijentirana cjedilja ili stručni list. Osim na vrata, izolacija se može staviti na strop ili pod kako hladnoća ne bi došla do ostatka kuće.

Izdvojeni članak

Klizna vrata: Koje su prednosti i mane i kako ih namontirati?

Vrste garažnih vrata

Osim na materijal, pažnju treba obratiti i na način otvaranja vrata. Odabir će ovisiti o tome koliko prostora u garaži imati, ali i što vam je isplativije i ljepše.

Dvokrilna garažna vrata

Dvokrilna vrata su ona, kako im i samo ime govori, koja imaju dvoja vrata. Jednostavno se otvaraju prema van pa su zato i idealna za manje garaže. Mogu se otvarati ručno ili na daljinski, a većinom su izrađena od aluminija, drva ili plastike.

Podizna garažna vrata

Za razliku od dvokrilnih vrata, ova vrata se sastoje od samo jedne ploče koja se podiže prema gore. Potrebno im je nešto više prostora kako bi se mogla otvoriti pa su zato idealna za garaže s visokim stropom. Neće pružiti najbolju izolaciju jer su nešto tanja, ali će zato biti jeftinija. Izrađena su od lima, a poprilično su teška i nešto kompliciranija za otvaranje. Osim toga, kako bi se mogla otvoriti, automobil se mora pomaknuti unazad.

Sekcijska garažna vrata

I ova se vrata mogu otvarati prema unutra po vodilicama i prema stropu. Ovo je najpopularnija vrsta vrata koja ne zauzima previše mjesta. Osim prema stropu, postoje sekcijska vrata koja se otvaraju u stranu, a koja su idealna za garaže s niskim stropom. Pružaju dobru izolaciju, izrađena su od aluminija, čelika, bakra ili drva, ali su i nešto skuplja. U stranu se u kućama ili stanovima otvaraju i klizna vrata, o kojima smo pisali ovdje.

Rolo garažna vrata

Kao što i samo ime kaže, ova vrata se otvaraju ‘rolanjem’ poput roleta u poseban dio, kutiju, koja se nalazi ispred garaže ili u garaži. Ovo je definitivno najbolje rješenje za male garaže, koje se ne nalaze u sklopu kuće. Izrađena su od aluminija ili lima, zauzimaju manje prostora i jeftinija su, ali zato nemaju dobru izolaciju.

Izdvojeni članak

Planirate preurediti staru garažu ili radionicu u moderan dom? Onda morate čuti savjete Adriane Kolar Combaj

Garažna vrata cijena

Cijena će ovisiti o materijalu i vrsti otvaranja, kao i o veličini vrata te o proizvođaču. Tako će recimo cijena podiznih vrata od čeličnog lima s PVC vanjskom površinom veličine 2.5 x 2.13 metara koštati 365 eura, dok će cijena za istu veličinu sekcijskih garažnih vrata kod drugog proizvođača koštati 1.110 eura. Dvokrilna garažna vrata mogu koštati od 400 do 1.000 eura. Treba uzeti u obzir kako se montaža vrata dodatno naplaćuje, boja se također može dodatno naplatiti, a dodatno se plaća i motor za garažna vrata na automatsko otvaranje.

Dakle, garažna vrata dolaze u nekoliko oblika, mogu biti izrađena od nekoliko materijala, a pozornost treba dati i načinu njihovog otvaranja. Po potrebi se mogu izolirati kako hladnoća izvana ne bi dolazila u kuću, dok se s vanjske strane mogu farbati da se bolje uklope.

Copy link
Powered by Social Snap