Pretraga

Kad želite unijeti zelenilo u svoj dom: Tri biljke koje su odlične za početnike!

A- A+

Malo koja stvar može toliko utjecati na prostor, koliko biljke koje smjestite u njega. Neko vrijeme su biljke bile u potpunosti ispale iz mode pa ih se rijetko moglo pronaći u stanovima i kućama, ali zato posljednjih godina imaju veliki povratak.

Kućne biljke, foto: Pexels; Huy Phan

Koliko god bilo lijepo imati biljke, postoji jedan problem – potrebno je brinuti o njima. I to ne povremeno, već stalno. Velike su šanse da ste i vi sami doživjeli nekolicinu uspjeha na tom polju, pa da ste obeshrabreni. Ali, nemojte još odustajati, postoji rješenje za sve, pa tako i za ovo.

Kako piše Architectural Digest, velik broj ljudi se odlučuje za sukulente ili kaktuse, zato što se vjeruje da su oni laki za održavanje – nije ih potrebno često zalijevati. Ali ustvari, ako ste ih ikada imali, vjerojatno ste se uvjerili da to ipak nije slučaj. Štoviše, te biljke se uopće ne preporučuju za one koji se prvi put upuštaju u sličnu avanturu. Donosimo popis tri najbolje biljke za početnik!

Zamioculcas, ZZ biljka

Zbog sjajnih listova, ovu biljčicu se često zamijeni za umjetnu, ali to ipak nije slučaj. Mada, o njoj ćete se vjerojatno morati brinuti otprilike kao da je u pitanju neka umjetna. Ona voli suhu zemlju i blago, indirektno svijetlo, ali će preživjeti i ako nemate puno svijetla. Štoviše, ako imate neku mračnu prostoriju, upravo je ovo idealna ideja.

Izdvojeni članak

Veličanstvena Monstera: Nova inačica najpopularnijeg trenda uređenja interijera biljkama

Jedino na što biste trebali pripaziti jest da vaza u koju ju stavite ima rupice za puštanje vode. najgora stvar koju možete napraviti jest pretjerano zalijevati biljku i tako ju ubiti – pogotovo ovu koja ne traži puno vode. ako se samo budete s njom potrudili, dobit ćete puno – poboljšava lošu kvalitetu zraka, pa čak i kognitivnu funkciju.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Growing with Pookei & Wen (@growingwithpw)


Zlatni puzavac

Osim što je ova biljka vrlo nezahtjevna, pa je samim time idealna za početnike – jako lijepo izgleda. Jednom kada ju unesete u prostor, vidjet ćete odmah veliku promjenu, i to pozitivnu. Uz to, ono što je veliki plus ove biljke jest što će vam jasno reći kada ju je potrebno zaliti. Njezini listovi se toliko objese da je nemoguće ne primijetiti.

Možete ga staviti bilo gdje, a odlična su ideja viseće vaze. Vole indirektno svijetlo, ali jako dobro funkcioniraju i pod fluorescentnim svijetlom. Neće biti dovoljno brinuti o njima jednom tjedno, ali nije u pitanju niti dnevna obaveza.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Han | plants & vintage vibes (@retroplantgirl)


Svekrvin jezik

Ako se bojite da ćete ubiti biljku, ovo je idealna za vas – zaista ju je teško izgubiti. Iako raste u visinu, ustvari je u pitanju sukulent, mada manje zahtjevan od ostalih. Toliko je lako brinuti o njima, da im čak ne treba niti sunčeva svjetlost, barem ne u nekim velikim količinama. O tome koliko ih je potrebno zalijevati govori činjenica da ih je zimi dovoljno zalijevati svaka dva MJESECA.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli ry the LECA gay (@roomwithry)

Copy link
Powered by Social Snap