Pretraga

IKEA-inom dizajneru dosadili ružni pročišćivači zraka: Njegov izum spojio je ljepotu i praktičnost

A- A+

Zagađenje u prometnom gradu često može biti vidljivo golim okom. Ali, znaš li da zrak u našim domovima sadrži i onečišćenja od prašine, peludi, kuhanja i plinskih kemikalija poput formaldehida, koji su štetni za naše zdravlje? Prozračivanje i čišćenje pomažu do određene mjere, ali s pročišćivačem zraka čestice i kemikalije se učinkovito filtriraju – dok ti radiš druge stvari.

Foto: IKEA

David Wahl radi kao dizajner proizvoda u tvrtki IKEA. Dok se selio prije nekoliko godina, postao je svjesniji koliko zrak u zatvorenom utječe za naše zdravlje. Bez obzira živimo li u velikom gradu ili na selu.

– Svi domovi sadrže čestice u različitim oblicima, a danas kada sve više i više vremena provodimo u zatvorenom, to može, između ostalog, dovesti do alergijskih reakcija i lošeg sna.

Izdvojeni članak

IKEA predstavila novu kolekciju kojom istražuje granicu između umjetnosti i funkcionalnosti

Estetski ugodan

Kad je David shvatio da je teško pronaći pristupačne i lijepe pročišćivače zraka, počeo je eksperimentirati i izrađivati vlastiti pročišćivač kod kuće.

– Izgledali su dobro, ali, iskreno, nisu bili najučinkovitiji. Ovo se iskustvo ipak pokazalo dragocjeno kad se na kraju pridružio našem timu koji je razvio FÖRNUFTIG pročišćivač zraka. Rad je uglavnom uključivao optimizaciju svih tehničkih detalja kako bi pročišćivač bio jednostavan bez žrtvovanja kvalitete i energetske učinkovitosti.

– Ali kad mi stvaramo u tvrtki IKEA, to uvijek činimo i iz perspektive uređenja doma. Zato i želimo da se FÖRNUFTIG uklopi u domove kupaca. Zbog toga se može objesiti na zid, staviti na pod ili s pomoću ručke premjestiti u drugu sobu.

Izdvojeni članak

Ikea predstavila nove trendove za proljeće 2021.

Siguran dom

FÖRNUFTIG je prilično daleko od prvih pokušaja koje je David učinio kod kuće u svom stanu. U timu koji čine pojedicni s različitim kompetencijama postoje bolji preduvjeti za razvijanje pouzdanog i lijepog pročišćivača zraka koji može napraviti razliku za više ljudi.

– Zagađenje zraka ozbiljan je problem i želimo da ljudi imaju osjećaj da je njihov dom sigurno i zdravo mjesto.

 

Copy link
Powered by Social Snap